Frykter angrep med atombombe

USA frykter at al-Qaida skal bruke atomvåpen eller bakterier neste gang de slår til. I dag ble Brooklyn Bridge sperret av mens politiet lette etter en mulig bombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sa forsvarsminister Donald Rumsfeld at han tror terroristene vil klare å få tak i atomvåpen, bakterier eller kjemiske våpen og at de ikke kommer til å nøle med å bruke dem. Han tror at terroristene blir forsynt med våpen av flere av landene som er på USAs liste over terror-nasjoner.

FBI har gitt New York beskjed om at de frykter angrep mot Frihetsstatuen og mot brua Brooklyn Bridge.

Gul terrorfare

Det er tredje gang på kort tid at amerikanerne blir advart om at det ventes nye angrep fra Osama bin Laden og al-Qaida.

- De eksisterer fremdeles, de hater Amerika fremdeles, og de vil skade oss, sa president George Bush til et italiensk tv-team.

- De er ingenting annet enn en gjeng kaldblodige mordere.

Det er en eller flere fanger på Guantanamo-basen på Cuba som skal ha gitt opplysningene om det ventede angrepet. Informasjonen er vag. Myndighetene har innført fargekoder for å angi terrorfaren: Grå betyr liten terrorfare, blå er litt større fare for terror, gul betyr at sikkerheten styrkes flere steder av frykt for angrep, oransj betyr flere sikkerhetstiltak og at antall personer som har adgang til viktige bygninger og jobber begrenses. Rød terrorfare betyr at bygninger og offentlig transport blir stengt og at faren for terror er overhengende.

Foreløpig mener myndighetene at terrorfaren er gul og at de ikke vil endre advarselen til å bli oransj. Likevel ble sikkerheten ved Brooklyn Bridge økt og flere biler ble gjennomsøkt i går. I dag morges ble brua stengt i en time mens politiet undersøkte en mistenkelig pakke. Både ved Rådhuset og ved Frihetsstatuen sto det politifolk.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at de fleste truslene som myndighetene får vite om, rett og slett er lokkemat for å se hvordan myndighetene reagerer og hva de faktisk får vite om.

- De herser med oss og tester oss, sier han.

Konstant redde

Mange amerikanere går rundt i konstant angst for neste angrep.

- Når t-banen forsvinner under bakken, tenker jeg at dette kan være slutten, jeg kan bli drept akkurat nå, sier en kvinne til avisa Boston Globe.

I New York arrangeres nå en egen marine-uke med svært mange båter på havna. Dykkere har sjekket at det ikke ligger bomber på havnebunnen rett under båtene. Dykkerne har også gått over havbunnen i nærheten av FN-bygningen.

Samtidig fortsetter kranglingen om hva myndighetene faktisk visste i forkant av angrepet 11. september. Senator Bob Graham i Overvåkingskomitéen i Senatet mener at terrorangrepet kunne ha blitt stoppet hvis CIA og FBI hadde snakket sammen og utvekslet opplysninger.

  • Bush-administrasjonen har gått med på å vise medlemmer av Kongressen et notat som ble sendt av en FBI-agent i Phoenix. Agenten skrev i notatet at han var bekymret over flere arabiske menn som gikk på lokale flyskoler i Arizona. Agenten vitnet bak lukkede dører i dag.
FRYKT: Amerikanerne frykter nye anslag mot New York.
MÅL? Stute of Liberty og andre kjennemerker i New York er ansett som potensielle terrormål.