Frykter at det føres hybridkrig mot Sverige

Det begynte med at den 332 meter høye Häglaredsmasten kollapset søndag. Det siste døgnet har Sverige opplevd radarhavari og sammenbrudd hos nødetatene og jernbanen.

SABOTASJE: Den brukne toppen på det som tidligere var den 332 meter høye Häglaredsmasten utenfor Borås. Politiet mener masten brakk som følge av sabotasje. Nå frykter man at hendelsen kan ha sammenheng med andre problemer som har rammet svenske kommunikasjonssystemer i dag. Foto: AFP PHOTO / TT News Agency
SABOTASJE: Den brukne toppen på det som tidligere var den 332 meter høye Häglaredsmasten utenfor Borås. Politiet mener masten brakk som følge av sabotasje. Nå frykter man at hendelsen kan ha sammenheng med andre problemer som har rammet svenske kommunikasjonssystemer i dag. Foto: AFP PHOTO / TT News Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette scenariet stemmer overens med det vi kjenner fra hybridkrigføring, som har vokst fram siden Krim-krisen i 2014, sier professor i etteretningsanalyse, Wilhelm Agrell til Aftonbladet.

Han viser til en rekke oppsiktsvekkende hendelser den siste tiden som har satt viktige kommunikasjoner i Sverige ut av spill.

• Tidligere i mai tok uvedkommende seg inn i en bygning ved en mindre telemast i Tranemo og kuttet en del av en fiberkabel, noe som førte til store problemer for redningstjenesten.

• Søndag kollapset den 332 meter høye Häglaredsmasten utenfor Borås. Saken etterforskes som sabotasje.

• I går kveld ble alarmsystemet til SOS alarm satt ut av spill, så ingen som ringte nødnummeret kunne høres.

• I dag ble luftfartsverket rammet av radarhavari, som gjorde at alle fly i nærheten av Stockholm og Göteborg ble tvunget på bakken. Totalt måtte 113 fly innstilles, ifølge Svenska Dagbladet.

• Samtidig lå den svenske jernbanens billettsystem nede av ukjent årsak. 

Krisemøte Helt opp på høyeste politiske hold, frykter man nå at de mange hendelsene kan ha en sammenheng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer