MASSIVT ARBEID: Hundrevis av skuelystne har tatt turen til Bovbjerg fyr i Vestjylland i Danmark, etter at en død hval skylte opp på stranden i går. Lokale naturmyndigheter setter nå gravemaskiner inn i opprydningsarbeidet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/Morten Stricker
MASSIVT ARBEID: Hundrevis av skuelystne har tatt turen til Bovbjerg fyr i Vestjylland i Danmark, etter at en død hval skylte opp på stranden i går. Lokale naturmyndigheter setter nå gravemaskiner inn i opprydningsarbeidet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/Morten StrickerVis mer

Frykter at død hval blir fraranet tennene

Ble skylt på land i Danmark i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En opptil 16 meter lang, død spermhval som lørdag drev i land ved Bovbjerg fyr i Vestjylland vekker stor oppmerksomhet og trekker til seg hundrevis av skuelystne. Lokale naturmyndigheter forbereder nå det massive arbeidet med å rydde opp stranden.

Første prioritet er å berge underkjeven, så nysgjerrige ikke stikker av med noen av de opptil 50 tennene. En gravemaskin er nå på vei til åstedet, sier viltkonsulent Jens Henrik Jacobsen ved Naturstyrelsens vestjyske avdeling til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Vil ikke eksplodere - Underkjeven sitter helt løst på hvalen, så den skal vi gjerne ha fått begynt på i dag. Kjeven skal holdes under oppsyn slik at ingen løper avgårde med tennene, sier Jacobsen.

Straks kjeven og de store tennene er i sikkerhet skal hvalen, som trolig har vært død en måneds tid, skjeletteres og brukes til museumsformål.

Døde hvaler kan eksplodere
. Det vil imidlertid ikke skje i dette tilfellet, beroliger Jacobsen.

- Når en hval dør er det mulig at den den gasser opp inne i magen og eksploderer, men det skjer ikke noe her, sier han til Ritzau.

Tunge tenner Spermhvalen (Physeter macrocephalus), et medlem av gruppen tannhvaler, er det største dyret i verden med tenner. De kan bli over 20 meter lange og nesten 60 tonn tunge, med typisk 20-26 tenner på hver side av underkjeven. Hver tann kan bli én kilo tung.

Nøyaktig hvilken funksjon tennene har er imidlertid ikke helt kjent. De virker ikke å være nødvendige for at spermhvalen skal kunne fange og spise de ulike blekksprutartene som utgjør hovedføden, men brukes trolig i kamper mellom rivaliserende okser.

Hvalstrandinger er relativt vanlig i Danmark, og bare siden 1984 har Fiskeri- og sjøfartsmuseet vært involvert i 38 liknende hendelser, melder Ritzau.

TANNHVAL: En bekymring er at nysgjerrige vil stikke av med noen av hvalens opptil én kilo tunge tenner. Foto: EPA/MORTEN STRICKER/SCANPIX
TANNHVAL: En bekymring er at nysgjerrige vil stikke av med noen av hvalens opptil én kilo tunge tenner. Foto: EPA/MORTEN STRICKER/SCANPIX Vis mer