Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at det føres hybridkrig mot Sverige

Det begynte med at den 332 meter høye Häglaredsmasten kollapset søndag. Det siste døgnet har Sverige opplevd radarhavari og sammenbrudd hos nødetatene og jernbanen.

SABOTASJE: Den brukne toppen på det som tidligere var den 332 meter høye Häglaredsmasten utenfor Borås. Politiet mener masten brakk som følge av sabotasje. Nå frykter man at hendelsen kan ha sammenheng med andre problemer som har rammet svenske kommunikasjonssystemer i dag. Foto: AFP PHOTO / TT News Agency
SABOTASJE: Den brukne toppen på det som tidligere var den 332 meter høye Häglaredsmasten utenfor Borås. Politiet mener masten brakk som følge av sabotasje. Nå frykter man at hendelsen kan ha sammenheng med andre problemer som har rammet svenske kommunikasjonssystemer i dag. Foto: AFP PHOTO / TT News Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette scenariet stemmer overens med det vi kjenner fra hybridkrigføring, som har vokst fram siden Krim-krisen i 2014, sier professor i etteretningsanalyse, Wilhelm Agrell til Aftonbladet.

Han viser til en rekke oppsiktsvekkende hendelser den siste tiden som har satt viktige kommunikasjoner i Sverige ut av spill.

• Tidligere i mai tok uvedkommende seg inn i en bygning ved en mindre telemast i Tranemo og kuttet en del av en fiberkabel, noe som førte til store problemer for redningstjenesten.

• Søndag kollapset den 332 meter høye Häglaredsmasten utenfor Borås. Saken etterforskes som sabotasje.

• I går kveld ble alarmsystemet til SOS alarm satt ut av spill, så ingen som ringte nødnummeret kunne høres.

• I dag ble luftfartsverket rammet av radarhavari, som gjorde at alle fly i nærheten av Stockholm og Göteborg ble tvunget på bakken. Totalt måtte 113 fly innstilles, ifølge Svenska Dagbladet.

• Samtidig lå den svenske jernbanens billettsystem nede av ukjent årsak. 

Krisemøte Helt opp på høyeste politiske hold, frykter man nå at de mange hendelsene kan ha en sammenheng.

- Hvis det finnes en sammenheng er det betydelig mer alvorlig enn om dette er enkelthendelser som tilfeldigvis inntreffer samtidig. Vi må stille oss spørsmålet, sier infrastrukturminister Anna Johansson (S) till Aftonbladet.

Hun sier at hun skal holde et umiddelbart krisemøte etter at flytrafikken ble lammet i sveriges to største byer.

Allan Widman, formann i forsvarskomiteen i den svenske Riksdagen er bekymret:

- Det har skjedd såpass mye at vi må spørre oss om det er et mønster i dette. Det er grunn til å etterforske det. Hendelsene har det til felles at de kan innebære alvorlige samfunnsmessige konsekvenser, sier Widman til Aftonbladet.

Innenriksminister Anders Ygeman kommenterte også sabotasjen mot telesystemer da han gjestet Gomorron Sverige i SVT i dag tidlig, før fly- og togtrafikken ble rammet.

- Det kan være alt fra guttestreker til en fremmed makt, men det er viktig å ikke spekulere, men å la politiet gjøre jobben sin, sa Ygeman.

Sabotasje Da 200 av den 332 meter høye Häglaredsmasten falt ned søndag, var etterforskningsleder Jan Johansson rask med å fastslå at det dreier seg om sabotasje.

- Vi er hundre prosent sikre på at det dreier seg om sabotasje. Det kan være noe internasjonalt, at de vil prøve og se hva som skjer når man slår ut en sånn mast, sa han til Aftonbladet.

Både det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) og Forsvarsmakten, forsvaret i Sverige, koblet på saken.

Tåkete skille Hybridkrig-begrepet brukes stadig oftere om de åpne og fordekte metoder land i konflikt forsøker å undergrave hverandre på. Diplomati, etterretning, cyberoperasjoner, sabotasje, skjult og åpen propaganda og militære styrker som opererer uten tydelig oppdragsgiver er bare noen verktøy i hybridkrig-verktøykassa.

Jens Stoltenberg omtalte hybridkrig og «det tåkete skillet mellom krig og fred» som en ny utfordring for Nato under toppmøtet i Davos tidligere i år.

Også flyktningstrømmen fra Russland over Storskog høsten 2015 ble, noe kontroversielt, omtalt som mulig hybridkrig fra Russlands side.

Jagerfly og ubåter Svenskenes frykt for at fremmede makter kan ha en finger med i spillet når det gjelder de siste ukenes kommunikasjonskollapser, kommer etter et par år med antatte krenkelser av svensk territorium fra russisk side.

I oktober 2014 innledet det svenske forsvaret en omfattende jakt på det som trolig var en fremmed ubåt i skjærgården utenfor Stockholm. Operasjonen ble avblåst etter en uke uten at noe ble funnet.

Samme høst krenket russiske jagerfly svensk luftrom ved Öland.

Klimaet mellom Sverige og Russland har blitt kjøligere etter hendelsene. I fjor sommer sa Russlands ambassadør til Sverige, Viktor Tatarintsev, at «det vil få konsekvenser» dersom Sverige blir medlem av NATO.

- Daglige cyberangrep Tidligere i år skrev Sydsvenskan at Russland daglig utsetter Sverige for cyberangrep og etteretningsoperasjoner.

En måned tidligere sa sveriges hærsjef, generalmajor Anders Brännström at «Sverige kan være i krig om noen år».

Etteretningsprofessor Agrell sier at en eventuell hybridkrig mot Sverige kan ha flere formål:

- Hybridkrig innebærer at man bevisst gjennomfører diffuse aksjoner som skader, hindrer og destabiliserer et annet land uten at det finnes en klar kobling til en annen stats aktør. Motivet kan være rent demonstrativt, at man vil demonstrere Sveriges svakhet. Målet kan også være at man i liten skala tester hvor effektiv vår beredskap er, sier etteretningsprofessor Agrell.

PÅ BAKKEN: passasjerer ved Arlanda-flyplassen i Stockholm foran en lystavle med kansellerte avganger. En svikt i datasystemene førte til at alle fly rundt Stockholm og Göteborg ble tvunget på bakken i ettermiddag. Foto: EPA/JOHAN NILSSON / TT SWEDEN OUT
PÅ BAKKEN: passasjerer ved Arlanda-flyplassen i Stockholm foran en lystavle med kansellerte avganger. En svikt i datasystemene førte til at alle fly rundt Stockholm og Göteborg ble tvunget på bakken i ettermiddag. Foto: EPA/JOHAN NILSSON / TT SWEDEN OUT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!