Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Frykter at årets vårflom blir en «alvorlig situasjon som forekommer sjelden»

Fant skader, mangler, vedlikeholdsetterslep, og pumper som ikke virker. NVE oppfordrer kommunene til å vurdere beredskapstiltak.

VESLEOFSEN: Sist det var storflom på Østlandet var i 1995. Skadene ble beregnet til 1,8 milliarder kroner. Som den gangen ligger det mye snø i fjellet i år, og være framover vil avgjøre hvor stor vårflommen blir. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
VESLEOFSEN: Sist det var storflom på Østlandet var i 1995. Skadene ble beregnet til 1,8 milliarder kroner. Som den gangen ligger det mye snø i fjellet i år, og være framover vil avgjøre hvor stor vårflommen blir. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix Vis mer

Våren lot vente på seg på Østlandet i 1995. I fjellet holdt gradestokken seg under null, og forsinket smeltingen av uvanlig store mengder snø. Men den 22. mai begynte temperaturene å stige. Så begynte det å regne. Så kom den største vårflommen i Norge på over 200 år.

«Vesleofsen», som den ble hetende, rammet Østerdalen og Gudbrandsdalen i juni 1995, og gjorde skader for 1,8 milliarder kroner.

1883 gårdsbruk ble skadet, og én person omkom.

Flomfare

Denne vinteren har også vært en vinter med store snømengder på Sør- og Østlandet. Den siste analysen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anslår 50 prosent sjanse for at årets vårflom i Glomma ved Elverum, vil bli en «alvorlig situasjon som forekommer sjelden (...) og kan medføre alvorlige skader».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?