Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at branner i Sverige kan herje fram til vinteren

Brannmannskaper i Sverige sier at det er helt umulig å få kontroll med noen av brannene. De sprer seg raskt gjennom lufta.

BRANNER ØKER I OMFANG:. Brannen rundt Ljusdal i Sverige har økt i omfang natt til lørdag.
Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix
BRANNER ØKER I OMFANG:. Brannen rundt Ljusdal i Sverige har økt i omfang natt til lørdag. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag formiddag herjer brannene hardest i Dalarna, Jämtland, Gävleborg og Västernorrland.

En ny brann ble oppdaget i Jämtland ved 1200-tida i dag.

– Vi har to helikoptere på lass som vannbomber for fullt, og enda et helikopter er på veg for å begrense ilden, sier Jörgen Vikström, pressetalsmann i Redningstjenesten i Jämtland til Expressen.

Ved 1300-tida kom det et kraftig lyn og tordenvær over nordlige deler av Sverige. Det skal ha startet enda flere branner.

SKOGBRANN: Brannvesenet og myndighetene i Sverige sier de ikke har kontroll over de rundt femti brannene som herjer i landet. Video: CNN Vis mer

I Älvdalen kommune sier reddningsleder Johan Szymanski at han ser for seg et langvarig arbeid.

– Ærlig talt tror jeg at vi kommer til å holde på med slukningsarbeid fram til det blir vinter, hvis ikke det kommer store mengder nedbør, Da snakker vi om minst 100 millimeter, sier Szymanski til Expressen.

- I Enskogen spredde brannen seg to kilometer i lufta og antente et nytt sted, sier redningsleder Robert Strid til den svenske avisa.

Natt til lørdag har brannene i Ljusdal økt i omfang. Hans Nornholm, operativ leder for redningstjenesten der, regner med at det nå brenner i et område på 15 000 hektar.

Fryker flere branner

Lørdag morgen er det også en skogbrann som vokser nær E4 ved Härnösand.

– Prognosen viser at vinden snur seg i løpet av morgenen, slik at røyken blåser ut mot E4, sier brannsjef Mattias Åkerlund til Aftonbladet om brannen nord for Härnösand i Västernorrlands län.

Ifølge Åkerlund ble brannen meldt inn til nødetatene midt på fredagen, for så å vokse betydelig. Skogbrannen nær europaveien er en av de 83 brannene som SOS alarm meldte om fredag kveld, og brannvesenet frykter at nye branner vil oppstå lørdag.

Årsaken er at det er meldt tordenvær i flere deler av Sverige.

Pressekontakt Rika Espino i MSB (Sveriges myndighet for samfunnssikkerhet og beredskap) sier til Dagbladet at åtte norske helikoptre er i arbeid i Sverige nå. I går var et italiensk fly ute av drift på grunn av tekniske problemer, men det er tilbake i slokningsarbeidet.

I tillegg til helikoptre fra Norge, er mannskaper fra Trøndelag, Røros, Stjørdal og Midtre Gauldal med på det krevende slokningsarbeidetover grensa.

- Godt samarbeid

- Det er et grensesamarbeid som fungerer godt, sier Anne Rygh-Pedersen til Dagbladet. Hun er avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Rika Espino i MSB sier at hun ikke er kjent med at det er branner som truer med å spre seg over grensen til Norge akkurat nå.

I går ble sju branner slukket i Arboga. De var alle branner som politiet mistenker er påsatt. Natt til i dag oppdaget brannmannskaper sju nye branner i det samme området.

– Man kan kanske forvente at det kommer til å fortsette. Det begynner ikke å brenne av seg selv på sju ulike steder i terrenget. Da må det være noen som har tent på, sier Torsten Hemlin i politiet i region Mitt til Aftonbladet.

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Fire «uslukkelige» branner

Marcus Årskog, talsmann for beredskapsmyndighetenes spesialavdeling for skogbranner, sa fredag at brannvesenet har gitt opp å slukke fire av brannene.

Nødetatene prøver heller å hindre at de når byer og andre bebodde områder.

Totalt er mellom 300 og 500 personer evakuert fra sine hjem.

Sverige har samtaler med NATO om de 40-talls skogbrannene som herjer i landet.

– Vi har en dialog med NATOs sivile divisjon. Vi har informert dem om situasjonen, men har ikke kommet med en konkret forespørsel, sier operativ sjef Britta Ramberg ved brann- og redningsmyndighetene (MSB).

Pressevakt Inger Johanne Fjellanger i DSB sier at Norge har stilt 10 helikoptre til disposisjon for MSB i Sverige.

- Vi har nå mellom 80 og 100 mannskaper, inkludert helikoptermannskap, i arbeid i Sverige. I tillegg kommer et ukjent antall frivillige nordmenn som bistår med forskjellige tjenester for brannmannskapene.

DSB har oppfordret brannmannskaper til å melde seg om de ønsker å bistå svenskene.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra veldig mange brannmannskaper fra store deler av landet som ønsker å bistå. De er tilbudt til svenske myndigheter og er i beredskap for å reise over grensa, sier Inger Johanne Fjellanger.