Frykter at denne t-skjorta er laget av barnearbeidere

Nå dropper KrF valgkampskjortene.

DROPPER GULT: KrF frykter at de gule valgkamptrøyene er laget av barnearbeidere, og har gitt alle medlemmer beskjed om ikke lenger å bruke t-skjortene. 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DROPPER GULT: KrF frykter at de gule valgkamptrøyene er laget av barnearbeidere, og har gitt alle medlemmer beskjed om ikke lenger å bruke t-skjortene. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristelig folkeparti (KrF) vil ikke lenger bruke de 1800 gule t-skjortene de har bestilt i forbindelse med valgkampen.

Vrakingen av t-skjortene kommer fordi partiet frykter at fabrikken som har produsert t-skjortene bruker barnearbeidere.

Fant bilder på Facebook «KrF krever garantier fra sine leverandører om etisk forsvarlig produksjon, herunder at det ikke benyttes barnearbeid. Denne forsikringen har vi fått, samt sertifikater, fra firmaet som leverte våre 1800 t-skjorter til årets valgkamp. Det kan se ut som dette ikke var tilstrekkelig,» skriver partiet i en pressemelding.

Det er «TV 2 hjelper deg» som har spurt alle landets partier om etisk forsvarlig produksjon. KrF sier de har valgt å være helt åpne på hvilken fabrikk som har produsert deres t-skjorter.

Partiet er deretter blitt forelagt to bilder funnet på en Facebook-side med samme navn som fabrikken, som kan vekke mistanke om at barn jobber i fabrikken.

Nektet inspeksjon KrF har sier de har fått forsikringer om at bildene er tatt i forbindelse med nyttårsfeiringen i Bangladesh, som markeres i april. Bildene og Facebook-siden er nå slettet, skriver partiet i pressemeldingen.

Partiet har bestilt inspeksjon av fabrikken gjennom Det norske veritas. Inspeksjonen skulle egentlig funnet sted i uke 35, men i en kontrabeskjed gir fabrikken beskjed om at de likevel ikke vil tillate inspeksjon på grunn av tidspress.

«KrF har fremdeles ikke fått bekreftet eller avkreftet om barnearbeid har forekommet. Vi tar imidlertid saken så alvorlig at usikkerheten er tilstrekkelig til at vi velger å ikke benytte t-skjortene videre,» skriver partiet.

«Barnearbeid er en form for menneskehandel, som KrF tar sterkt avstand fra, og som vi arbeider for å forhindre. Beskjeden om ikke å benytte t-skjortene har allerede gått ut til vår organisasjon.»

Dårlig rykte Bangladesh har det siste året fått en kraftig ripe i ryktet sitt som klesproduserende land. I oktober i fjor avslørte et svensk tv-program hvordan arbeiderne jobber for to-tre kroner i timen til de besvimer av utmattelse.

Like etterpå rykket barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen ut i Dagbladet og innkalte bransjen til krisemøte for å se på arbeidsforholdene ved deres fabrikker.

- Jeg reagerte veldig sterkt. Jeg sitter igjen med sinne og frustrasjon, sa hun etter å ha sett avsløringene.

 

Så seint som i april kollapset en ny fabrikkbygning i Bangladesh, og mer enn 500 mennesker døde.

I mai undertegnet blant andre H&M en avtale som sikrer uavhengige inspeksjoner ved fabrikkene i Bangladesh.