KRITISERER NORGE:  Norske myndigheter får krass kritikk av Europarådet forsin behandling av romfolket. Om lag halvparten av norskfødte rombarn har blitt plassert i fosterhjem eller på institusjoner, ifølge rapporten. Dette bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon mot tiggeforbudet foran rådhuset i Oslo i 2013.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRITISERER NORGE: Norske myndigheter får krass kritikk av Europarådet forsin behandling av romfolket. Om lag halvparten av norskfødte rombarn har blitt plassert i fosterhjem eller på institusjoner, ifølge rapporten. Dette bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon mot tiggeforbudet foran rådhuset i Oslo i 2013. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Frykter at barna blir tatt fra dem om de føder på norske sykehus

Halvparten av norskfødte rombarn tvangsplassert i fosterhjem, ifølge Europarådets menneskerettskommissær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny rapport fra Europarådet får Norge krass kritikk for sin behandling av romfolket og deres barn, melder Sveriges Radio.

Europarådets menneskrettskommissær, Nils Muiznieks, er svært bekymret for det han beskriver som en svært hyppig plassering av barn av romfamilier i fosterhjem.

Ifølge rapporten er omtrent halvparten av norskfødte rombarn tvangsplassert i fosterhjem eller på institusjoner. Det utgjør totalt 60 barn, står det i rapporten.

- Mange gravide romkvinner unngår å reise til norske sykehus for å føde fordi de frykter at barnet vil bli tatt av barnevernet, skriver menneskerettskommissæren i rapporten.

Det framgår imidlertid ikke av rapporten hvor tallene på tvangsplasssering av barn er hentet fra.

Regjeringen sier i et svar til Europarådet at Norge ikke registerere mennesker ut fra etnisk tilhørighet og at de derfor ikke kan kommentere opplysningene, melder Sveriges Radio.

- Vår lovgiving legger stor vekt på familiebånd og kontinuitet i oppveksten, men også på barnets rett til å bli beskyttet mot alle former for vold, overgrep og omsorgssvikt, heter det i svarbrevet.

Det hevdes at barnevernet forsøker å ta vare på barnets kulturelle bakgrunn.

Også norske myndigheters behandling av tilreisende rom og tiggere får kritikk i rapporten. Muiznieks er glad for at forslaget om et nasjonalt tiggeforbud er droppet, men påpeker at lokale forbud kan være brudd på menneskerettighetene.

- Et totalforbud mot ikke-aggressiv tigging har en diskriminerende virkning på rom-immigranter og bryter ytringsfriheten. Slike forbud bør oppheves, sier han.