ØKT AKTIVITET: Sør-Korea frykter at diktator Kim Jong-un forbereder en overraskende atomprøvesprengning til ære for president Obamas besøk til Seoul denne uka. Bildet er fra testområdet Punggye-ri, tatt i 2012. Foto: AP Photo/GeoEye via 38 North/NTB Scanpix
ØKT AKTIVITET: Sør-Korea frykter at diktator Kim Jong-un forbereder en overraskende atomprøvesprengning til ære for president Obamas besøk til Seoul denne uka. Bildet er fra testområdet Punggye-ri, tatt i 2012. Foto: AP Photo/GeoEye via 38 North/NTB ScanpixVis mer

Frykter at diktator Kim vil overraske president Obama med atombombe

Høy aktivitet i testområde bare dager før Obama gjester Seoul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Sør-Korea frykter at en ny atomprøvesprengning i Nord-Korea er nært forestående.

- Forsvaret registrerer for tiden mye aktivitet i og rundt testområdet i Punggye-ri, sa forsvarsdepartementets talsmann Kim-Seok under en pressebriefing i morges.

Sørkoreanske myndigheter understreker at atomprogrammet i Nord-Korea nå har kommet så langt at en prøvesprengning kan skje når som helst og med svært kort varsel om ledelsen i Pyongyang gir ordre om det.

Misliker presidentbesøk Der sitter diktator Kim Jong-un som i går gjorde det klart at han ikke på noen måte liker at USAs president Barack Obama skal besøke naboen i sør senere denne uken.

Uttalelsen fra regimet i Pyongyang beskriver besøket som et farlig trekk som vil bringe atomkappløpets mørke skyer over den koreanske halvøya.

Sør-Korea frykter derfor at den økte aktiviteten skyldes planer om å overraske Obama med en prøvesprengning mens han gjester Seoul. Den amerikanske presidenten legger denne uka ut på en rundtur i Asia, og ankommer Seoul på fredag, slik planene er nå.

- Vi ser på muligheten til at Nord-Korea forbereder en overraskende prøvesprengning eller bare later som om de vil utføre en test, sier Kim-Seok.

- Rasler med sablene Andre eksperter sier til nyhetsbyrået AFP at de først og fremst tror diktator Kim Jong-un ønsker å rasle med sablene i forkant av statsbesøket, men neppe vil utføre en prøvesprengning nå. Først og fremst på grunn av forholdet til Kina.

- Det ville være et slag i ansiktet for Kine, og Nord-Korea føler seg nok ikke trygge nok til å håndtere reaksjonen fra Beijing, sier professor Yang Moo-Jin ved University of North Korean Studies i Seoul.

En prøvesprengning nå vil knuse alt håp om å få gjenopptatt de såkalte sekspartssamtalene, som Kina er en stor pådriver for.

Nord-Korea har så langt utført tre atomprøvesprengninger, i 2006, 2009 og 2013.

LIKER IKKE BESØK: Diktator Kim Jong-un liker dårlig at den amerikanske presidenten kommer på besøk hos naboen i sør. Han mener det er et «farlig trekk som vil bringe atomkappløpets mørke skyer over den koreanske halvøya». Foto: AFP / Ed Jones / NTB Scanpix
LIKER IKKE BESØK: Diktator Kim Jong-un liker dårlig at den amerikanske presidenten kommer på besøk hos naboen i sør. Han mener det er et «farlig trekk som vil bringe atomkappløpets mørke skyer over den koreanske halvøya». Foto: AFP / Ed Jones / NTB Scanpix Vis mer