Kritisk på intensivavdelingene:

Frykter alt kan kollapse

Leder Lill Sverresdatter Larsen frykter at helsevesenet er på vei mot kollaps, om utviklingen i coronasituasjonen fortsetter som nå fram mot jul.

- SKJØR KAPASITET: Sykepleierforbundet forteller at kapasiteten på intensivavdelingene balanserer på en knivsegg flere steder i Norge etter smitteøkningen. Bildet er fra en intensivavdeling på Rikshospitalet i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- SKJØR KAPASITET: Sykepleierforbundet forteller at kapasiteten på intensivavdelingene balanserer på en knivsegg flere steder i Norge etter smitteøkningen. Bildet er fra en intensivavdeling på Rikshospitalet i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Fortsetter dette fram mot jul, da kollapser helsetjenesten. Og kollapser helsetjenesten, da kollapser alt. Da går vi inn i en ny nedstenging, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

- Flere steder balanserer intensivkapasiteten helt på en knivsegg nå. Den tåler ikke mye mer.

På intensivavdelingene er presset så stort flere steder at ansatte må jobbe 16 timers arbeidsdager og opptil 70 timer per uke, forteller hun.

- Tilbakemeldingene vi får fra sykehusene er at det er beintøft. Det er veldig, veldig skjør kapasitet, som gjør at vi må ta tiltakene både lokalt og nasjonalt seriøst.

- Flere gråter

Flere Sykepleierforbundet har snakket med sier at de nå ikke orker mer.

- Sykepleiere vi har snakket med i går og i dag forteller at de slutter. De klarer det ikke. Det er en traumatisk og alvorlig situasjon. De er kjempeslitne, de gråter og de er sinte og frustrerte.

Sykehusene har både senger og rom på sykehusene til å ta imot flere coronapasienter, forteller hun.

- Men det er ikke nok sykepleiere og kvalifisert personell til intensivavdelingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.