Frykter at det blir verre enn Hong Kong-syken

Svineinfluensaen nærmer seg full pandemi.

REDDE: Maskekledde meksikanere venter utenfor et sykehus i Mexico City, episenteret for svineinfluensautbruddet. Norske myndigheter sier det kan få samme omfang som Hong Kong-syken. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Ronaldo Schemidt
REDDE: Maskekledde meksikanere venter utenfor et sykehus i Mexico City, episenteret for svineinfluensautbruddet. Norske myndigheter sier det kan få samme omfang som Hong Kong-syken. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Ronaldo SchemidtVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Verden nærmer seg nivå fem på pandemiskalaen, sier Verdens helseorganisasjon. Det vil si et «sterkt signal om at en pandemi er nært forestående», og at forberedelsestiden er knapp.

- Det virker som om vi nærmer oss det, men vi er ikke der ennå, sier fungerende WHO generaldirektør dr. Keiji Fukuda, ifølge Reuters.

WHO skal klokken 22.00 norsk tid holde en ny pressekonferanse.

Smitten viser ingen tegn på å avta, legger han til. UD går i dag ut og fraråder folk å reise til Mexico.

159 mennesker kan så langt ha omkommet av smitten. Bare én person, en nesten 2 år gammel gutt i Texas, har omkommet utenfor Mexico, og andre land har knapt hatt tilfeller av alvorlig sjuke. Totalt er 114 bekreftet sjuke på verdensbasis.

- Som Hong Kong-syken
Men overlege Bjørn Gunnar Iversen fra Folkehelseinstituttet sier at faren ikke er over for at verden kan rammes hardt, inkludert Norge.

- Mest sannsynlig så får det samme omfang som Hong Kong-syken. Men vi tar høyde for at det kan bli verre, sier Iversen til Dagbladet.no.

Hong Kong-syken, en influensapandemi i årene 1968 til 1968, tok livet av rundt én million mennesker. Den var relativt «mild» sammenlignet med Spanskesyken i 1918, hvor minst 50 millioner omkom globalt.

- Det vil si at det kan bli som en kraftig sesonginfluensa, med kraftigere syke. Men som sagt: Vi tar høyde for at det kan bli verre, legger han til.

- For tidlig å konkludere
Norske helsemyndigheter har tidligere sagt at dersom svineinfluensaen, forårsaket av H1N1-viruset, utarter seg som Spanskesyken, så kan 1,2 millioner nordmenn bli smittet og 13 000 dø.

Mexikanske myndigheter opererer nå med 2500 mulige tilfeller av svineinfluensa, hvorav 1300 er innlagt.

I Norge er rundt 10 personer undersøkt for mulig smitte, og ingen har fått diagnosen i Skandinavia. Ingen i Europa er blitt alvorlig sjuk. Overlege Bjørn Gunnar Iversen sier det er altfor tidlig å dra konklusjoner basert på det foreløpige omfanget.

- Det er for tidlig å konkludere med et alvorlighetsbilde, selv om det kan se oppløftende ut, opplyser Iversen. Han sier man ikke kan basere seg på tallene som kommer fra Mexico, hvor det er et stort sprik i antall bekreftede diagnoser versus mistenkte syke.

- Mexico er et stort og fattig land, med lite ressurser til overvåkning, legger Iversen til.

- Én til to prosent dødelighet
I en analyse hos New Scientist skriver professor i influensavirologi Wendy Barclay fra Imperial College i London at den typiske dødeligheten for en pandemi er én til to prosent. Med de ubekreftede tallene fra Mexico ligger det over seks prosent.

- Ett enkelt svar kan være at det er mange flere milde tilfeller i Mexico enn det som er talt opp så lang, og at den reelle dødeligheten i virkeligheten er på ett til to prosent, skriver Barclay.

- Med andre ord: Etterhvert som tilfellene utenfor Mexico øker, så kan vi forvente et mindre antall døde fra det som ellers er et mildt virus, skriver hun.

Smitten brer seg stadig over verden og Europa. Seks nye personer ble bekreftet syke i Spania i dag. En av disse var en kvinne som ikke hadde vært i Mexico selv, men trolig blitt smittet av kjæresten, ifølge den spanske nettavisen 20minutos.es.

Stadig flere land innfører også restriksjoner på reising og import av svinekjøtt. Frankrike sa i dag at de vil be EU om å innstille alle flygninger til Mexico, noe Argentina og Cuba allerede har gjort, melder NTB.

FORBEREDT PÅ DET VERSTE: Overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen, tror svineinfluensaen kan få samme omfang som Hong Kong-syken. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FORBEREDT PÅ DET VERSTE: Overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen, tror svineinfluensaen kan få samme omfang som Hong Kong-syken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer