Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FENGSELSPOLITIKK

Frykter at flere straffedømte begår ny kriminalitet

Fengsels- og Friomsorgsforbundet sterkt kritisk til regjeringens politikk.

ADVARER: Leder Rita Bråten og nestleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund advarer mot å legge ned åpne soningsplasser. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
ADVARER: Leder Rita Bråten og nestleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund advarer mot å legge ned åpne soningsplasser. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag startet landsmøtet for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, som feirer 100-årsjubileum på Lillestrøm denne uka. Leder Rita Bråten og nestleder Asle Aase styrer en fagorganisasjon med 3600 medlemmer. Lederduoen advarer mot utviklingen. De frykter at langt flere straffedømte vil falle tilbake etter endt soning og foreta nye straffbare handlinger.

Lovlydig liv

- Dagens kriminalomsorgspolitikk handler nå mer og mer om effektiv straffegjennomføring. Rehabilitering av de innsatte prioriteres ned. Når ser vi konsekvensene dette? spør nestleder Asle Aase.

- Vår bekymring er at flere straffedømte vil begå ny kriminalitet når regjeringen satser mindre på åpen soning, som har vært så vellykket som overgang til et lovlydig liv ute i samfunnet, sier han.

Rita Bråten påpeker viktigheten av en mellomstasjon fra lukket før den innsatte går over på soning med elektronisk lenke.

Kutter 250 soningsplasser

- Det er ingen god løsning å ta bort muligheten for åpen soning. Regjeringen vil legge ned 250 åpne soningsplasser, i tillegg til å fjerne Kleivgrend i Fyresdal og Hove i Arendal.

- Resultatet blir at fangene blir sittende lengre i lukkede anstalter. Jo lengre du sitter på lukket, jo mer blir du preget av det, sier Rita Bråten.

Asle Aase hevder at nedleggelsene ikke er faglig drevet fram.

- Det er utelukkende økonomisk begrunnet. Regjeringen utarmer kriminalomsorgen ved å slå sammen enheter og legge ned andre, sier Aase.

Fengsel uten fanger

Etter kritikk fra Arbeiderpartiet forklarte justisminister Tor Mikkel Wara bakgrunnen for regjeringens fengselspolitikk overfor Dagbladet 8. juni:

«Grunnen til at regjeringen ønsker å legge ned flere fengselsplasser, er enkel: Soningskøene er avviklet, og det er derfor heller ikke noe poeng å drive fengsler vi ikke har behov for. I stedet for å bruke penger på å drive fengsler uten fanger, må det være bedre å bruke disse pengene på å styrke kvaliteten på tilbudet som gis i kriminalomsorgen. Derfor har denne regjeringen også satset på å bygge nye, moderne fengsel som kan drives mer effektivt, til fordel både for innsatte og ansatte.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media