Frykter ansiktsløs profet-demo

Politiet nekter å oppgi hvem som har varslet dagens demonstrasjon mot tegningene av profeten Muhammed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg vil fraråde på det sterkeste at noen deltar i den tillyste demonstrasjonen fordi den er ansiktsløs og rammeløs. I den spente situasjonen kan det være skummelt, sier Aslam Ahsan i Foreningen for pakistanske barn.

Fraråder deltakelse

Islamsk Råd, som samler alle de største muslimske trossamfunnene i Norge, fraråder også folk å delta. Men demonstrasjonen går som planlagt. Det har Aslam Ahsan fått bekreftet fra en av initiativtakerne seinest torsdag. Og SMS-aksjonen for å få muslimer til å troppe opp på Grønlands torg klokka 14.30 fortsetter.

-  Jeg vet ikke hvor mange den har nådd, men åtte av ti av de jeg har hatt kontakt med den siste uka har fått den, sier Ahsan.

«Har du fått nok av medias misbruk av ytringsfriheten? Hvor lenge skal de fornærme og provosere for å splitte samfunnet? Hold sammen og vis hvordan respekt bør være» står det i den massespredte sms\'en uten avsender.

Truet med anmeldelse

Dagbladet tok i går kontakt med en av dem som antas å være blant initiativtakerne. Det ble en svært kort samtale der personen truet med anmeldelse for trakassering hvis vi ringte en gang til.

-  Grunnen til den avvisende holdningen er nok at de mener at media har skylda for spredningen av Muahmmed-tegningene som de mener krenker deres tro, sier Farid Bouras i Ungdom mot Vold.

BRENTE FLAGG: Både det danske og det amerikanske flagget fikk medfart under de mange demonstrasjonene som ble avholdt verden over i går. Her fra den pakistanske byen Karachi. Foto: Shakil Adil/AP/Scanpix
BRENTE FLAGG: Både det danske og det amerikanske flagget fikk medfart under de mange demonstrasjonene som ble avholdt verden over i går. Her fra den pakistanske byen Karachi. Foto: Shakil Adil/AP/Scanpix Vis mer

Han oppfordrer også folk til å ligge unna demonstrasjonen. Han frykter imidlertid ikke bråk med mindre det dukker opp provoserende motdemonstranter. Men tidligere denne uka varslet representanter for den pakistanske A-gjengen i VG at de ville stille opp.

Etter det Dagbladet erfarer, er det ikke en ensartet gruppe som insisterer på å demonstrere på tross av advarslene. Det skal være en blanding av unge mennesker med både pakistansk, kurdisk, somalisk og marokkansk bakgrunn som kaller seg «De frivillige.» På tross av at det er et offentlig arrangement de har varslet Politiet i Oslo om, nekter ordensmakta å opplyse hvem som står bak.

-  Vi har en policy om ikke å opplyse om det fordi de som arrangerer demonstrasjonen eier budskapet og sitt eget publikum. Vi går i dialog med arrangøren og blir enig om hvilke rammer som skal gjelde. Det er slik vi ansvarliggjør arrangøren og ivaretar ytringsfriheten, sier politiinspektør Johan Fredriksen til Dagbladet.

-  Vi håper forsoningen bidrar til å gjøre jobben vår enklere. Vi er imidlertid bevisst på at det er en spent situasjon, men ingenting så langt tilsier bråk. Vi har ikke noe fiendebilde av arrangøren, sier han.

Tusenvis demonstrerte

I går ble det demonstrert mot Muhammed-tegningene verden rundt. Mange tusen muslimer demonstrerte i Malaysia, India, Sri Lanka, Bangladesh og Pakistan. Det var også markeringer i Indonesia, og Filippinene. Protestene gikk fredelig for seg, men var preget av skjending av det danske flagget og slagord rettet mot USA.

Afrikanske protester

Folk trakk ut i gatene i Kenya, Uganda, Nigeria, Marokko, Egypt, Somalia og Sør-Afrika.

I Kenya åpnet politiet ild for å hindre demonstranter i å nå ambassadørboligen i Nairobi. Én person ble skadet.

Store folkemengder deltok i fredelige demonstrasjoner i Palestina, med blant annet 7 00 deltakere i Gaza.

Over tusen østerrikske demonstranter inntok gatene i Wien og Graz - mange av dem under parolen «ja til ytringsfrihet, nei til provokasjoner». Mange muslimer trakk også ut i Brussels gater.

Den muslimske minoriteten i Serbia viste sin avsky mot karikaturene i Novi Pazar, sør for Beograd. Der gikk over 1 000 mennesker ut i bygatene. Danske, norske og israelske flagg ble brent. Det var liknende aksjoner i Makedonia.