Frykter at dagpengene lokker

Norske dagpenger utgjør mer enn en arbeidslønn i Bulgaria. Det kan være fristende for arbeidsløse sigøynere. Flere politikere frykter at dagpengene bidrar til sommerens flyktningebølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Halve Bulgaria snakker om Norge

Fortsatt strøm av bulgarere til Norge

En voksen asylsøker mottar 1100 kroner i lommepenger hver måned, og hvert barn får 800 kroner. Store deler av beløpet kan spares fordi asylsøkerne får kost og losji mottaket. Hvis de må kjøpe mat selv, får voksne 2700 kroner og barn 1300 kroner.

Ingen stor sum etter norske forhold, men en tusenlapp tilsvarer en vanlig månedslønn i fattige Bulgaria - eller en liten formue for sigøynerne som har en arbeidsløshet på 80-90 prosent.

Taper penger på Norges-tur

Et bulgarsk reisebyrå avviser at de har lokket med jobber i Norge. En talskvinne sier til den seriøse avisa Dnevnik at passasjerene deres planla å søke asyl, for på den måten å «spare opp dagpenger i flyktningleir i det nordlige landet fram til nyttår». Asylsøkerne regnet med at behandlingstida ville ta flere måneder.

Når søknadene nå blir behandlet i ekspressfart, betyr det at bulgarernes Norges-tur går med dundrende tap. Mange har solgt det de kunne for å få råd til billetten på mellom 1300 og 2000 kroner. De aller fleste må vende hjem på Norges regning om kort tid - enda fattigere enn da de dro.

Vil holde tilbake lommepenger

HÅPER PÅ BEDRE LIV: Første stopp i det nye landet er for mange Sentrum politistasjon i Oslo. Etter hvert forstår de at det ikke venter gode jobber og fine hus i Norge. 49 bulgarere har allerede trukket asylsøknadene.Foto: SCANPIX
HÅPER PÅ BEDRE LIV: Første stopp i det nye landet er for mange Sentrum politistasjon i Oslo. Etter hvert forstår de at det ikke venter gode jobber og fine hus i Norge. 49 bulgarere har allerede trukket asylsøknadene.Foto: SCANPIX Vis mer

- Saksbehandlingstiden for asylsøknader i Norge har vært ekstremt lang, og det gjør det attraktivt for de som kommer hit på grunn av dagpengene. Det eneste som nytter, er å korte ned tida fram til avslag. Da vil asylsøkere som kommer på falsk grunnlag, tape penger på å komme hit, sier Erna Solberg (H) som er sekretær i Kommunalkomiteen på Stortinget.

Hun kritiserer UDI for å ikke være villig nok til å effektivisere saksbehandlinga.

- Et annet alternativ er å ikke utbetale lommepenger de første 2 til 4 ukene, sier Solberg til Dagbladet.no.

Frp's nestleder i Kommunalkomiteen vil at asylsøkerne skal stanses på grensa.

- Ingen fra Øst-Europa trenger beskyttelse. De bør stanses på grensa eller på Gardermoen, få en lynkjapp saksbehandling og vendes hjem. Det trenger ikke ta mer enn et par timer, sier Lodve Solholm fra feriestedet i Rhodos.

Ingen bulgarere har fått bli

Statistikken fra Utlendingsdirektoratet gir ham rett i at bulgarerne har lite håp om å få bli. Første halvår ble seks Bulgaria-søknader behandlet - samtlige med avslag. Heller ikke i fjor fikk noen bli.

- Hvis asylsøkerne vet at de ikke får bli, er det direkte misbruk å komme hit på grunn av dagpengene. Vi ønsker ikke å endre systemet, men håper at raskere saksbehandling vil gjøre at det ikke får betydning for statskassen, sier Anita Apelthun Sæle (KrF) i Kommunalkomiteen.

- Det er vanskelig å hindre at noen kommer hit for å spare opp dagpenger. Alle må få individuell behandling, og vi ønsker derfor ikke å forandre systemet, sier Leif Lund (AP) i Kommunalkomiteen.

Ni busser er på vei

Asylsaker er ansvaret til Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), men der ønsker de ikke å kommentere dagpengene.

- Vi har hørt teorier om asylsøkere som kommer hit på grunn av dagpengene, men vi har ikke noe håndfast som tilsier at de gjør det. Vi vet ikke nok til at vi ønsker å kommentere dette, sier informasjonssjef Erling Hansen i KRD.

Imens fortsetter Bulgaria-bølgen å rulle mot Norge. I juni kom 203 bulgarere til Norge, og ved midnatt hadde 458 bulgarere kommet så langt i juli. I natt var det ytterligere 14 som meldte seg ved Sentrum politistasjon i Oslo.

Ni busser har lagt ut på den tre-fire døgn lange turen fra Bulgaria til Norge. Ytterligere fem busser er planlagt resten av måneden.

49 har trukket asylsøknaden

Alle sendes rett til asylmottaket på Tanum i Bærum hvor de blir registrert og sendt videre til sivilforsvarets provisoriske teltleire. Det er 90 ledige plasser på Våler-mottaket og 50 i Lier.

- Det er desorienterte, trøtte og slitne mennesker som kommer hit etter en lang busstur og mye venting. Etter å ha fått sovet ut, begynner de å forstå at Norge ikke betyr gode penger og sikre jobber for dem, sier mottaksleder Øystein Gussgard til Dagbladet.no.

Etter hvert som bulgarerne har forstått at de er lurt, har flere trukket asylsøknaden. I ettermiddag hadde 49 av totalt 661 bulgarere gitt opp å få asyl.

Politiet jakter på reisebyråene

Alle tilgjengelige saksbehandlere i UDI har kastet seg over Prosjekt Bulgaria, og de håper å sende hjem de første asylsøkerne i løpet av få dager. Det er utlendingsseksjonen i Oslo-politiet som må prøve å finne ledige plasser på fly til bulgarerne - noe som ikke trenger å bli enkelt i ferietida. Et annet alternativ er å chartre eget fly på Oslo politidistrikts regning.

Minst ni ulike firma i Bulgaria har vært med på å lokke fattige sigøynere og tyrkere til å kjøpe billetter til Norge. De blir lovet attraktive jobber, fine hus og gode penger fra den norske staten.

- Dette er mafia, og de skal bekjempes. Noen tjener store penger på å lure analfabeter til å tro på løgner. Jeg tror vi skal få has på dem som står bak om få dager, sier Marin Genov til Aftenposten.

Genov er sjef for politiet i Ruse, den bulgarske byen for flesteparten av asylsøkerne kommer fra.

HÅPER PÅ BEDRE LIV: Første stopp i det nye landet er for mange Sentrum politistasjon i Oslo. Etter hvert forstår de at det ikke venter gode jobber og fine hus i Norge. 49 bulgarere har allerede trukket asylsøknadene.Foto: SCANPIX
VENTER PÅ ASYLSVAR: Bulgarerne er spredt på flere asylmottak og midlertidige leire satt opp av sivilforsvaret. Dette bildet ble tatt på mottakssenteret til Røde Kors på Torshov i Oslo.Foto: SCANPIX
PAPIRARBEID: Alle bulgarerne skal registres, intervjues og så skal søknaden behandles. - Kontrollert kaos, sier mottaksleder Øystein Gusshard ved Tanum asylmottak.Foto: SCANPIX
HUSKER IKKE: Billiana Billianova og moren Gezgana Maltsjeva kom til Norge med et reisebyrå de ikke husker navnet på. I Oslo ble alle billettene samlet inn, og de fikk beskjed om å vente med å oppsøke politiet til bussen hadde kjørt.Foto: JON TERJE H. HANSSEN