Frykter at det lekker olje fremdeles

Deler av oljeflaket beveger seg ikke. Skal undersøke med miniubåt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kystverkets beredskapsavdeling frykter at det fremdeles lekker olje fra Statfjord A-plattformen.

- Bakgrunnen er at vi ser at det ene endepunktet av oljeflaket ikke flytter seg i det hele tatt, mens det andre endepunktet har bredt seg utover, sier Tor Chr. Sletner, leder for Kystverkets beredskapsavdeling i Horten, til NTB.

Nærmere 25 000 fat råolje strømmet ut i havet fra en lekk undersjøisk slange klokken 09.17 i dag.

Les: Stort oljeutslipp fra plattform i Nordsjøen.

Utslippet er norgeshistoriens nest største oljeutslipp, og om lag 4000 kubikkmeter råolje flyter i Nordsjø-området med opp til sju meter høye bølger.

Kystverket har observert oljeflaket, som måler åtte ganger én kilometer, med fly tre ganger i løpet av onsdagen, med fire timer mellom hver inspeksjon. Det er spesielt mellom to av inspeksjonene at den påfallende stillstanden i det sørlige endepunktet ble observert.

- Men vi opplever ikke dette som dramatisk. Det er ikke lenger pumpevirksomhet på plattformen, men det kan kanskje være olje igjen i rør og pumper, sier Sletner til NTB.

Kystverket vil undersøke dette i morgen. Ifølge Tønsbergs Blads nettutgave tb.no skal Kystverket sende et spesialfartøy utrustet med miniubåt til Statfjord for å undersøke saken.

- KAN LEKKE FORTSATT: Statfjord A-plattformen i Nordsjøen fotografert fra KV Ålesund etter oljeutslippet onsdag formiddag. Foto: KV ÅLESUND / SCANPIX
- KAN LEKKE FORTSATT: Statfjord A-plattformen i Nordsjøen fotografert fra KV Ålesund etter oljeutslippet onsdag formiddag. Foto: KV ÅLESUND / SCANPIX Vis mer
Frykter at det lekker olje fremdeles