Frykter at 500 «dobbeltgjengere» med falsk ID kommer til Norge årlig

Stadig vanligere at folk prøver å komme til landet med andre menneskers ID-dokumenter.

UTFORDRENDE Det er et økende problem at folk kommer til Norge med andre menneskers dokumenter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
UTFORDRENDE Det er et økende problem at folk kommer til Norge med andre menneskers dokumenter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mennesker som kommer til Norge med et ekte pass som tilhører noen andre, er et økende problem, advarer Nasjonalt ID-senter.

Tradisjonelt har problemet i Norge vært mennesker som prøver å komme seg inn i landet med falske identitetsdokumenter.

Stadig flere I en rapport om utlendingers misbruk av ID-dokumenter i fjor, som Nasjonalt ID-senter la fram onsdag, advarer de om at stadig flere kommer til Norge med ekte dokumenter som tilhører en annen person.

- En impostor — eller en «dobbeltgjenger» eller «lookalike» — er et begrep som brukes om en person som utgir seg for å være en annen, sier seniorrådgiver Mads Odnes Jensen ved Nasjonalt ID-senter til NRK.

Én av ti Rapporten avdekker at det i fjor ble registrert 44 tilfeller der noen prøvde å ta seg inn i Norge ved hjelp av en annen persons papirer. Året før var det 55, men Nasjonalt ID-senter tror det er store mørketall her.

- Britene hadde en undersøkelse for to år siden der de beregnet at rundt 10.000 impostorer kom seg gjennom britiske flyplasser hvert år, og de avdekket 1.000, sier Jensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer