STERKE FØLELSER: Slik så det ut da «Med israel for fred» holdt en demonstrasjon i Oslo i forbindelse med Libanon-krigen i 2006. Da måtte politiet holde israelvenner og opprørte norsklibanesere adskilt.  Denne gangen tror politiet at blant andre norskpalestinere og enkelte i Blitz-miljøet kan dukke opp. Arkivfoto: KNUT FALCH / SCANPIX
STERKE FØLELSER: Slik så det ut da «Med israel for fred» holdt en demonstrasjon i Oslo i forbindelse med Libanon-krigen i 2006. Da måtte politiet holde israelvenner og opprørte norsklibanesere adskilt. Denne gangen tror politiet at blant andre norskpalestinere og enkelte i Blitz-miljøet kan dukke opp. Arkivfoto: KNUT FALCH / SCANPIXVis mer

Frykter angrep på Siv Jensens Israel-demonstrasjon

PST sjekker drapstrusler mot israelvenner, og oslopolitiet venter ulovlige motdemonstrasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels massive angrep i Gaza er på ingen måte over, og i morgen kveld har en rekke organisasjoner planlagt en fredelig massemønstring til støtte for de sivile ofrene, i form av store fakkeltog i både Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø klokka 19.

Men også israelvenner i Norge ønsker å markere seg samme dag, og klokka 17 i morgen vil pro-israelske aktivister med Frp-leder Siv Jensen i spissen avholde sin demonstrasjon foran Stortinget.  Også Krf-politikeren Ingebrigt Sørfonn skal delta.

Blant annet vil israelvennene gi sterkt uttrykk for sin holdning til Hamas, og blant annet vise videoklipp på storskjerm fra det de mener er palestinsk barne-tv som forherliger selvmordsbombere.

Nærmere 300 har meldt sin ankomst via iniativets Facebook-side, og det er satt opp en egen buss fra Stavanger og Kristiansand.

- Jeg blir skuffet om det ikke kommer mange hundre mennesker. I tillegg til medlemmer hos oss og de andre arrangørene tror jeg det er svært mange israelvenner som ikke er organisert men som kommer til Stortinget denne gangen, sier styreleder Morten Fjell Rasmussen i organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) til Dagbladet.no.

Regner med bråk
Etter det Dagbladet.no erfarer forventer politiet at det vil dukke opp palestinaaktivister som mer eller mindre organiserte motdemonstranter, og et stort politioppbud vil om nødvendig slå en jernring rundt den varslede markeringen for å forhindre fysiske sammenstøt.

- Det er bare én demonstrasjon som nå er varslet, men vi har tatt høyde for at også motstandere vil gjøre seg synlige ved Stortinget i morgen. Hvis de opptrer med verdighet vil også de få framføre sitt budskap, men om noen av dem vil ty til ulovligheter er det vår oppgave å beskytte hoveddemonstrasjonen og deres rett til å ytre seg, sier politiinspektør Johan Fredriksen, leder for fellesoperativ seksjon ved Oslo politidistrikt.

 Så seint som søndag endte en demonstrasjon ved Israels ambassade i Oslo med aggressive framstøt mot barrikadene og kasting av stein og fyrverkeri mot politiet, med påfølgende bruk av tåregass. Da var det norskpalestinske ungdommer som var de mest utagerende.

- Vi registrerer at Blitz-miljøet i stor grad har opptrådt på en grei måte og at det er en annen gruppe som nå har dominert. Dette ser blant annet ut til å dreie seg om massesuggesjon blant ungdommene med den aktuelle bakgrunnen, og når vi etterpå spør dem hvorfor de kaster stein så innser de gjerne at det var litt dumt, sier Fredriksen.

Politiet har stor forståelse for at mange  nordmenn har sterke følelser rundt Israels offensiv, men mener de voldelige elementene ødelegger for saken.

- I en så alvorlig situasjon som vi nå ser i Gaza så bør ikke vold og hærverk stille svært viktige budskap i skyggen, sier politiinspektøren.

Drapstrusler
Leder Mari Eifring i Rød Ungdom tror mange venstreradikale helst ser at Siv Jensen og Israel-organisasjonene blir tiet i hjel i morgen, men regner med at enkelte palestinaaktivister kommer til å dukke opp.

- Såvidt jeg vet er det ikke planlagt noen offisielle motdemonstrasjoner, men jeg vet at noen har tenkt seg dit på eget iniativ for å markere, sier hun til Dagbladet.no.

Men det er ikke bare sinte, «vanlige» demonstranter politiet nå holder oppsikt med.

HØYT SIKKERHETSNIVÅ: Politiet har de siste to dagene måttet sette av enorme ressurser til å vokte Israels ambassade, synagogen i Oslo og de ulike demonstrasjonene.
HØYT SIKKERHETSNIVÅ: Politiet har de siste to dagene måttet sette av enorme ressurser til å vokte Israels ambassade, synagogen i Oslo og de ulike demonstrasjonene. Vis mer

I går ble det framsatt en drapstrussel mot charges d'affairs Aviad Ivri ved Israels ambassade i Oslo, gjennom et nettmøte på VGNett. «Du skal død din jøde jeg hater jøder drep alle sammen fuck jøder snart blir den israel ambassader bombet ned», het det i det spesielle innlegget.

Seinere ble det kjent at det også er framsatt lignende trusler direkte mot morgendagens demonstrasjon ved Stortinget på Facebook-gruppa til arrangementet.

«Vi skal se hva som skal skje meddere på stortinget j..... jøder. Jeg klikker helt kommer til å sprenge dere i lufta. Vi skal se om vi ikke skal ta deg. Isreal terrorist,usa terrorist dere har støtte markering på torsdag vi skal se hva som kommer tilø å hende der!», skrev en ung norsk muslim som tilsynelatende har oppgitt fullt navn i Facebook-profilen sin.

Med Israel for fred opplyser til Dagbladet.no at de denne uka har fått flere eposter som uttrykker seg sterkt negativt til orginasasjonen.

PST sjekker truslene
Oslopolitiet har i samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) iverksatt en rekke sikkerhetstiltak de siste to ukene i forbindelse med den stadig forverrede situasjonen på Gaza og ringvirkningene av krigshandlingene også i norske miljøer.

Etter det Dagbladet.no får opplyst ble blant annet morgendagens pro-Israel-demonstrasjon diskutert på møter i PST så sent som i dag, samtidig som spesialetterforskerne har tatt de uttalte truslene mot Israels ambassade og norske israelvenner på alvor.

- PST følger denne situasjonen nøye. Vi kjenner til truslene du refererer til, opplyser informasjonsrådgiver Martin Bernsen

Bernsen vil imidlertid ikke gå inn på hvordan sikkerhetstjenesten håndterer de ulike demonstrasjonene som er på trappene.

- Vi har hatt tett kontakt med oslopolitiet siden Israels offensiv i Gaza startet i romjula. Utover det kan jeg ikke kommentere noe rundt sikkerhetstiltakene politiet står for, sier Bernsen.

Det er PST som foretar trusselvurderinger rundt utsatte personer og installasjoner, men med unntak av PSTs livvakttjeneste er det i hovedsak det ordinære politiet som står for den operative utøvelsen av tiltakene, som for eksempel vakthold ved ambassadene og under demonstrasjoner.

Siv Jensen, som i Dagbladet på tirsdag yttrykte urokkelig støtte til Israels angrep i Gaza, opplyser  at hun ikke frykter bråk under morgendagens arrangement.

- Nei, i utgangspunktet ikke, sa hun til Dagbladet.no utenfor NHO-møtet i Operaen i formiddag.

Klokka 14 lørdag vil blant andre Palestinakomiteen, Blitz, SV og Rødt arrangere nok en demonstrasjon mot Israels krigføring, med utgangspunkt foranStortinget. Også da venter aktivistene stort oppmøte, blant annet fra norskpalestinere.

IKKE REDD: Siv Jensen frykter i utgangspunktet ikke bråk ved morgendagens markering, der hun vil være den mest profilerte i gruppen som vil markere støttet til Israel. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
IKKE REDD: Siv Jensen frykter i utgangspunktet ikke bråk ved morgendagens markering, der hun vil være den mest profilerte i gruppen som vil markere støttet til Israel. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX Vis mer