FRYKTER BREIVIK-KOPIER: Tore Risberget er operativ sjef i PST, og jobber blant annet med overvåkningen av høyreekstreme miljøer etter 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
FRYKTER BREIVIK-KOPIER: Tore Risberget er operativ sjef i PST, og jobber blant annet med overvåkningen av høyreekstreme miljøer etter 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

Frykter al-Qaida-terror med Breiviks metoder

PST er bekymret etter at deler av Anders Behring Breiviks terrormanifest er oversatt til flere ulike språk, blant annet arabisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter terrorangrepene 22. juli har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) satt i gang en omfattende kartlegging av høyreekstreme og islamfiendtlige miljøer.

Frykter kopiering Sikkerhetspolitiets største frykt er at noen kan la seg inspirere eller ønske å kopiere Breiviks metoder og handlinger. I massemorderens mye omtalte manifest ligger det blant annet detaljerte beskrivelser av bombeproduksjon og våpenanskaffelse.

- Manifestet er spredd over hele internett og blir oversatt til stadig flere språk. Det lever sitt eget liv på nettet. Det vi frykter er at det skal dukke opp noen som kopierer dette. Det er på sett og vis en manual som vi ikke får stoppet, sier Tore Risberget, operativ sjef i PST, til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer er deler av manifestet blant annet oversatt til arabisk, og PST frykter ikke bare islamfiendtlige eller høyreekstreme miljøer.

- Trusselen som var der før 22. juli, med internasjonal terrorisme og muslimsk ekstremisme, er der fortsatt. Det er klart at det finnes oppskrifter i dette manifestet som også kan kopieres i de kretser, sier PSTs operative sjef.

Breivik selv har, som Dagbladet har skrevet, i avhør sagt at han lot seg inspirere av den tyske, venstreekstreme terrororganisasjonen Baader-Meinhof. Han har også sagt at han har respekt for al-Qaidas metodebruk.

Nål i høystakk I manifestet beskriver Breivik også hvordan han blant annet lagde dekkhistorier og brukte anonymiseringsverktøy, for å ikke bli oppdaget i planleggingen av terrorhandlingene.

- Vi har selvfølgelig registrert at det også er en manual for å holde seg under radaren. I den grad vi har muligheten til å endre på noe, så gjør vi det. Men det vil alltid være vanskelig å fange opp noen som ikke går i forbund med noen, som Breivik. Det blir som en nål i en høystakk, sier Risberget.

Bekymringssamtaler Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har hatt det de kaller bekymringssamtaler med et stort antall personer etter 22. juli.

- Vi har prøvd å følge opp islamfiendtlige personer og grupper, for å se om det kan være noen som kan tenkes å kopiere hendelsene, sier Risberget.

- Det har kommet inn store mengder tips. Vi har håndtert mer enn 900 tips, om enkeltpersoner og grupperinger. Vi systematiserer og sjekker dem ut, og da har vi kontakt en rekke personer, sier Risberget.

- Vi har bekymringssamtaler for både si at vi følger med, men også for å sjekke folk ut. Det kan være folk som sender inn tips for å sverte andre, sier Risberget, som sier det ikke har vært mange åpenbart falske tips.

Kamp på nettet Mange av de som er blitt oppsøkt av politiet er aktive nettdebattanter. PST har registrert at stadig flere nå velger å ta diskusjonen med ekstremister på nettet.

- Vi ser at en del islamfiendtlige personer, bloggere og liknende, har trukket seg mer inn i lukkede fora og vekk fra de store diskusjonsstedene, fordi de har blitt satt til veggs av andre. Det er veldig positivt at vanlige folk engasjerer seg i debatten og tar opp kampen på nettet. Det stiller også større krav til oss for å følge med dit de flytter seg.