Frykter Ahus er bygd for lite

Leder i helsekomiteen mener Ahus lider av dårlig planlegging.

ADVARER: Hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ahus, Odd Grenager, har skrevet brev til sykehusledelsen og uttrykt sterk bekymring for at sykehuset er for lite allerede nå. Han får støtte av leder i helse- og omsorgskomiteen, Harald T. Nesvik (Frp). Foto: Espen Røst
ADVARER: Hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ahus, Odd Grenager, har skrevet brev til sykehusledelsen og uttrykt sterk bekymring for at sykehuset er for lite allerede nå. Han får støtte av leder i helse- og omsorgskomiteen, Harald T. Nesvik (Frp). Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no:) Tidligere i dag skrev Dagbladet at en millionrobot for medisinutlevering ennå ikke har kommet i bruk på nye Akershus Universitetssykehus på Lørenskog.

Det fører til slitne ansatte, som må ta jobben roboten egentlig skulle hatt.

- Dette handler ikke bare om tekniske problem. Det har blitt så mye innkjøringsproblemer på Ahus at jeg må stille store spørsmålstegn ved planleggingen. Det er mye fancy og flott på Ahus, men det må fungere med pasienter også, sier leder i Stortingets helse- og omsorgskomite, Harald T. Nesvik (Frp).

- Dette syns jeg er alvorlig. Det har gått lang tid nå, sier Sonja I. Sjølie, som også sitter i helse- og omsorgskomiteen.

- Trenger 300 senger til
Samtidig som at flere tekniske løsninger har sviktet, er legene på Ahus dypt bekymret for at det supermoderne sykehuset til 8,1 milliarder kroner ser ut til å bli for lite.

Allerede etter seks uker hadde sykehuset korridorpasienter.

I et brev til sykehusledelsen fra forrige uke skriver legene at det er «håpløst» at Ahus er for lite allerede nå, og mener de mangler hele 300 somatiske sykehussenger.

«Sykehuset vårt er overfylt. Beleggsprosenten er over 100 prosent. Begrepet fortetting er innført. Det betyr at overbelegg plasseres som ekstrapasienter på rom (f.eks. to pasienter på enmannsrom). Slik skal vi forsøke å redusere antall korridorpasienter», skriver legene ved hovedtillitsvalgt for overlegene, Odd Grenager.

Legene bekymrer seg særlig for situasjonen i 2011, da Ahus skal ta over kommunene i Follo og bydel Alna i Oslo.

- Når sykehuset er for lite nå, hvordan skal dette gå? Jeg mener man har planlagt Ahus ut fra feil virkelighet ,og frykter at dette kan bli en skandale, sier Nesvik til Dagbladet.

Skal bygge flere
Han mener helse- og omsorgsdepartementet nå må be Ahus om en rapport om situasjonen ved sykehuset.

- Det er på tide at Bjarne Håkon Hanssen setter ned foten og tar initiativ til en evaluering av de første månedene ved Ahus. Vi skal snart bygge nye sykehus i Molde og i Fredrikstad, og vi må lære av feilene fra Ahus, sier Nesvik. 

VIL HA EVALUERING: Leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Harald T. Nesvik.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL HA EVALUERING: Leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Harald T. Nesvik. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Også Sonja Sjølie (H) reagerer sterkt på legenes budskap. Hun vil ha svar fra helsestatsråden.

- Jeg vil i dag sende et spørsmål til Bjarne Håkon Hanssen der jeg spør hvordan han vurderer tilbudet til pasientene på Ahus. Det er veldig spesielt at det fremdeles er korridorpasienter på et helt nytt sykehus. Jeg syns vi skal ta legenes bekymring på alvor, sier Sjølie til Dagbladet.

Har en plan
Sykehusdirektør Erik Kreyberg Normann har forståelse for bekymringen fra legene.

- Jeg forstår bekymringen, men mener vi har en god plan. Vi er i dialog med Oslo Universitetssykehus, og skal greie å løse dette i fellesskap, sier Normann til Dagbladet.

Legene møtte direktøren til et møte om situasjonen tirsdag.

Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet at Helse Sør-Øst må håndtere eventuelle problemer rundt for få senger på Ahus.

cMap["bodyidB82174079Z.1"] = "StoryActions.Package.Print"; Enabled["bodyidB82174079Z.1"] = "11111";