Frykter at dødsviruset muterer

Kan bidra til at viruset sprer seg raskere.

DØDSVIRUSET: Svenske Amie, som bor i Kina, filmet denne videoen. Like i nærheten av der hun bor har det blitt påvist flere tilfeller av viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Reporter: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Bare på et par dager er det registrert en økning i antall smittede, og tre nye personer har mistet livet etter å ha blitt smittet av det mystiske coronaviruset som hadde sitt utbrudd i kinesiske Wuhan.

Totalt ni personer er nå døde etter å ha blitt smittet av viruset. 440 er registrert smittet - selv om tallet kan være mye høyere.

Nå er den store frykten at viruset skal mutere.

- Viruset kan mutere, og det er en risiko for ytterligere spredning av viruset, sier Li Bin i Kinas nasjonale helsekommisjon ifølge The Guardian.

En mutasjon kan gjøre at for eksempel smittemåten endres. South China Morning Post skriver at forskerne frykter at viruset har blitt undervurdert.

Krisemøte

Viruset har skapt redsel siden utbruddet, da det på flere måter ligner Sars-viruset som på starten av 2000-tallet ble en global epidemi der i underkant av 800 personer døde.

Det er imidlertid avkreftet av helsemyndighetene at det dreier seg om det fryktede viruset, og dette skal være en mildere versjon.

I tillegg til sars, er Mers, influensa, fugleinfluensa og adenovirus er utelukket. Pasientene skal blant annet vise symptomer som feber, noen er kortpustet, mens noen få skal ha fått lungeinfeksjon.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) holder et krisemøte om situasjonen onsdag ettermiddag.

Mandag sa Kinas president Xi Jinping at det er «ekstremt viktig» å innføre alle mulige tiltak for å bekjempe det nye viruset. Presidenten tok til orde for et sterkt internasjonalt samarbeid da han uttalte seg om viruset for første gang.

Reiseråd

Tirsdag bekrefter kinesiske helsemyndigheter at viruset har begynt å smitte mellom mennesker. I utgangspunktet trodde myndighetene at viruset smittet fra dyr til mennesker på et fiskemarked i Wuhan.

Flere land tar nå grep for å begrense spredningen av viruset.

CNN skriver at Australia har innført grensetiltak for flyginger fra Wuhan til Sydney. USA har annonsert at de vil kontrollere passasjerer som ankommer fra Wuhan til flyplasser i New York, San Francisco og Los Angeles.

Det norske Utenriksdepartementets reiseinformasjon for Kina er oppdatert med følgende linjer:

«En virussykdom med utspring i byen Wuhan er påvist også i andre byer i Kina. Reisende oppfordres til å følge helseråd utarbeidet av Folkehelseinstituttet.»

På sine hjemmesider har FHI delt flere reiseråd i forbindelse med utbruddet, blant annet knyttet til hånd- og mathygiene og vaksinasjon.

FHI påpeker at verken EU eller Verdens helseorganisasjon (WHO) fraråder reise til Kina, og legger til at Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan som lav til moderat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer