Frykter at al-Qaidas nye bombe kan helles på klærne. Når klærne tørker går bomben av

- Kan ikke avsløres.

- KAN IKKE AVSLØRES: Sikkerhetskilder hevder i amerikanske medier at den påståtte nye formen for sprengstoff ikke avdekkes i eksempelvis sikkerhetssystemer på flyplasser. Foto: Reuters / NTB scanpix
- KAN IKKE AVSLØRES: Sikkerhetskilder hevder i amerikanske medier at den påståtte nye formen for sprengstoff ikke avdekkes i eksempelvis sikkerhetssystemer på flyplasser. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere sikkerhetskilder uttrykker nå i amerikanske medier bekymring for en fryktet, ny sprengstofftype al-Qaida skal være i besittelse av.

Al-Qaida
på den arabiske halvøy - AQAP - skal ha utviklet en form for flytende sprengstoff som kan påføres selvmordsbomberens klær. Sprengstoffet antennes idet det tørker, og skal ikke være mulig å avsløre med det gjeldende sikkerhetsutstyret på eksempelvis flyplasser.

Kildene i amerikanske medier er anonyme, men ifølge ABC News er de likefullt briefet på det rådende trusselbildet i Jemen. Det skal være al-Qaida i Jemen, og den fryktede sprengstoffeksperten Ibrahim al-Asiri, som skal ha utviklet den nye formen for sprengstoff. Al-Asiri har stått for sprengstoff brukt i flere terroranslag, blant annet av hans bror - Abdullah al-Asiri.

Trusebomberen Ifølge The Independent har amerikanske transportmyndigheter allerede bekreftet frykten for et lignende sprengstoff.

John Pistole, sjef for transportsikkerhetsdirektoratet, uttalte ifølge avisa i forrige måned at direktoratet fryktet en bedre utviklet versjon av den såkalte «trusebomben».

Den såkalte «trusebomberen», nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab, sto bak det mislykkede 1. juledag-angrepet på flight 253 over Detroit i 2009. Den gang hadde Abdulmutallab 80 gram av  sprengstoffet PETN sydd inn i underbuksa, og prøvde å detonere ladningen med ei sprøyte som skulle skape en kjemisk reaksjon.

Dette var også tema da CIA avslørte en al-Qaida-bombeplan i fjor.

Ingen kommentar Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har registrert medieoppslagene om den nye formen for flytende sprengstoff, men vil ikke kommentere hvorvidt trusselen er reell.

SVÆRT DYKTIG: Sprengstoffeksperten Ibrahim Hassan al-Asiri fryktes å stå bak den nye formen for sprengstoff. Foto: AP / NTB scanpix
SVÆRT DYKTIG: Sprengstoffeksperten Ibrahim Hassan al-Asiri fryktes å stå bak den nye formen for sprengstoff. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Dette er noe som er snakket om i amerikanske medier, som vi ikke vil kommentere. Vi kan heller ikke gå inn på hvilke trusler vi kjenner til eller ikke, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, til Dagbladet.

- Hvordan stiller dere dere til denne påståtte trusselen?

- Det vil vi ikke kommentere, sier Bernsen.

- Avverget terroranslag Jemen hevdet i dag at de hadde stanset et planlagt al-Qaida-angrep på olje- og gassinstallasjoner og en provinshovedstad øst i Jemen. AQAP hadde planer om å storme olje- og gassanleggene søndag, sier Rajeh Badi, pressetalsmann for Jemens statsminister, ifølge NTB.

I hovedstaden Sana'a melder BBC at stridsvogner og soldater har omringet utenlandske ambassader og konsulater, regjeringsbygninger og byens flyplass.

Angrepene skulle angivelig gjennomføres av flere titalls væpnede menn forkledd i jemenittiske militæruniformer - og ifølge BBC har jemenittisk etterretning oppdaget at flere titalls al-Qaida-medlemmer har ankommet til hovedstaden Sana de siste dagene.

INGEN KOMMENTAR: Martin Bernsen i PST. Foto: Håkon Eikesdal
INGEN KOMMENTAR: Martin Bernsen i PST. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Terrorfrykten har gjort at både USA, som holder rundt 20 utenriksstasjoner stengt i Asia og Afrika, og Storbritannia har bedt alle sine statsborgere om å forlate Jemen umiddelbart. Norsk UD fraråder alle besøk i Jemen.

«TRUSEBOMBEREN»: Umar Farouk Abdulmutallab. Foto: AP / NTB scanpix
«TRUSEBOMBEREN»: Umar Farouk Abdulmutallab. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer