Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at 30 prosent av artene i havet dør ut grunnet havforsuring

Deriblant bløtdyr og koraller.

 KAN FORSVINNE:  Forskerere frykter at hele 30 prosent av artene i havet kan være borte innen utgangen av dette århundret - deriblant bløtdyr og koraller. Foto: AFP PHOTO / ROMEO GACAD / NTB Scanpix
KAN FORSVINNE: Forskerere frykter at hele 30 prosent av artene i havet kan være borte innen utgangen av dette århundret - deriblant bløtdyr og koraller. Foto: AFP PHOTO / ROMEO GACAD / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerere frykter at hele 30 prosent av artene i havet kan være borte innen utgangen av dette århundret.

Forskerne mener at havet nå surner raskere enn på 300 millioner år - og at innen år 2100 kan havet ha surnet med hele 170 prosent.

I 2012 samlet over 500 av verdens fremste eksperter på havsuring seg i California - og en gjennomgang av tilstanden i vitenskapen blir publisert i en studie som legges fram neste uke.

- Veldig høy sannsynlighet BBC skriver at dette er forskerne sterkeste uttalelse på problemet noen gang. 

For de er ikke i tvil om hva som er årsaken til havforsuringen, og til at 30 prosent av artene lever farlig i årene framover: CO2.

Gruppen med forskere uttaler at «med veldig høy sannsynlighet» at forsuringen av havet er en konsekvens av at menneskelige aktiviteter fører til 24 millioner tonn mer CO2 i havene hver dag.

Tillegget av så mye karbon i havet fører til en endring av kjemien i vannet.

- Mine kollegaer har ikke funnet geologisk data som viser raskere endring enn den vi ser vi dag, sier professor Jean-Pierre Gattuso i det nasjonale franske forskningsrådet til BBC.

- Forbløffende fakta Studier foretatt i dypvannstanker, hvor vannet er naturlig surnet av CO2, viser at 30 prosent av artene i havet, inkludert koraller, kan gå tapt hvis utviklingen fortsetter.

- Det at man ikke finner et eneste bløtdyr med det PH-nivået som er forventet for 2100 er forbløffende fakta, forteller professor Gattusso.

Gatusso forteller at studien med dypvannstankene ikke er et fullkomment vindu for å se hvordan havet utvikler seg, siden man i tillegg også må ta høyde for at jordkloden vil bli varmere.

- Så hvis man kombinerer de to, kan det bli enda mer dramatisk enn med bare CO2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!