Frykter at brennende ferje skal kantre

Brannen startet i lastebil på ulykkesferja Lisco Gloria utenfor Danmark.

 FRYKT FOR KANTRING:  Brannsmannskapene tør ikke pøse inn mer vann i den brennende ferja av frykt for at den skal kantre. Spesialtrente røykdykekre er på vei. FOTO: THOMAS NYFELER, EPA/SCANPIX.
FRYKT FOR KANTRING: Brannsmannskapene tør ikke pøse inn mer vann i den brennende ferja av frykt for at den skal kantre. Spesialtrente røykdykekre er på vei. FOTO: THOMAS NYFELER, EPA/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Spesialtrente røykdykkere skal gjøre et forsøk i dag på å slokke brannen i ulykkesferja Lisco Gloria utenfor Danmark.

Brannmannskapene tør ikke pumpe inn mer vann av frykt for at ferja skal kantre og det skal renne olje ut i sjøen.

- Det er snakk om røykdykkere som er trent spesielt for å bekjempe branner i skip. De vil være framme ved ferja søndag, og de vil da avgjøre om de kan komme seg om bord, sier stabsvakten ved Søværnets Operative Kommando (SOK).

Danske og tyske redningsmannskaper holdt seg nær skipet natt til søndag for å følge med på om det holder seg i ro, eller om det er fare for at det kantrer.

- Vi overvåker skipet med termiske kameraer for å se om ilden blusser opp eller brer seg nedover i skipet, opplyser stabsvakten.

Olje om bord Hvis røykdykkerne klarer å komme seg om bord, vil de prøve å slokke de siste brannene og pumpe vann ut av skipet.

Slik kan de hindre at det kantrer og begynner å lekke flere hundre tonn olje ut i havet.

Først når flammene er slokket, vil det være mulig å trekke den danskeide ferja Lisco Gloria i sikkerhet.

Alle ble reddet Alle de 236 om bord ble reddet i sikkerhet i Tyskland etter at den eksplosjonsartet brannen brøt ut natt til lørdag.

Ferja var da på vei fra Kiel til Klaipeda i Litauen og befant seg utenfor Nakskov på den danske øya Lolland.

Skipet sto fortsatt i lys lue da de tyske redningsmannskapene lørdag ettermiddag oppga slokningsarbeidet og forlot ferja. Den hadde da så stor slagside at de ikke turde pøse inn mer vann.

Startet i lastebil Det er om lag 200 tonn olje om bord, men den ligger ifølge SOK i tanker som ikke vil begynne å brenne med det første.

Ingen er blitt alvorlig skadd i skipsbrannen, men tre personer ble fraktet til sykehus med lettere skader.

Noen fikk dessuten psykologhjelp for å bearbeide nattens dramatiske hendelser.

Redningsmannskapene tror brannen mest sannsynlig begynte i en lastebil om bord. Flammene kan ha nådd bensintanken og deretter spredd seg eksplosjonsartet.

(NTB-Ritzau-TT).


 SVART HAV: : Svart røyk veltet ut av den Litauen-registrerte bilferja Lisco Gloria etter at det natt til lørdag brøt ut en eksplosjonsartet brann. Alle de 236 om bord ble evakuert i sikkerhet. FOTO: MORRIS MAC MATZEN, REUTERS/ SCANPIX .
SVART HAV: : Svart røyk veltet ut av den Litauen-registrerte bilferja Lisco Gloria etter at det natt til lørdag brøt ut en eksplosjonsartet brann. Alle de 236 om bord ble evakuert i sikkerhet. FOTO: MORRIS MAC MATZEN, REUTERS/ SCANPIX . Vis mer