Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiets landsmøte

Frykter Ap-utmeldinger hvis oljekompromisset ryker

Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Ap, Jørn Eggum, advarer landsmøtet mot å skrote oljekompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja.

FRYKTER OLJEFRYKT: Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem, Jørn Eggum, frykter for utmeldinger fra Jonas Gahr Støres Ap dersom kompromisset ryker. Foto: Hans Arne Vedlog
FRYKTER OLJEFRYKT: Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem, Jørn Eggum, frykter for utmeldinger fra Jonas Gahr Støres Ap dersom kompromisset ryker. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eggum sier til Dagbladet at han frykter utmeldinger fra partiet dersom Ap forlater kompromisset om LoVeSe fra 2017. Kompromisset sa nei til konsekvensutredning av Nordland VII og Troms II, men åpnet for konsekvensutredning av Nordland VI.

SLÅSS FOR OLJEKOMPROMISS: Kompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja fra 2017 er i fare på Aps landsmøte. Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem, Jørn Eggum, frykter for utmeldinger dersom kompromisset ryker. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SLÅSS FOR OLJEKOMPROMISS: Kompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja fra 2017 er i fare på Aps landsmøte. Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem, Jørn Eggum, frykter for utmeldinger dersom kompromisset ryker. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

10 fylkeslag i Ap har vedtak om å si nei til konsekvensutredning for hele området rundt Lofoten, Vesterålen og Senja. AUF vil ha vern. Det er en utbredt oppfatning blant delegater på landsmøtet at det er flertall for å si nei til konsekvensutredning for alle feltene.

Det jobbes nå i redaksjonskomiteen for å eventuelt finne et nytt kompromiss. Men AUF-leder Ina Libak sa til Dagbladet før landsmøtet at AUF ikke vil ha et nytt kompromiss, men en avstemning.

- Vi må for alt i verden ikke gå inn for vern, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Dagbladet.

De alternativene som står mot hverandre er å stå fast på kompromisset ut denne stortingsperioden, eller å si nei til konsekvensutredning for alle de sårbare områdene nå, slik 10 av Aps fylkeslag har sagt. Garvede delegater på landsmøtet vil ikke spå hvor saken ender.

- Betyr ikke noe hva vi vedtar

Ap-leder Jonas Gahr Støre som har forsvart kompromisset fra 2017, hvor det åpnes for konsekvensutredning i området Nordland VI, kan gå på et nederlag.

I sin oppsummering av debatten i kveld balanserte han.

Han landsmøtet legge vekt på at Ap alltid har hatt en kunnskapsbasert tilærming, som går skrittvis fram i olje- og gassektoren. an gjentok også at oljenæringen ikke skal avvikles, men utvikles, at Norge er en energinasjon, men at utslippene må ned.

- Denne saken er spesiell. Den opptar og engasjerer, men den blir ikke noe av. Den er et slags fantom i den norske samfunnsdebatten, sa Støre. Han viste til at den borgerlige regjeringen har avvist konsekvensutredning for hele området i denne stortingsperioden.

- Så jeg vil være ærlig og si at denne posten i vårt program blir det ikke noe av i denne perioden, fordi vi har en flertallsregjering som har lagt saken død. Så de står den saken. Dermed blir det ikke så fryktelig interessant hva som står i det programmet nå, for flertallet er som det er, sa Støre.

Han sa at Ap om ett år vil være i gang med nytt partiprogram.

- Men vi har et program, og det står vi på nå, sa han.

I et innlegg på landsmøtet onsdag kveld berømmet Jørn Eggum AUF for sitt sterke engasjement for de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men han manet landsmøtet til å stå ved kompromisset fra landsmøtet i 2017.

- Gjorde vondt

- AUF-erne er vårt partis framtid, de skal leve på vår klode, og derfor vil dere verne hele området. Dere sto utenfor kompromisset, men jeg berømmer engasjementet.

Kompromisset gjorde vondt for mange i salen, og det gjorde vondt for mine medlemmer. Men vi må respektere det. Et vedtak som er et kompromiss, kan ikke gjøres om før tiden er inne, sa Eggum.

I Klassekampen i dag truer tillitsvalgte i Fellesforbundet med utmelding fra Ap dersom partiet forlater oljekompromisset.

- Utmeldinga ligger i utboksen. Endrer landsmøtet oljekompromisset, trykker jeg på «send», sier nestleder i Fellesforbundet på Sunnhordland/Stord, Rickard Storevik, til avisa.

Truer med utmeldinger

Mens leder i Fellesforbundet Avdeling 5 har meldt seg ut, vurderer leder i Avdeling 57 i Haugesund, Steffen Høiland, medlemskapet.

- Dette handler ikke bare om oljepolitikk. Det er noe som har bygd seg opp over tid, men oljepolitikken er avgjørende. Snur Ap, leverer jeg inn medlemskapet, sier Høiland til Klassekampen.

Jørn Eggum er kjent med uroen og frustrasjonen.

- Er det fare for utmeldinger fra Ap i dine rekker dersom oljekompromisset ryker?

-Ja, det er jeg bekymret for. Det er masse motløshet og bekymring for at Ap vil bryte med en 50 år gammel tradisjon med å konsekvensutrede før man skrittvis utvikler petroleumsnæringen, om det er grunnlag for det, sier Eggum.

Han avventer redaksjonskomiteens arbeid.

- Jeg opplever at debatten lever, og at det er usikkert om noen ønsker å sette saken på spissen ved votering, sier Eggum.

- Har med troverdighet å gjøre

Han mener kompromisset som er vedtatt for hele stortingsperioden, bør bestå.

- Kompromisset var vondt for oss, men det handler om å gi og ta. I 2020, før neste stortingsvalg, får vi en fornyet rapport om forvaltning av hele regionen. Det vil gi oss ny kunnskap. Vi ønsker at kompromisset skal bestå. Det har med troverdighet for partiet å gjøre. Vi i den faglige delen av arbeiderbevegelsen strekker oss langt. VI stiller opp og skal gjøre det i framtida. Da må vi vite at det vi driver med, er bærende. Det blir feil å gjøre noe med kompromisset etter bare to år, sier Eggum

Han viser også til at et nytt vedtak ikke vil få noen betydning, all den stund flertallsregjeringen har besluttet at det ikke skal konsekvensutredes i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne perioden.

- I en konstellasjon på venstresida er vi det eneste partiet som stiller opp for konsekvensutredning, så et nytt vedtak vil jo ikke gi noen materiell endring. Men det vi ikke kan få, er et vedtak om varig vern. Ap lokalt, som går mot oljeboring, vil ikke ha vedtak som begrenser næringsvirksomhet som fiske og turisme, sier Eggum.

Ikke skape usikkerhet

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener oljekompromisset bør overleve landsmøtet.

- Det står seg. Konsekvensutredning er uansett ikke noen aktuell problemstilling i denne perioden. Regjeringen har jo to ganger slått det fast. Da bør vi se hen til landsmøtet i 2021, da vi skal diskutere neste stortingsprogram og valgkamp. Da vil man i tillegg ha forvaltningsplanen om havområdene, som kommer i 2020.

- Vil dette være et tydelig nok standpunkt for Ap de neste to åra?

- Jonas har vært veldig tydelig på at vi skal utvikle, ikke avvikle, oljevirksomheten. Vi skal utvikle denne viktige næringen for framtida, og ikke skape usikkerhet om rammevilkårene. Jonas har også vært veldig tydelig på at vi ikke skal sette noen sluttdato for næringen. Kompromisset tar inn over seg ulike hensyn, både vern og aktivitet, sier Gabrielsen.

Tar ansvar for kompromisset

Det største LO-forbundet, Fagforbundet, vil si nei til konsekvensutredning i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men forbundsleder Mette Nord sa før Ap-landsmøtet at oljekompromisset fra 2017 bør bestå.

- Alle vet hva vi står for, samtidig har vi vært med på et kompromiss. Det må vi ta ansvar for, så får vi gå inn i debatten når ny politikk skal utformes for 2021. Jeg tror nok dette er en sak som vil modnes, sier Nord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!