Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen

Frykter at Ernas posisjon undergraves

Høyre-veteran Gunnar Gundersen ber statsministeren være hardere i klypa.

KATASTROFALT: Gunnar Gundersen, mangeårig stortingsrepresentant for Høyre i Hedmark, er urolig for utviklingen i partiet sitt etter et nærmest katastrofalt kommunevalg for Høyre i hans distrikt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KATASTROFALT: Gunnar Gundersen, mangeårig stortingsrepresentant for Høyre i Hedmark, er urolig for utviklingen i partiet sitt etter et nærmest katastrofalt kommunevalg for Høyre i hans distrikt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

FLISA I HEDMARK (Dagbladet): 63-åringen avsluttet i 2017 sin 12-årige stortingskarriere som Høyres næringspolitiske talsperson. Han er fortsatt sterkt engasjert i politikk og i utviklingen i partiet, men er bekymret etter kommunevalget.

- Erna er for pragmatisk. Politikken vår viskes ut i regjeringssamarbeidet. Til syvende og sist blir Høyre taperen. Vi blir konturløse. Ingen vet hva Høyre vil, alle vet hva de tre andre vil. Og når de attpåtil spriker i alle retninger, er det ingen som heller vet hva regjeringen vil. Jeg frykter at det kan undergrave Ernas posisjon som leder, sier Gunnar Gundersen, som nå jobber som næringspolitisk sjef i Glommen Mjøsen skog.

UTSLETTE: - Jeg innser at Erna måtte gjøre kompromisser, men hun kan ikke fortsette å gjøre kompromisser som utsletter Høyres eget fundament, sier Gunnar Gundersen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
UTSLETTE: - Jeg innser at Erna måtte gjøre kompromisser, men hun kan ikke fortsette å gjøre kompromisser som utsletter Høyres eget fundament, sier Gunnar Gundersen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

I favnen til Sp

Han tar imot oss i eneboligen på en solrik høyde over Glomma. Gundersen får ei alvorlig rynke i panna når han oppsummerer kommunevalget.

- Jeg møter mange Høyre-folk som er møkka lei og i stedet stemte Senterpartiet. Vi har oss sjøl å takke når regjeringens politikk driver velgerne våre inn i favnen på Sp, sier Gunnar Gundersen.

I hjemkommunen Åsnes ble Høyre nesten halvert i kommunevalget, mens Sp nær doblet sin oppslutning og fikk 40,2 prosent av stemmene. I de nærmeste byene skjedde det også kolossale endringer fra 2015-valget. I Kongsvinger gikk Høyre tilbake fra 18,2 til 11,7, mens Sp økte fra 5,7 til 23,5. I Elverum gikk Høyre tilbake fra 27,6 til 12,1, mens Sp økte fra 10,6 til 23,8.

- Fryktelige tall, sier Gunnar Gundersen.

Føler seg tråkka på

Han mener mye av årsaken til Høyres tilbakegang i denne delen av Distrikts-Norge er sentralstyring.

- Folk føler seg tråkka på fordi de opplever at regjeringen ikke respekterer våre verdier, kultur og eiendomsretten. Du kunne jo prøvd å bygge vei gjennom en hage i Bærum uten å gjøre opp for deg. Det er i prinsippet det som er gjort her ved å opprette ulvesonen. Et bemerkelsesverdig politisk eksperiment der et flertall bestemmer at de selv ikke vil være berørt og totalt overser de som får belastningen. Den er blitt et symbol på manglende respekt for næring, livsstil og tradisjon. Du vinner ikke velgere ved å ty til latterliggjøring eller å fortelle folk i distriktene at de ikke vet sitt eget beste, sier han.

Avmakt og forakt

I 2016 fikk Gunnar Gundersen et enstemmig Høyre-landsmøte med seg på at regjeringen skulle følge opp Stortingets rovdyrforlik.

- Men så ble det forhandlet bort. Jeg innser at Erna måtte gjøre kompromisser, men hun kan ikke fortsette å gjøre kompromisser som utsletter Høyres eget fundament. I en rekke distriktskommuner er vi nå under grunnfjellet. Genuine Høyre-folk sier at de ikke vil være med på dette lenger. I stedet stemmer de Senterpartiet, sier han.

REGJERINGSKONFLIKT: Statsminister Erna Solberg kommenterte i dag den eskalerende konflikten mellom regjeringspartnerne FrP og Venstre. Hun mener Venstrepolitiker Abid Raja tar feil i sine karakteristikker av retorikken til FrP. Video: Eivind Senneset Vis mer

Og legger til:

- Folk føler seg maktesløse. 10 000 mennesker kjørte i flere timer inn til Stortinget for å protestere. Men de ble ikke hørt. Vi har et byråkrati som er selvstyrt fordi miljøministeren ikke har tatt kampen med byråkratiet om å følge opp Stortingets vedtak. Folk rister på hodet og gir opp. Resultatet er avmakt og politikerforakt, sier Gunnar Gundersen.

Byråkratiet vokser

I Hedmark gjaldt det ulvesona, andre steder handlet det om bompenger eller sentralisering, påpeker han.

- Det var jo ikke Høyres intensjon at politireformen skulle resultere i at Politidirektoratet skulle ese ut. Når sentralbyråkratiet vokser samtidig med at lensmannskontorer legges ned, reagerer folk. Selvfølgelig gjør de det. Jeg skjønner dem godt, jeg.

Gundersen poengterer at Østerdalen og Solør er uten betydelige statlige arbeidsplasser.

- Vi lever i et område som preges av småbedrifter med selvstendige næringsdrivende, som klart er i Høyres målgruppe. Jeg har aldri tidligere hatt problemer med å få forståelse for Høyres politikk. Før jeg skulle ta en beslutning pleide jeg å spørre meg selv: Hvordan slår det ut i forhold til respekten for eiendomsretten, og respekten for enkeltindividet? Da er det ikke så komplisert å finne riktig svar.

Internkrangler

- Hvorfor lyktes ikke Høyre i valget?

MØTTE PRESSEN: Statsminister Erna Solberg møtte pressen dagen etter valget. Reporter: Mats Rønning. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg syntes synd på de lokale kandidatene, fordi deres lokale utfordringer ble ignorert. Altfor mye av valgkampen dreide seg om rikspolitikk og indre stridigheter i regjeringen.

- Hva ville du gjort annerledes?

- Jeg ville nok fokusert sterkere på å styrke partiets posisjon i regjeringen. Vi kan ikke drive samarbeid slik at vi utsletter oss sjøl. Nå har vi en regjering som preges av internkrangler, der Venstre og KrF sliter med å holde sperregrensen, og Frp er i tilbakegang. Når alle tre partier må markere seg, så fører det til at Høyre må gi i alle sammenhenger. Jeg innser selvsagt at Høyre må gi, men Erna må ikke gi på de sakene som tærer på grunnfjellet vårt. Vi kan ikke ignorere og tråkke på eiendomsretten for å beholde alliansepartnerne i regjeringen. Da går det galt. Mitt råd til Erna er at hun må være litt hardere i klypa. Hun må for eksempel ta tilbake den politiske styringen av Klima- og miljødepartementet, sier han.

Selvutslettende

Gunnar Gundersen understreker at han mener Solberg-regjeringen også har gjort mye bra.

- Samferdsel har vært førsteprioritet, her har det skjedd fenomenale ting. Det er godt fokus på skolepolitikk og eldreomsorg. Kommuneøkonomien er grei. Alt dette danner jo ikke noe grunnlag for det valgresultatet vi ser rundt om i landet, selv om Erna har rett i at det er lyspunkter.

- Holder regjeringen til stortingsvalget i 2021?

- Det vil jeg ikke mene noe om. Men fortsetter den selvutslettende, interne kranglingen med karakteristikker av hverandre som mer tilhører politiske motstandere, gir jeg dem ikke høye odds.

- Håper du at Erna blir sittende som statsminister ut perioden?

- Det vil være synd om borgerlig samarbeid ender i kaos. Slikt setter spor. Men samtidig kan man ikke fortsette for enhver pris.

Høyre i knestående

Høyre-nestoren er opptatt av at ikke problemene feies under teppet.

- Takhøyde er viktig. I et styringsparti som Høyre må det være rom for å kunne snakke fritt, slik jeg nå gjør. Det er midt i kjernen av hva som må løses, hvis ikke kommer det til å gå riktig dårlig i 2021. Dette går ikke over av seg sjøl, det er jeg sikker på. Høyre i Hedmark er i knestående. I kommunene i ulvesona er det katastrofe. Hvis ikke Høyre sentralt tar det på alvor, er det ingen grunn til å glede seg til neste valg.

Gunnar Gundersen er imponert over hvordan Trygve Slagsvold Vedum har løftet Senterpartiet.

- Det kan Høyre lære av. Vedum er folkelig. Høyre er egentlig et folkelig parti, men oppfattes på bygda som litt for elitistisk. Det er ikke bra for et parti som skal være et alternativ i hele landet, sier han.

Høyre: - Mye skryt

Svein Harberg, parlamentarisk nestleder i Høyre, opplyser at valgkampen nå skal evalueres.

TROEN: Svein Harberg, parlamentarisk nestleder i Høyre, hevder at både Gunnar Gundersen og andre kan beholde troen på regjeringens politikk. - Høyre nyter stort gjennomslag, sier han. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TROEN: Svein Harberg, parlamentarisk nestleder i Høyre, hevder at både Gunnar Gundersen og andre kan beholde troen på regjeringens politikk. - Høyre nyter stort gjennomslag, sier han. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er både naturlig og viktig. Jeg registrerer at Gunnar Gundersen og jeg mottar svært forskjellige tilbakemeldinger. I mitt distrikt får vi mye skryt for alt vi får til og tilbakemeldingene har vært at valgkampen har vært god, sier Harberg.

Deler frustrasjon

Høyre-toppen mener at viktige saker for lokal- og regionspolitikere, som lønnsomme arbeidsplasser, gode velferdstilbud, digital infrastruktur og samferdsel ble skygget for av mediedekningen og diskusjonen om bompenger.

- Den frustrasjonen deler jeg med Gunnar Gundersen, sier Svein Harberg.

- Men både Gunnar og andre kan beholde troen på regjeringens politikk, hvor Høyre nyter stort gjennomslag. I skolen lærer elevene mer, helsekøene er lavere enn i 2013, det bygges rekordmye vei og bane og ledigheten i distriktene er rekordlav, sier han.

Oljeskyggen

- Både Gunnar Gundersen og jeg var fortvilet over at distriktene før var i oljeskyggen, og at det ikke ble satset på vei og bane. Nå er bildet totalt forandret. Så må partiene selvfølgelig gi og ta i et regjeringssamarbeid, det vet Gunnar Gundersen meget godt, men det er langt morsommere å ha hånda på rattet – enn å sitte i baksetet uten makt. Det mener nok Gunnar også, sier Svein Harberg.

Høyres parlamentariske nestleder poengterer at politikere bør måles på resultater, ikke hva de sier i opposisjon.

- Gunnar Gundersen viser til hva Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått til, men jeg vil sterkt advare mot å lytte på Vedums skremmebilder. Han vinner nok noen i øyeblikket, men presenterer få løsninger for framtida i distriktene. Faktisk så skyter vi langt mer ulv nå enn det som ble gjort da Senterpartiet satt i regjering. Lokaldemokratiet lyttes til i åtte av 10 saker nå, mot fire av 10 da Vedum styrte, sier han.

- Og som også Gundersen påpeker er samferdselsbudsjettene økt med 75 prosent. Det merkes over hele landet. Jeg har ingen tro på at Vedum vil få mer gjennomslag for samferdsel, rovdyrpolitikk eller lokaldemokrati i samarbeid med MDG, SV, Rødt og Ap. Da vil distriktene i stedet oppleve økte skatter, nei til EØS og mer regulering av private arbeidsplasser, sier Svein Harberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!