Frykter at brannene er påsatt

Norge sender hjelp til det brannherjede Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i nærheten av områdene der det brenner? Dagbladet.no vil gjerne høre fra deg. Send tips, bilder eller video på e-post eller MMS/SMS til 2400@dagbladet.no eller nummer 2400.

(Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde i ettermiddag en samtale med sin greske kollega, Dora Bakoyannis, hvor de diskuterte situasjonen i det brannherjede Hellas. Resultatet er at Norge sender et helikopter til Hellas for å bistå i slukningsarbeidet.

Så langt har 49 mennesker mistet livet i brannene som herjer de greske øyene, melder AP.

Hellas ber om hjelp

Det norske helikopteret flyr i morgen formiddag fra Værnes flyplass utenfor Trondheim til Hellas. Helikopteret ventes å være framme mandag ettermiddag.

– Vi ønsker å bistå på den måten vi kan. Hellas har bedt oss om hjelp, og vi responderer med ett helikopter i første omgang, og vil løpende vurdere hvordan vi best kan hjelpe, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

UD har leid helikopteret fra Helitrans AS etter at Hellas har bedt om assistanse fra europeiske land for å bekjempe skogbrannene.

Helikopteret som sendes kan ha med seg rundt 3000 liter vann i ett løft og er av typen Bell 214. Helikopter og mannskap har lang erfaring fra slokking av skogbranner i Norge.

VOLDSOMME BRANNER: Flere titalls branner har ført til unntakstilstand i Hellas. Statsminister Costas Karamanlis frykter at flere er påsatt, og sier myndighetene vil finne de skyldige og straffe dem. Foto: SCANPIX/REUTERS/Yiorgos Karahalis
VOLDSOMME BRANNER: Flere titalls branner har ført til unntakstilstand i Hellas. Statsminister Costas Karamanlis frykter at flere er påsatt, og sier myndighetene vil finne de skyldige og straffe dem. Foto: SCANPIX/REUTERS/Yiorgos Karahalis Vis mer

Operasjonen er samordnet mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Utenriksdepartementet. Ni andre land sender også hjelp til Hellas.

Påsatte branner?

Flere branner er blitt karakterisert som «mistenkelige» av greske myndigheter. Statsminister Costas Karamanlis sier han mistenker at flere av brannene er påsatte, og han har erklært unntakstilstand i hele landet.

– At så mange branner bryter ut samtidig, så mange steder i landet kan ikke være en tilfeldighet. Myndighetene vil gjøre alt for å finne de skyldige og straffe dem, sa Karamanlis i et tv-intervju tidligere i dag.

En 65 år gammel mann er arrestert og siktet for ildspåsettelse og flere drap, etter at seks personer døde i byen Areopolis, sør på Peloponnese, opplyser talsmenn for brannetaten Nikos Diamandis.

Hjelp av det militære

500 soldater og militære helikopter er satt inn for å hjelpe brannmannskapene som har kjempe innbitt mot flammene. Dusinvis av nye branner brøt ut i dag, og det skal for øyeblikket være 87 branner som herjer i Hellas. Enkelte steder har folk måtte flykte unna kilometer lange vegger av flammer. Ikke alle har klart å komme seg unna.

Det er på halvøya Peloponnes sør i Hellas at de verste brannene herjer. Her har over 40 mennesker mistet livet så langt. De fleste av de omkomne er funnet i landsbyer ved byen Zakharo, sørvest på Peloponnes. Ofrene ble funnet i biler, i hus og på jorder rundt byen. Sørøst på halvøya er seks personer – inkludert fire turister – bekreftet omkommet ved byen Areopolis. Flere av de omkomne er barn.

Frykter at brannene er påsatt

Populært feriemål

Flere hundre mennesker som var innestengt av flammene er blitt evakuert via land og sjøveien.

Peloponnes er et svært populært feriemål. Det skal være noen hundre nordmenn i Hellas, men UD har ikke fått melding om at noen av disse skal være i fare.

Hellas har i år blitt rammet av noen av de verste skogbrannene noensinne på grunn av svært varmt vær, tørke og flere brannstiftelser.