Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at 500 «dobbeltgjengere» med falsk ID kommer til Norge årlig

Stadig vanligere at folk prøver å komme til landet med andre menneskers ID-dokumenter.

UTFORDRENDE Det er et økende problem at folk kommer til Norge med andre menneskers dokumenter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
UTFORDRENDE Det er et økende problem at folk kommer til Norge med andre menneskers dokumenter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mennesker som kommer til Norge med et ekte pass som tilhører noen andre, er et økende problem, advarer Nasjonalt ID-senter.

Tradisjonelt har problemet i Norge vært mennesker som prøver å komme seg inn i landet med falske identitetsdokumenter.

Stadig flere I en rapport om utlendingers misbruk av ID-dokumenter i fjor, som Nasjonalt ID-senter la fram onsdag, advarer de om at stadig flere kommer til Norge med ekte dokumenter som tilhører en annen person.

- En impostor — eller en «dobbeltgjenger» eller «lookalike» — er et begrep som brukes om en person som utgir seg for å være en annen, sier seniorrådgiver Mads Odnes Jensen ved Nasjonalt ID-senter til NRK.

Én av ti Rapporten avdekker at det i fjor ble registrert 44 tilfeller der noen prøvde å ta seg inn i Norge ved hjelp av en annen persons papirer. Året før var det 55, men Nasjonalt ID-senter tror det er store mørketall her.

- Britene hadde en undersøkelse for to år siden der de beregnet at rundt 10.000 impostorer kom seg gjennom britiske flyplasser hvert år, og de avdekket 1.000, sier Jensen.

Han tror andelen i Norge ligger på samme nivå. Dermed kan 500 personer komme til Norge årlig ved å utgi seg for å være en annen.

15 prosent Totalt ble 653 utlendinger avslørt i Norge i fjor med misbruk av i alt 767 ID-dokumenter. Året før var det 729 personer og 866 dokumenter

Pass og nasjonale ID-kort utgjorde 59 prosent av dokumentene som i 2015 ble avslørt som misbrukt. Både i 2014 og 2015 var det flest irakiske, italienske og syriske dokumenter blant dem som ble misbrukt.

(NTB)

Hele Norges coronakart