Frykter at amerikansk militærhjelp til Pakistan går til atomvåpen

USA frykter at de havner i hendene til Taliban.

TALIBAN: Tre talibansoldater holder vakt etter at pakistanske politimenn ble kidnappet tidligere i år. I USA frykter en at Pakistans atomvåpen skal havne i Talibans hender. Foto: EPA/RASHID IQBAL/Scanpix
TALIBAN: Tre talibansoldater holder vakt etter at pakistanske politimenn ble kidnappet tidligere i år. I USA frykter en at Pakistans atomvåpen skal havne i Talibans hender. Foto: EPA/RASHID IQBAL/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): USA gir betydelig støtte til Pakistan, på grunn av den spente situasjonen i Swatdalen og de nordvestlige delene av landet, der Taliban styrer store områder.

Kongressen vurderer om de skal gi tre milliarder dollar til pakistanske myndigheters kamp mot talibanstyrkene.

Men samtidig som de pakistanske myndighetene sliter i bakkekampene mot islamistene, og hæren er bygget mer for en kamp mot erkefienden India, er landet i ferd med å få flere atomvåpen, skriver New York Times.


Har mellom 80 og 100 atomvåpen

Flere amerikanske politikere i Kongressen i USA har fått informasjon om utviklingen, og de frykter at USAs støtte til landets kamp mot Taliban i stedet brukes til å bygge opp atomvåpenarsenalet.

Mike Mullen, leder av Joint Chiefs of Staff, bekreftet i en høring i senatet i forrige uke at de har bevis på utviklingen.

Det er kjent at Pakistan har mellom 80 og 100 atomvåpen i dag. USA verste frykt er at disse vil havne i islamistenes hender hvis myndighetene i landet mister kontrollen.

USA har tidligere gitt 100 millioner dollar for å sikre våpnene.

- Hvorfor?

President Asif Ali Zardari sa at Pakistan ikke er i gang med å utvide atomvåpenarsenalet, da han fikk spørsmål om dette
i et intervju med den amerikanske tv-stasjonen NBC.

- HVorfor skulle vi trenge flere? spurte Zardari, rett i forkant av Washington-besøket tidligere denne måneden.

På spørsmål om amerikansk etterretning har kjennskap til hvor Pakistan lagrer atomvåpnene sine, slik at USA kan være med å utvikle
en strategi for sikker lagring, var Zardari opptatt av at Pakistan er en suveren stat.

- Hvorfor gjør dere ikke det samme med andre land selv? Jeg mener det er suverenitetsspørsmål, og vi har rett på vår egen suverenitet.

Også Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani fnyser av beskyldningene og mistankene som rettes mot landets atomvåpenarsenal. Han mener det drives en svertekampanje.

- Kampanjen har forsøkt å knytte Pakistans interne situasjon situasjon med atomvåpensikkerhet i et forsøk på å diskredittere Pakistans atomvåpenkapasitet. Feilinformasjon blir spredt med vilje for å underminere Pakistan, sa Gilani på lørdag.

Sivile drevet på flukt

Ifølge BBC har pakistanske myndigheter nå bare kontroll over 38 prosent av de nordvestlige delene av landet.

I en rekke områder er Taliban i stand til å slå til med styrke og på kort varsel.

Nå står kampene om Swatdalen og de omliggende distriktene, der pakistanske militære har som mål å kaste ut Taliban. Foreløpig har de militante grupperingene kontroll, men hundretusener av sivile er drevet på flukt.

I helga hevdet Pakistans innenriksminister Rehman Malik at militæret hadde drept over 1000 opprørere i Swatdalen.

Pakistanske myndigheter har tidligere hevdet at talibankrigere har barbert skjegget, kuttet håret og flyktet fra området.