Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter Ap-topper slipper å vitne

- Jeg har aldri i min praksis opplevd maken. Dette må være den beste nyttårsgaven mange politikere kan få! raser høyesterettsadvokat Tor Erling Staff etter at lagmannsretten i går fastslo vitnerekkefølgen i AUF-saken. Ifølge Staff kan det bety at Thorbjørn Jagland og andre politiske topper slipper å forklare seg om triksing med medlemstall i de politiske ungdomsorganisasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tiltalebenken mandag står de fire tidligere AUF-tillitsvalgte Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Anders Hornslien, Ragnar Bøe Elgsaas og Anders Greif Mathisen. De er tiltalt for grovt bedrageri på til sammen 650000 kroner.

- AUFerne gikk inn i en praksis der løypa var gått opp av andre. De er syndebukker for en subkultur som eksisterte lenge før de kom inn. Dersom jeg ikke får føre mine vitner, får jeg ikke mulighet til å føre det forsvaret for min klient som han har krav på, sier Staff.

Han forsvarer Røberg-Larsen som er tiltalt for både grovt bedrageri og underslag. Alle fire nekter straffeskyld.

Jagland slipper?

Det var byrettsdommer Torjus Gard som før jul besluttet å snu om på vitnerekkefølgen, slik at Staffs vitner kommer til slutt. Ifølge Staff er det «for å rydde veien» for å droppe hans vitner, blant dem de tidligere AUF-lederne Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Bjørn Tore Godal.

I går forkastet lagmannsretten Staffs kjæremål.

Staff mer enn antyder at domstolen har tatt politiske hensyn.

- Dette er en beslutning som sterke politiske krefter drar nytte av. Jeg ser ingen prinsipiell begrunnelse for å snu om på vitnerekkefølgen. Det er den beste nyttårsgaven mange politikere kunne fått! tordner Staff.

- Jeg tolker dette som et løp for å kunne avskjære mine vitner. Hvis det skjer, mister saken hele sitt historiske perspektiv. Det er en stor urett mot de unge AUFerne.
Det er helt avgjørende for forsvaret av min klient, og jeg vil tro for alle tiltalte, at jeg får føre mine vitner. Hvis de avskjæres, kan vi gå glipp av det bevistema som går ut på å vise at det å blåse opp medlemstall har vært en subkultur i AUF, sier Staff til Dagbladet.

I god tro

Advokat Sigurd Klomsæt som forsvarer tidligere stortingsrepresentant Anders Hornslien, avviser at det var noen triksekultur i AUF. Han mener det er kommunens regelverk for medlemsstøtte som var uklart.

- Hornslien har forholdt seg til regelverket slik han mente det var å forstå. Han har handlet i god tro, sier Klomsæt.

Avsløringen som startet i VG av triksing med medlemstall i ungdomsorganisasjoner, førte til flere granskinger, anmeldelser av 24 ungdomsorganisasjoner, åpen høring i Stortinget med kritikk på grensen av mistillit mot statsrådene Opseth og Berget, politisk oppvask og altså nå en straffesak mot fire sentrale tillitsvalgte i Oslo AUF. Alle fire nekter straffeskyld.

Det er satt av 12 uker til saken. Godt over 100 vitner er innkalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!