<strong>LIVSFARLIG:</strong> Noe av strukturen i Ebola-viruset fanget gjennom mikroskop av Senter for sykdomskontroll i Atlanta i USA. I alt har det vært ca. 1850 tilfeller av Ebola der over 1200 av dem endte i dødsfall. Symptomene på smitte er høy feber, intens sløvhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Disse blir ofte fulgt av oppkast, diaré, utslett, nedsatt nyre- og leverfunsksjon, og i noen tilfeller kraftige indre og ytre blødninger, blant annet fra nese, munn og tarm. Inkubasjonstiden er 2&mdash;21 dager. Viruset har en meget høy smitteevne og utsetter således også pleiepersonell for smitte. Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen og dødeligheten er på 50 - 90 prosent, ifølge Wikipedia. Viruset smitter gjennom direkte kontakt med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra smittede personer. Foto: AFP / NTB scanpix
LIVSFARLIG: Noe av strukturen i Ebola-viruset fanget gjennom mikroskop av Senter for sykdomskontroll i Atlanta i USA. I alt har det vært ca. 1850 tilfeller av Ebola der over 1200 av dem endte i dødsfall. Symptomene på smitte er høy feber, intens sløvhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Disse blir ofte fulgt av oppkast, diaré, utslett, nedsatt nyre- og leverfunsksjon, og i noen tilfeller kraftige indre og ytre blødninger, blant annet fra nese, munn og tarm. Inkubasjonstiden er 2—21 dager. Viruset har en meget høy smitteevne og utsetter således også pleiepersonell for smitte. Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen og dødeligheten er på 50 - 90 prosent, ifølge Wikipedia. Viruset smitter gjennom direkte kontakt med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra smittede personer. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Frykter at dødsviruset sprer seg fra land til land

60 døde i Vest-Afrika - kanadier fryktes smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vest-Afrikas første utbrudd av ebolaviruset, som har kostet rundt 60 menneskeliv i Guinea, kan ha spredd seg til nabolandet Liberia. En canadisk mann som har besøkt landet, fryktes smittet.

Flere mennesker har mistet livet i Liberia som følge av det myndighetene frykter er blødningsfeber forårsaket av det dødelige viruset.

- Seks tilfeller er hittil rapportert, fire kvinner og en gutt er allerede døde, sier Liberias helseminister Walter Qwenigale.

Begravelser Ifølge Leger Uten Grenser hadde de omkomne liberierne vært i begravelser i ebolarammede områder sør i Guinea, som har sterke slektsbånd med Nord-Liberia.

Dersom det blir bekreftet at ebolaviruset er kilden til febersykdommen, blir det første gang det svært smittsomme viruset er påvist utenfor Guineas grenser i Vest-Afrika.

Fra Guinea ble det i helgen meldt at viruset hadde spredd seg til hovedstaden Conakry, men dette ble tilbakevist mandag da prøvene fra to dødsofre testet negativt for ebola. Sykdommen fører til blødninger, oppkast og diaré. Den ble først observert i Vest-Afrika for seks uker siden.

- Regional krise Plan Norge frykter nå at Ebola-epidemien kan utvikles til en regional krise. Plan opplyser i en pressemelding at organisasjonens lokalt ansatte i Guinea blant annet bruker masseutsendelser av SMS for å spre kunnskap om den dødelige sykdommen. Ifølge Plan haster det med å få ut informasjon om hvordan den svært dødelige sykdommen smitter.

- Plans fokus i denne krisen er særlig rettet mot barn og skoler i lokalsamfunnene. I samarbeid med myndighetene brukes radio, TV og SMS aktivt som informasjonskilde, sier Plan Norges generalsekretær Olaf Thommessen.

Kanadisk mann Helsemyndighetene i Canada frykter at en mann som nylig returnerte etter et besøk i Liberia, også kan være smittet av det dødelige ebolaviruset.

Mannens tilstand er nå alvorlig og symptomene tyder på at han kan ha blitt smittet av det fryktede og svært smittsomme viruset som forårsaker såkalt blødningsfeber.

Mannen ligger nå på isolat og familien hans i Saskatchewan-provinsen er plassert i karantene.

- Diagnosen er ennå ikke bekreftet. Det er satt i verk tiltak for å sikre at sykdommen ikke blir overført til andre, opplyser de lokale helsemyndighetene i provinsen.

Smitterisiko Mannen utviklet først symptomer etter at han kom hjem til Canada og smitterisikoen for medpassasjerene på flyet skal derfor være liten.

- Denne personen var ikke syk på reisen. Faren for å smitte andre er ikke særlig høy under inkubasjonstiden. Det er også mulig at denne personen har en annen sykdom, sier en talskvinne for helsemyndighetene i Saskatchewan.

Det fins i dag ingen kjent behandlingsmetode for ebolaviruset, som ifølge Verdens helseorganisasjon tar livet av opptil 90 prosent av dem som blir smittet.

Ebola ble først påvist i Kongo i 1976 og landet har siden hatt åtte utbrudd.

(NTB)

<strong>NØDHJELP:</strong> Nødhjelp fra Leger uten grenser losses i Guineas hovedstad Conakry. Foto: Reuters / NTB scanpix
NØDHJELP: Nødhjelp fra Leger uten grenser losses i Guineas hovedstad Conakry. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer