Frykter angrep mot Manuela

Får livvakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sentrale kilder sier til Dagbladet at trusselsituasjonen mot den ferske statsråden (44) kan utvikle seg til «å bli alvorlig». Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som foretar løpende trusselvurderinger rundt regjeringen. Det vil nå bli laget en vurdering av potensielle trusler mot barne og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

– Hun er den første statsråden med innvandrerbakgrunn, og hun jobber med et kontroversielt felt. For å si det enkelt; det er mange potensielle farer blant for eksempel psykisk syke asylsøkere – og det er dessverre fortsatt noen med ytterliggående rasistiske holdninger i Norge.

Til tider vil den nye statsråden trolig få en form for beskyttelse som bare statsministeren har i dag, det gjelder både de synlige og ikke-synlige tiltak, understreker kilder overfor Dagbladet.

Utsatt

Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) vil ikke kommentere sin egen sikkerhet.

– Som statsråd skal jeg aldri uttale meg om egen sikkerhet. Det overlater vi til politiet, sier hun og får et bekreftende nikk fra sin egen informasjonssjef som sitter ved siden av.

Men Ramin-Osmundsen, som har vært leder for både Senter mot etnisk diskriminering og Utlendingsdirektoratet, tenkte seg godt om før hun tok jobben som barne- og likestillingsminister.

– Jeg er den første statsråden med innvandrerbakgrunn, og innser at det er en utsatt posisjon. Men jeg er så heldig at jeg har vært ute en vinternatt før. Derfor tror jeg dette skal bli både krevende og spennende. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier Ramin-Osmundsen til Dagbladet.

<b>FÅR BESKYTTELSE:</b> Barne og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen er ifølge politiet i en utsatt posisjon. Til tider vil hun trolig få en form for beskyttelse som bare statsministeren har i dag. &ndash;&ensp;Jeg innser at jeg er i en utsatt, sier Ramin-Osmundsen. Foto: Jacques Hvistendahl
FÅR BESKYTTELSE: Barne og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen er ifølge politiet i en utsatt posisjon. Til tider vil hun trolig få en form for beskyttelse som bare statsministeren har i dag. – Jeg innser at jeg er i en utsatt, sier Ramin-Osmundsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Fotfulgt

Dagbladet får bekreftet at Ramin-Osmundsens sikkerhet allerede er et hett tema blant dem som skal lage oppdaterte trusselvurderinger, og dem som skal iverksette tiltak. De skal ha «gjort seg sine tanker» samtidig med at de hørte om at 44-åringen hadde blitt statsråd.

– Hun vil nok til tider bli fotfulgt av livvakter, men det er de ikke-synlige tiltakene som er de viktigste. Det kan for eksempel dreie seg om alarm eller mer omfattende personundersøkelse av dem som kommer i nærheten av henne. Vi vil nok nå i starten følge ekstra godt med når hun beveger seg i store folkemengder, sier en sentralt plassert kilde.

– Rasisme i Norge

Men i går var den nye ministeren selv mest opptatt av alle støtteerklæringer og gratulasjoner hun har fått.

I en ringperm på bordet foran henne ligger 270 gratulasjoner hun har fått per tekstmelding. Mobiltelefonen hennes brøt sammen, og forværelset hennes er overfylt av blomster.

– Det har bare vært jubel, smiler hun.

Men Frp har allerede rukket å si at de har mistillit til henne, og satt spørsmålstegn ved hennes lojalitet til Norge.

– Jeg lurer på om Frp hadde gjort det samme om jeg hadde hatt dansk bakgrunn. Jeg registrerer at de bruker min bakgrunn politisk, men jeg vil bare understreke at min lojalitet er det ingenting i veien med. Jeg er norsk statsborger, sier Ramin-Osmundsen.

Også på nettet har debatten om Ramin-Osmundsen gått for fullt helt siden hun ble utnevnt til statsråd torsdag. Mange av innleggene legger vekt på hennes mørke hudfarge og setter spørsmålstegn ved om hun er norsk nok. Selv mener Ramin-Osmundsen at mange innleggene har en klar rasistisk undertone.

– Jeg har sett deler av debatten og registrerer det som står der. Det er rasisme i Norge, men vi gjør et viktig arbeid i denne regjeringen mot forskjellsbehandling overfor alle minoritetsgrupper. Det arbeidet gleder jeg meg til å bidra i, sier den nye ministeren.

Sikkerhet

Informasjonssjef i PST, Trond Hugubakken vil ikke kommentere enkeltpersoners sikkerhet.

– Jeg vil ikke gå inn på vurderinger og iverksetting overfor den enkelte. Vi foretar kontinuerlig vurdering av sikkerheten til statsrådene. Vurderingene ender opp med forslag til tiltak – der livvakttjenesten er et mulig tiltak – og der beslutningen blir tatt av den enkelte politimester i samarbeid med PST, sier Hugubakken.

– Er det allerede iverksatt ikke-synlige tiltak rundt henne?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Hugubakken.

Erna Solberg

Generelt er det slik at det i regjeringen bare er statsminister Jens Stoltenberg som kontinuerlig følges av livvakter, men de løpende trusselvurderingene gjør at enkelte statsråder i korte eller lange perioder vil ha behov for livvakt. Enkeltepisoder eller et generelt trusselbilde har ført til at både Erna Solberg, Bjarne Håkon Hanssen og Kristin Halvorsen har hatt livvakter rundt seg.

PST foretar løpende vurdering av sikkerheten til regjeringen, stortingsrepresentanter, kongehuset og Høyesterett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer