Frykter arbeidsinnvandring

Nordmenn er skeptiske til økt arbeidsinnvandring. De eldste er mest negative, mens Oslo-boerne er mest positive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MMIs undersøkelse for Dagbladet viser at 45 prosent er negative til økt arbeidsinnvandring til Norge. 34 prosent er positive, mens 21 prosent ikke har noen mening.

Svarene kommer drøyt fire måneder før EØS-området blir utvidet til ti nye land i Sentral- og Øst-Europa. Da kan arbeidstakere herfra dra til Norge for å arbeide.

Må ha like vilkår

- Jeg tror ikke det blir noe voldsomt problem. De sa det ville komme mange da Portugal ble EU-medlem, men jeg har ennå ikke sett én, sier maler Thomas Steffensen (32), som synes det er greit med økt arbeidsinnvandring, forutsatt at en sikrer like lønns- og arbeidsvilkår.

- Det må være lik lønn for likt arbeid, sier han.

- Men vi skyter oss selv i foten dersom vi gir alle anbudene til de store internasjonale firmaene. Det er et større problem, sier kollega Glenn Lindblad (27).

Høy arbeidsmoral

Bygg- og anleggsbransjen kan oppleve stort trykk når markedet åpnes. Mange her frykter sosial dumping og dårlige arbeidsvilkår.

- Mye kommer an på hvor mange som kommer, og hvem som får jobbene. Det er viktig at de kan jobben, sier maler Roger Nordlund (25).

De tre malerne har erfaring med tyske og polske arbeidskollegaer. De forstår skepsisen, men synes den er «typisk norsk».

- Polakkene har en voldsom arbeidsmoral. De er villige til å arbeide og villige til å forstå, sier Steffensen.

Eldre mest skeptisk

Ifølge undersøkelsen er det flere nordmenn som er negative enn positive til økt arbeidsinnvandring. Bare i gruppa 25-39 år, blant Oslo-folk og dem med universitetsutdannelse er det omvendt.

De mest negative er over 60 år og bor på Østlandet utenfor Oslo.

- Det som er litt morsomt, er at pensjonistene, som har alt å tjene på dette, er negative, mens de unge som risikerer å bli skviset fra arbeidsmarkedet, er positive. Pensjonistene tjener jo på at det kommer flere skattebetalere, mens unge lavt utdannede har objektivt sett minst å tjene, sier valgforsker Frank Aarebrot. Hele 50 prosent av Høyre-velgerne er negative til økt arbeidsinnvandring enda det er Høyre-statsrådene Erna Solberg og Victor Norman som har talt varmest for.

Fremskrittspartiets velgere er mest negative, mens SV har flest velger som er positive.

MALER IKKE FANDEN PÅ VEGGEN: Malerne Thomas Steffensen, Glenn Lindblad og Roger Nordlund i Oslo synes det er viktig med lik lønn for likt arbeid, og er ikke skremt av økt arbeidsinnvandring.