Frykter at akterskipet vil kollapse i kveld

«Server» kan slippe ut mer olje. Kystverket er maktesløse tilskuer i uværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ene halvdelen av «Server» ligger ennå der lasteskipet gikk på grunn utenfor Fedje fredag kveld. Siden da har været vært for dårlig til at noen har kunnet undersøke vraket, og ingen vet hvor mye bunkersolje som er igjen i akterskipet.

Og i kveld tiltar stormen i styrke igjen.

- Den siste værmeldingen lyder på åtte til ti meter høye bølger utover kvelden og natta. Det er grenser for lenge en vrakdel tåler en slik enorm påkjenning, og vi frykter at akterskipet nå klapper sammenn, sier beredskapssjef Tor Christian Sletner i Kystverket til Dagbladet.no.

Kjemper mot været

Selv om Kystverket er usikre på hvilken forurensning en slik kollaps vil forårsake, står de maktesløse mot naturkreftene.

- Det er lite vi kan gjøre. Det er umulig å nærme seg vraket i et slikt vær. Et skip fra Kystvaken ligger nå i nærheten og overvåker situasjonen, samtidig som vi faktisk har ute noe lenser selv om været strengt tatt ikke tillater det. Vi bruker nå utstyr helt på grensen av kapasiteten, sier Sletner.

Parallellet med dramatikken utenfor Fedje, er eksperter nå ferdig med å undersøke framparten av skipet, som ennå trolig har nærmere 300 tonn olje og drivstoff i skroget. Den delen av vraket ligger kontrollert på en rolig grunne utenfor Ågotnes etter et nervepirrende slep fra ulykkesstedet på lørdag.

- Det foreligger nå en dykkerapport, som jeg blir briefet om i dette øyeblikk. Jeg vet foreløpig ikke hvordan tømmmingen av olje fra denne delen av skipet skal foregå, opplyser beredskapssjefen.

KAN BRYTE SAMMEN: Nå tåler snart ikke denne vrakdelen mer uvær, tror Kystverket. Det kan bety enda mer olje i sjøen. (Bildet er tatt lørdag) Foto: KYSTVERKET
KAN BRYTE SAMMEN: Nå tåler snart ikke denne vrakdelen mer uvær, tror Kystverket. Det kan bety enda mer olje i sjøen. (Bildet er tatt lørdag) Foto: KYSTVERKET Vis mer

- Synker til bunns

Rundt 290 tonn bunkersolje lakk ut fra «Server» da skipet natt til lørdag brakk i to. Enorme ressurser er nå satt inn for å begrense skadeomfanget av oljen i strandsonen og på fugle- og dyrelivet i området.

Selv om mye oljemasse er hentet opp, er det ifølge Bt.no i kveld store mengder synlig olje i flere bukter. Der er olja så tjukk at den enkelte steder synker til bunns.

Frykter at akterskipet vil kollapse i kveld
<B>300 TONN OLJE IGJEN:</B> Her, på en grunne utenfor CCB-basen i Ågotnes, ligger forskipet til «Server». Ekspertene jobber i kveld med å planlegge tømmingen av vrakdelen.
<B>HELE FJÆRA TILSØLT:</B> Frivillige mannskaper fra WWF og flere kystkommuner jobber nå på spreng sammen med Kystverket for å hente opp oljemasse fra «Server»-forliset.