Frykter at fjellet Mannen raser søndag

- Det er regnet vi frykter mest, sier geolog.

SKREDFAREN: Denne grafikken viser hvordan det varslede skredet fra fjellområdet Mannen kan ramme Rauma. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SKREDFAREN: Denne grafikken viser hvordan det varslede skredet fra fjellområdet Mannen kan ramme Rauma. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Søndag er det meldt dobbelt så mye nedbør som forrige helg i Romsdalen.

Det får geologer og meteorologer til å tro at fjelletpartiet Mannen kan rase søndag kveld.

Økt nedbør - Det er varslet mellom 30 og 50 millimeter i Åndalsnes-området. Det vil øke utover søndagen, før det tørker litt inn mandag. Tirsdag skal det igjen bli like vått som søndag, opplyser statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

De siste dagene har bevegelsene i det rasfarlige området i fjellet Mannen holdt seg stabilt på rundt 7 millimeter per døgn, noe som har vært gjennomsnittet de siste tre ukene, ifølge geologene i Åknes/Tafjord Beredskap IKS.

Men forrige helg økte nedbøren, og med store vannmengder øker også bevegelsene. Geologer og kommunen slo alarm onsdag, og både folk og dyr ble evakuert.

- Fra søndag til mandag var det større bevegelse i fjellet. Det hadde stabilisert seg på et lavt nivå, men så kom nedbøren. Så det er regnet vi frykter mest, slår geolog Jarle Hole fast overfor NTB.

Vannet kommer Perioden med plussgrader og lite nedbør i Romsdalen er snart over, selv om lørdag blir både mild og uten særlig nedbør.

- Det er søndagen vi er mest urolige for. Etter flere tørre dager i Åndalsnes blir søndag første store test for skredområdet, sier statsmeteorolog Fagerlid.

3. oktober opplyste geolog Lars Harald Blikra til Dagbladet at et fjellområde mellom 10 000-40 000 kubikk kunne rase ut når som helst.

Nylig oppusterte geologer tallet til cirka 120 000 kubikk stein.

De frykter at raset kan treffe hus, fritidsboliger og toglinjen Raumabanen - som nå er stengt.

- Større fare I Åknes/Tafjord Beredskap, selskapet som har ansvar for overvåkingen av fjellet, er det stadig høy beredskap.

- Bevegelsene i fjellet blir minst dobbelt så store med mye nedbør. Vi kan ikke vite om skredet kommer søndag, men det er en større fare for det, sier geolog Hole.

Sammenlignet med forrige helgs 10-12 millimeter nedbør, er det søndag kveld snakk om 30-50 millimeter.

Nekter å evakuere Onsdag ble elleve personer evakuert.

Men en av de som bor i det rasutsatte området, Kent Engstrøm, sier til Åndalsnes Avis at han nekter å forlate huset sitt.

-Jeg flytter ikke. Da får politiet komme å bære meg, sier Engstrøm.

Politiet opplyser til NTB at de har god dialog med mannen.

- Det er en god prosess opp mot ham. Det blir fulgt opp. Utover det er det nå venting, og i og med at der er løsninger for folk og dyr så er det på en måte greit, sier Viddal.