CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Turistinvasjonen:

Frykter at dette blir Norges Venezia

Det politiske miljøet i Stavanger er splittet over cruisebåtene. - Jeg synes skipene er flotte å se på, sier varaordføreren, som ønsker minst 300 av dem velkommen hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Stavanger kan ende opp som Norges Venezia. Med så mange cruisebåter som kommer til byen, er det ikke lenge før folk flytter til Jæren og leier ut leilighetene i byen på AirBNB, sier Mimir Kristjansson til Dagbladet.

Rødts ordførerkandidat i oljebyen er svært bekymret over antallet cruisebåter som ankommer Stavanger sommerstid. Han ønsker derfor å sette et tak på maks ett cruiseskip i uka - 52 i året.

- Men for min del kunne det gjerne kommet akkurat null cruisebåter til Stavanger. Se på Barcelona, Roma og Reykjavík. Der ødelegger turismen byen. I Stavanger risikerer vi nå det samme.

- De styrende partiene i byen har lagt opp til en sinnssyk eksplosjon i cruisetrafikken, uten noen plan for å sette et tak. De vil bare ha mer, mer, mer, legger han til.

<strong>I HAGEN:</strong> Henning Iversflaten kan ikke være i hagen sin uten å bli forstyrret av turister. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
I HAGEN: Henning Iversflaten kan ikke være i hagen sin uten å bli forstyrret av turister. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

300 cruisebåter

Dagbladet har tidligere møtt opprørte siddiser som ønsker begrensninger på cruisetrafikken til byen. Saken er i ferd med å bli en het potet før valget i september, og for første gang på 25 år kan de borgerlige miste flertallet.

- Se på hvordan KrF har forvaltet bedehusene i Stavanger. De gjør ingen bedre jobb med bysentrum, for å si det sånn, påpeker Kristjansson.

<strong>- FLYTTER:</strong> Rødts ordførerkandidat i Stavanger, Mimir Kristjánsson, frykter det ikke er lenge før folk flytter ut av byen som følge av turismen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- FLYTTER: Rødts ordførerkandidat i Stavanger, Mimir Kristjánsson, frykter det ikke er lenge før folk flytter ut av byen som følge av turismen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Spesielt er idylliske Gamle Stavanger rammet av masseturismen. Bydelen består av 173 vernede trehus fra 1700- og 1800-tallet, og er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Hver dag vandrer et stort antall turister inn i bydelen for å titte på de pittoreske husene.

I år skal opp mot 250 cruiseskip ankomme havna i Stavanger. Neste år er det ventet 290 skip og det planlegges for over 300 i åra som kommer. De borgerlige partiene støtter derfor ikke Rødts forlag om maksimalt 50 cruisebåter i året, men foreslår heller å flytte cruisetrafikken noe lenger ut i Vågen, omtrent en kilometer fra dagens anløp. Det vil skåne lokalbefolkningen for turismen, hevdes det.

- Kom deg inn i byen, Mimir

Varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF) fnyser også av Kristjanssons sammenlikning med Venezia.

- Nei, vet du hva? Det går faktisk ikke an å sammenlikne oss og Venezia. Ta deg en tur inn i byen, Mimir! I Stavanger har vi faktisk ganske lite liv i bygatene, det er svært sjelden man går i føttene på hverandre. Vi ønsker mer liv i sentrum, sier hun.

Ifølge en studie fra den europeiske organisasjonen Transport & Environment (T & E) fra juni i år er cruiseskipene klimaverstinger. I tillegg er Norge er et av landene som er verst rammet av forurensing fra skipene. Tysdal Moe ønsker å samarbeide med næringen for å få mindre utslipp fra skipene, og understreker at Stavanger behøver pengene cruiseturistene legger igjen i byen.

- Men du vet ikke om næringslivet i byen faktisk sitter igjen med så mye fra cruisebåtturistene?

- Turistene ordner turer til Lysefjorden og andre steder, og legger igjen penger i hele regionen, selv om mange kanskje spiser middag på båten. Og vi har nå 150 personer som jobber som turistguider i Stavanger, sier hun.

Siddiser Dagbladet har snakket med tidligere er lei av å få utsikten fra hagen forpurret av digre cruisebåter. Flere beboere klager på turister som spaserer inn i husene deres, eller tar bilder av dem når de sitter i hagen.

CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Pene båter

Mens Mimir Kristjansson kaller båtene flytende boligblokker, synes Tysdal Moe at skipene er pene å se på, selv om hun forstår at masseturismen kan virke sjenerende på enkelte.

- Jeg ser cruisebåtene fra kontorvinduet mitt nå. De er flotte. 200 dager i året er det ingen cruisebåter i Stavanger - på sommeren kommer det mange av dem. De har gitt oss selvtillit til å kalle Stavanger en sommerby. Vi behøver cruisebåter vinterstid også, sier hun.

- Det er noe annet å ha cruisebåter ved kjøkkenvinduet enn utenfor kontoret?

- Ja, og jeg forstår at de som bor i Gamle Stavanger er bekymret. Derfor jobber vi for å flytte båtene lenger ut i Vågen, og vi kan se på andre virkemidler for å unngå at turismen kommer for tett på privatlivet. Her må vi lære etter hvert som næringen utvikler seg. Samtidig er det sånn at turister er en del av pakka dersom du vil bo i Gamle Stavanger.

- Hvilke virkemidler tenker du på?

- Vi kan for eksempel sette opp skilt som ber turistene ta hensyn til at folk bor i de fine, gamle trehusene, sier hun.

Tusenlappen

Næringsforeningen i Stavanger har regnet seg fram til at en gjennomsnittlig besøkende fra cruisebåt legger igjen snaue tusenlappen i regionen. Tall fra Universitetet i Bergen anslo bare 300 kroner per besøkende til byen, men disse tallene inkluderte ikke forhåndsbestilte turer til attraksjoner som for eksempel Preikestolen.

- Jeg tipper politikerne i Venezia også ristet hodet da folk begynte å advare mot turismen. Og vi vet jo hvordan det gikk, sier Mimir Kristjansson.

- Vil du heller ha folketomme gater, da?

- Det er Høyre og KrF som har gjort gatene tomme ved å bygge det dumme kjøpesenteret. Jeg tror lokalbefolkningen vil vende tilbake hvis antallet turister fra cruisebåter reduseres.

- Da jeg vokste opp var drømmen min å bo i et hus i Stavanger sentrum. Nå sies det at hus ikke blir solgt. Det er noe vi skal ta på alvor. Jeg har sett Reykjavík bli ødelagt av turismen - jeg har virkelig ikke lyst til å se det samme skje med min andre hjemby, legger han til.

Turisthat

Åsa Grahn er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og forsker blant annet på ansvarlig turisme og turistenes motivasjon. Hun har tidligere fortalt Dagbladet at hun blir trist av å høre om utfordringene i Gamle Stavanger.

- Det er trist å høre at lokalbefolkningen begynner å føle at det blir for mye. Men det har vært ventet, og nå er nok grensen nådd, sier hun.

Hun forteller at cruiseskipsturisme er vanskelig fordi det samler store mengder mennesker på en liten plass samtidig.

- Da kan det etter hvert oppstå «turisthat» og irritasjon. Jeg vet om flere som har bodd i Gamle Stavanger som vil selge, men som opplever at det blir et problem fordi det nå er kjent at cruiseturistene er et problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer