I RETTEN: Signe Aalling og Thomas Fredrik Blom representerer PST. Foto: Kristoffer Egeberg
I RETTEN: Signe Aalling og Thomas Fredrik Blom representerer PST. Foto: Kristoffer EgebergVis mer

Frykter at de terrorsiktede skal stikke av

Alle nekter for å ha noe med terroranklagene å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Brynjar Meling sier hans klient, den eldste av de to terrorsiktede brødrene, ikke har noen befatning med det han blir anklaget for at Politiets sikkerhetstjeneste.

- Han har forklart seg i detalj om sin reisevirksomhet og hvor han har vært, så får PST ta stilling til hva det betyr, sier Meling til Dagbladet.

27-åringen er den PST mener allerede har vært i Syria og kjempet for den islamistiske terrororganisasjonen ISIL sammen med den norsk-somaliske 29-åringen. Dette avviser han, ifølge Meling.

- Han legger ikke skjul på at han er en troende, konservativ muslim. Men han avkrefter at han har en slik befatning med saken som PST mener. Han nekter straffskyld, og begjærer seg løslatt, sier Meling.

De tre terrorsiktede mennene som i går ble pågrepet, fremstilles nå for varetektsfengsling. 27-åringen var den første av de tre som ble fremstilt for fengsling. Deretter broren (24) før den norsk-somaliske 29-åringen. Alle stilte selv i retten.

Kjennelsen er først ventet å komme i ettermiddag.
 
Frykter flukt PST frykter at de vil stikke av om de ikke settes bak lås og slå i påvente av den videre etterforskningen.

- Ja, unndragelsesfare er en hovedgrunn for at vi ber om fengsling, sammen med bevisforspillelsesfaren, sier aktor Signe Aalling fra PST til Dagbladet like før retten er satt. Hun representerer PST sammen med Thomas Fredrik Blom.

Hun vil ikke utdype om det har fremkommet noe som styrker eller svekker mistanken mot de tre etter at de ble pågrepet tidlig i går morges.

- Vi er fremdeles tidlig i vår etterforskningsfase, så jeg kan ikke kommentere det ytterligere, sier hun.

Thomas Fredrik Blom sier dette i en generell kommentar til siktelsen:

- Det er et problem hvis folk i Norge aktivt tilslutter seg terrororganisasjoner.

Brødrene først De tre som er fremstilt for fengsling er:

• Mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia
• Mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia.
• Mann 29, norsk statsborger, født i Somalia,

De to første er et brødrepar fra Bærum, der en tredje bror er blant nordmenn som tidligere har omkommet i borgerkrigen i Syria. I går stod faren frem i Dagbladet og fortalte hvordan han selv tok kontakt med politiet i et forsøk på å redde sønnene.

Sønnene er selv ikke klar over at faren har stått fram i media, ettersom de foreløpig sitter fengslet med medieforbud. Derfor har heller ikke advokatene lov til å fortelle dem hva som har stått i mediene det siste døgnet.

PST vil ber om fire ukers fengsling med brev- og besøksforbud.

Advokat Steinar Backe representerer den yngste broren. Også han nekter straffskyld. Yngstebroren er siktet for å ha samlet inn utstyr og penger til en terrororganisasjon, samt at han skal ha planlagt å reise til Syria for å tilslutte seg kamphandlingene der.

- Min klient nekter straffskyld, og vil begjære seg løslatt. Og i det ligger det at han benekter å ha planlagt å reise, sier Backe til Dagbladet.

Advokat John Christian Elden har sendt sin kollega Marion Haaland for å representere 29-åringen.

- Han er fortvilet over siktelsen. Han nekter for at han deltar eller har deltatt i en terrororganisasjon, eller at han har planer om å reise til Syria. Han nekter straffskyld og han begjærer seg løslatt, sier hun til Dagbladet.

Haaland sier 29-åringen har gitt en detaljert forklaring til politiet, men vil ikke utover dette si hva klienten har forklart.

Fengslingsmøtene ble holdt for lukkede dører, under streng bevokning av væpnet politi både inne og utenfor selve rettssalen i Oslo tinghus.

Terrororganisasjon Det skal være første gang norske statsborgere er pågrepet i en så bredt anlagt aksjon for krigsvirksomhet i Syria.

Alle tre mistenkes for å være en del av, eller støtte, terrororganisasjonen ISIL. Den ene broren og norsk-somalieren skal ifølge PST ha vært i Syria og sluttet seg til organisasjonen.

- Alle tre er siktet for i nær framtid å planlegge å slutte seg til ISIL, sa avdelingsdirektør i PST, Jan Glent, til Dagbladet i går.

Glent sier til Dagbladet at de tre er kjent for PST fra tidligere, og tilhører et islamistisk miljø, som har tilknytning til Profetens Ummah.

I videoen i denne saken kan du høre hele intervjuet med Glent.

Islamisten Ubaydullah Hussain, den tidligere fotballdommeren som fronter ekstremistgruppa Profetens Ummah, har i dag publisert følgende reaksjon på arrestasjonen:

«Våres brødre er arrestert og forfulgt, og en reaksjon på dette er ytterst nødvendig».

Norske jihadister Dagbladet har den siste tida hatt flere avsløringer om personer og miljøer i Norge som knyttes til krigføring i Syria.

Dagbladet kunne 16. mai avsløre at over 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge har kjempet mot Assad-regimet i Syria. Minst sju norske statsborgere eller personer med lovlig opphold i Norge skal ha blitt drept i Syria, etter at opprøret mot despoten Bashar al-Assad begynte - og flere ekstreme islamistiske grupper inntok Syria.

For få dager siden publiserte Dagbladet et intervju med en norsk-pakistansk kvinne som PST anser som helt sentral i det islamistiske miljøet i Norge.

 I går publiserte Dagbladet som første norske avis en melding fra en nordmann ved fronten i Syria.

al-Qaida-utbrytere PST skriver dette om ISIL:
«ISIL ble listeført av FN som terrororganisasjon i mai 2013. ISIL er en av gruppene som er aktive i den interne væpnede konflikten i Syria. Den har gjennomført flere tilfeller av systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen, angrep som blant annet kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten. ISIL er en utbrytergruppe av al-Qaida og er en jihadist-gruppering som kjemper for å opprette et kalifat styrt etter sharia-lover», skriver PST i sin pressemelding i morges.

«Som jihadist-gruppering med global jihad som målsetting, bygger ISILs ideologi på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier. På bakgrunn av dette, og på grunnlag av hva etterforskingen har frembrakt, anses de siktede også å representere en trussel mot Norge og våre allierte. De siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling», skriver sikkerhetstjenesten videre.