Frykter asylbarn er solgt

To asylbarn under 15 år har forsvunnet fra et asylmottak i Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet, Nye Kripos, barnevernet og UDI er koblet inn i saken for å finne ut hvor de to barna har tatt veien, melder Aftenposten.

Av hensyn til barnas sikkerhet vil ikke UDI utdype saken, men assisterende direktør Manuela Ramin-Osmundsen forteller at politiet, Nye Kripos, UDI og barnevernet rutinemessig kobles inn når det er frykt for at menneskehandel har funnet sted.

- Det skjedde i denne saken. Det var grunn til å slå alarm, sier Ramin-Osmundsen.

Det er fire uker siden de to barna dukket opp alene utenfor en politistasjon i Norge. Barna ble overført til Vårli asylmottak i Moss, men en uke etter ankomst møtte de ikke opp til frokost som vanlig. 

Et globalt kjempeproblem

Nattevakten ved asylmottaket var den siste som så barna, ved seks-tiden om morgenen dagen de forsvant. Før dette hadde barna ofte gått turer alene, men mottaksleder Halvor Andresen kjenner ikke til at barna hadde slektninger eller nettverk i Norge. Barna er av samme nasjonalitet, men de er ikke søsken.

Menneskehandel, som prostitusjon og tvangsarbeid, er i dag miliardindustri. Ifølge FN er handel av mennesker i ferd med å passere narkotikahandel som den nest største illegale økonomien i verden. Bare våpenhandelen er større.

Kripos og UDI bekrefter overfor Aftenposten at menneskehandel er et problem de arbeider mye med. UDI har blant annet igangsatt forebyggende tiltak ved landets asylmottak for tidlig å kunne fange opp barn som har vært utsatt for tvangsprostitusjon eller andre former for overgrep.

MENNESKEHANDEL: To senger ved Vårli asylmottak i Moss står tomme. Politiet frykter de to unge asylbarna kan ha blitt solgt. Rommet på bildet er ikke fra Vårli asylmottak. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas/SCANPIX
MENNESKEHANDEL: To senger ved Vårli asylmottak i Moss står tomme. Politiet frykter de to unge asylbarna kan ha blitt solgt. Rommet på bildet er ikke fra Vårli asylmottak. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas/SCANPIX Vis mer