Kritisk på intensivavdelingene:

Frykter alt kan kollapse

Leder Lill Sverresdatter Larsen frykter at helsevesenet er på vei mot kollaps, om utviklingen i coronasituasjonen fortsetter som nå fram mot jul.

- SKJØR KAPASITET: Sykepleierforbundet forteller at kapasiteten på intensivavdelingene balanserer på en knivsegg flere steder i Norge etter smitteøkningen. Bildet er fra en intensivavdeling på Rikshospitalet i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- SKJØR KAPASITET: Sykepleierforbundet forteller at kapasiteten på intensivavdelingene balanserer på en knivsegg flere steder i Norge etter smitteøkningen. Bildet er fra en intensivavdeling på Rikshospitalet i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

- Fortsetter dette fram mot jul, da kollapser helsetjenesten. Og kollapser helsetjenesten, da kollapser alt. Da går vi inn i en ny nedstenging, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

- Flere steder balanserer intensivkapasiteten helt på en knivsegg nå. Den tåler ikke mye mer.

På intensivavdelingene er presset så stort flere steder at ansatte må jobbe 16 timers arbeidsdager og opptil 70 timer per uke, forteller hun.

- Tilbakemeldingene vi får fra sykehusene er at det er beintøft. Det er veldig, veldig skjør kapasitet, som gjør at vi må ta tiltakene både lokalt og nasjonalt seriøst.

FRYKTER KOLLAPS: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, forteller at intensivkapasiteten flere steder er nær bristepunktet på grunn av ansattmangel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRYKTER KOLLAPS: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, forteller at intensivkapasiteten flere steder er nær bristepunktet på grunn av ansattmangel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Flere gråter

Flere Sykepleierforbundet har snakket med sier at de nå ikke orker mer.

- Sykepleiere vi har snakket med i går og i dag forteller at de slutter. De klarer det ikke. Det er en traumatisk og alvorlig situasjon. De er kjempeslitne, de gråter og de er sinte og frustrerte.

Sykehusene har både senger og rom på sykehusene til å ta imot flere coronapasienter, forteller hun.

- Men det er ikke nok sykepleiere og kvalifisert personell til intensivavdelingene.

Det har gjort at mange nå er både frustrert og forbannet, sier Sverresdatter Larsen.

- Vi har sagt ifra om dette i hele pandemien, og sikkert ti år før. Det er ikke noe nytt at vi mangler personell og kompetanse, men i en pandemi blir det så ekstremt. Dette er ikke ment som en lønnskamp, eller for å lage et problem, men det er ganske dramatiske erfaringer som gjøres ute i helsetjenesten nå, sier hun.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

- Endeløst problem

Paula Lykke leder faggruppen for intensivsykepleiere i samme forbund.

- Problemet er endeløst, for når det er fullt i kommunene kommer ikke utskrivingsklare pasienter ut av sykehusene, og det hoper seg opp bortover mot intensiven. Det er veldig trøblete, forteller hun til Dagbladet.

HØYT PRESS: Paula Lykke leder faggruppen for intensivsykepleiere i Norsk Sykepleierforbund. Hun beskriver coronasituasjonen på norske sykehus som et endeløst problem. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NSFLIS
HØYT PRESS: Paula Lykke leder faggruppen for intensivsykepleiere i Norsk Sykepleierforbund. Hun beskriver coronasituasjonen på norske sykehus som et endeløst problem. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NSFLIS Vis mer

- I mars 2020 så tenkte vi at det er bare å stille opp, dette klarer vi, men så blir det endeløst. Vi ser ikke enden på det, og jeg tror at mange nå begynner å kjenne på den håpløsheten.

Lykke er nå redd for at vi i Norge skal se samme tendenser i starten av pandemien i Italia, der helsepersonell ble så overarbeidet at de ikke orket å gå på jobb.

- Jeg har ikke hørt om det ennå. Vi har stilt opp, og vi stiller opp igjen, men det er klart at det koster.

Tilbakemeldingene kommer fra helsepersonell i hele landet, sier hun.

- Flere slår av telefonen når de kommer hjem fra jobb, for de vet at de kommer til å bli spurt om å jobbe ekstravakt. Med en gang du kommer hjem så begynner forespørslene å komme og du rekker aldri å hente deg inn.

Ufaglærte må steppe inn

Lykke mener tilgangen på sykepleiere og intensivsykepleiere i utgangspunktet «er skåret ned til beinet», og nå har fått en pandemi på toppen.

- Vi får ikke tak i nok intensivsykepleiere, og sykepleiere må stå i en jobb de ikke er utdannet til. Det er mer en litt ubehagelig når det står om liv og død. Flere som har måttet trå til forteller at de aldri før har sett en intensivpasient.

Lykke ønsker ikke å mene noe om hva myndighetene bør gjøre nå, men er klar på at strenge tiltak har gitt rask effekt på intensivavdelingene.

- Vi vet jo at de som jobber i direktoratet og departementet har erfaring fra de andre bølgene, så jeg tenker at vi må stole på de avgjørelsene de tar. Men det er klart at om det blir enda mer presset nå må vi begynne å prioritere hardere inne på sykehusene.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

184 innlagt

Torsdag var 184 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før. 26 av pasientene får respiratorbehandling, og 50 ligger på intensivavdeling.

117 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 25 er innlagt i Helse nord, 24 er innlagt i Helse vest, og 18 er innlagt i Helse Midt-Norge.

35 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, seks er innlagt hos Helse nord, seks er innlagt hos Helse vest, og tre er innlagt hos Helse Midt-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer