Frykter anriket uran i Iran

USA krever bevis for at landet slutter å legge til rette for produksjon av atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ifølge Irans utenriksminister, Kamal Kharrazi, vil landet slutte å lage UF6 de tre neste månedene. Produksjonen av stoffet, som en en forløper til anriket uran, blir stoppet etter en avtale med Storbritannia, Frankrike og Tyskland, melder CNN.

USAs president, George W. Bush, er likevel ikke overbevist om at Irans myndigheter snakker sant. Han krever bevis for at virksomheten virkelig blir stoppet.

- Jeg håper det er sant. Hvis det er det, bør det ikke være noe problem å åpne for kontroll, sa Bush under sitt besøk i Columbia mandag. Presidenten tilla at det iranske styret trenger å bevise at det er verd å ha tillit til.

Iran har hele tiden hevdet at de ikke anriker uran for bruk i atomvåpen, men at stoffet UF6 derimot brukes i atomkraftverk. Kritikere i Europa og USA finner det på sin side merkelig at Iran, som et stort oljeproduserende land, skulle ha bruk for en slik alternativ energikilde, skriver

CNN.com

.

Mens USA frykter anriket uran i Iran, frykter Iran et urettmessig angrep fra USA. Med klar henvisning til den USA-initierte invasjonen av Irak, sier utenriksminister Kharrazi at amerikanerne ikke bør gå inn i flere land uten pålitelige etterretningsrapporter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.