STÅR PÅ TIL SISTE SLUTT:  Faren til den kidnappede israelske soldaten, Noam Shalit, er i dag i israelsk Høyesterett for å si at retten ikke må gjøre noen endringer i den nært forestående fangeutvekslingen. 1027 palestinske fanger skal etter planen frigis mot at 25-årige Gilad Shalit blir satt fri etter over fem år i fangenskap på ukjent sted. Foto: Jim Hollander/Epa/Scanpix
STÅR PÅ TIL SISTE SLUTT: Faren til den kidnappede israelske soldaten, Noam Shalit, er i dag i israelsk Høyesterett for å si at retten ikke må gjøre noen endringer i den nært forestående fangeutvekslingen. 1027 palestinske fanger skal etter planen frigis mot at 25-årige Gilad Shalit blir satt fri etter over fem år i fangenskap på ukjent sted. Foto: Jim Hollander/Epa/ScanpixVis mer

Frykter at flere israelske soldater blir kidnappet

Samtidig støtter 79 prosent av israelerne morgendagens fangeutveksling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 25-årige soldaten Gilad Shalit blir etter planen blir satt fri i morgen tidlig, etter over fem år i fangenskap på ukjent sted. Den nært forestående fangeutvekslingen følges nå av israelere flest, samtidig som et rekordhøyt antall utenlandske journalister nå kommer til Israel for å dekke fangeutvekslingen.

Sak i Høyesterett Israelske sikkerhetsfolk og en høytstående palestinsk sikkerhetskilde sier til avisa Ha'aretz at det bare er et tidsspørsmål før en ny israelsk soldat blir kidnappet sånn at enda flere palestinske fanger i neste omgang skal bli krevd løslatt.

En rekke israelere går i dag og ut sier at de er sinte over at så mange palestinske fanger «med israelsk blod på hendene» nå blir løslatt fra israelske fengsel. I dag behandler israelsk Høyesterett en klage fra israelere som har slektninger som er blitt drept i terrorangrep utført av palestinerne. Men ifølge Ha'aretz, kommer neppe Høyesterett til å stoppe den nært forestående fangeutvekslingen.

Den tidligere militærsjefen Moshe Ya'alon viser ifølge Haaretz til at en fangeutveksling i 1985 meførte at 178 israelere seinere ble drept. Noen forsvarsfolk i Israel mener at noen av fangene som nå blir løslatt kan gjenopplive terroristinfrastruktur, og bruke kunnskap som de har opparbeidet seg i fengsel.

79 prosent støtter Israelere flest identifiserer seg med og føler med Shalit-familien, og hele 79 prosent av Israels borgere mener det er riktig at israelske myndigheter frigir 1027 palestinere mot at Shalit kommer hjem, viser en undersøkelse gjort for Yedioth Aharonot.

Undersøkelsen vier at israelerne er glade over fangeutvekslingen, men at de frykter hvilke konsekvenser den kan gi. Enten i form av at de løslatte fangene kan utføre nye terrorangrep, eller at nye israelske soldater kan bli forsøkt kidnappet. Kvinner er mer positive til fangeutvekslingen enn menn.

Shalits vei hjem Den israelske avisa Ha'aretz har en egen sak på hvordan den kidnappede soldaten Gilad Shalit skal komme hjem til familien sin, nord i Israel:

1: Shalit løslates og blir enten møtt av en representant for Røde Kors eller av en egyptisk talsperson tirsdag morgen.

2: Israel løslater 27 kvinnelige fanger idet de mottar bekreftelse på Shalits løslatelse.

15 DREPT: 15 personer ble drept etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i en pizzarestaurant i Jerusalem i 2001. Ahlam Tamimi, som soner 16 livstidsdommer for å ha kjørt selvmordsbomberen til restauranten, er blant de som løslates i morgen. Arkivfoto: AP/Peter Dejong/Scanpix
15 DREPT: 15 personer ble drept etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i en pizzarestaurant i Jerusalem i 2001. Ahlam Tamimi, som soner 16 livstidsdommer for å ha kjørt selvmordsbomberen til restauranten, er blant de som løslates i morgen. Arkivfoto: AP/Peter Dejong/Scanpix Vis mer

3: Hamas overfører Shalit til Egypt via Rafah-grensa. Shalit vil tilbringe veldig kort tid i Egypt, kanskje under 15 minutter, før han overføres til Israel.

4: Israel løslater den første gruppen av fanger til Gaza og Vestbredden idet de får bekreftelse på at Shalit er i Israel.

5: Shalit overføres til en israelsk militærbase nær Egypt og Gaza. Her vil han få sin gamle mobiltelefon sånn at han kan ringe mora si.

6: Det er forventet at Shalit vil bli medisinsk undersøkt, før han så skal bli overført til det israelske flyforsvarets base i Tel Nof. Her skal han bli ytterligere medisinsk undersøkt.

7: Statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og IDF-sjefen Benny Gantz møter Shalit i Tel Nof.

8: Shalit skal bli fulgt av Netanyahu, Barak og Gantz for å bli gjenforent med familien.

SNART FRI MANN:  En palestinsk fange viser seierstegnet fra fangebussen som frakter noen av de palestinske fangene som i morgen blir satt fri i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble kidnappet for over fem år siden. Foto: Ariel Schalit/Ap/Scanpix
SNART FRI MANN: En palestinsk fange viser seierstegnet fra fangebussen som frakter noen av de palestinske fangene som i morgen blir satt fri i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble kidnappet for over fem år siden. Foto: Ariel Schalit/Ap/Scanpix Vis mer

9: Hvis Shalit er frisk og fin, vil det israelske forsvaret fly ham og familien til hjemmet dere i Mitzpe Hila, nord i Israel, med helikopter.

• Hele fangeutvekslingen er forventet å være gjennomført i morgen ettermiddag, ifølge Haaretz.

SNART FRI:  Hvis fangeutvekslingen går etter planen, er Gilad Shalit (25) en fri mann i morra formiddag. Foto: Privat/Scanpix
SNART FRI: Hvis fangeutvekslingen går etter planen, er Gilad Shalit (25) en fri mann i morra formiddag. Foto: Privat/Scanpix Vis mer