Frykter at flyktninger på Sinjar-fjellene dør av sult

- Det vil ta flere dager å lage en trygg passasje.

FLYKTET: Tusenvis av familier er drevet på flukt fra kampene mellom Den islamske staten (ISIL) og de kurdiske styrkene utenfor byen Sinjar vest for Mosul. Mellom 50.000-200.000 personer har rømt opp i Sinjar-fjellene, som er omringet av ISIL. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
FLYKTET: Tusenvis av familier er drevet på flukt fra kampene mellom Den islamske staten (ISIL) og de kurdiske styrkene utenfor byen Sinjar vest for Mosul. Mellom 50.000-200.000 personer har rømt opp i Sinjar-fjellene, som er omringet av ISIL. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): I helgen erobret ekstremistene i Den islamske staten (tidligere ISIL) byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere flyktet opp i fjellene.

- De rundt 50.000 menneskene som gjemmer seg på Sinjar-fjellet, kommer til å sulte dersom de ikke blir reddet i løpet av 24 timer, opplyser en kurdisk myndighetsperson.

Ifølge FN kan det være så mange som 200.000 mennesker som har søkt tilflukt i fjellene. Det er svært vanskelig å få dem ned igjen, ettersom ISIL har omringet området rundt fjellet.

- Å lage en trygg passasje ned fra fjellet vil ta flere dager, sier Harem Kamal Agha i Kurdistans patriotiske unionsparti (PUK).

Imot inngripen Iraks fungerende statsminister Nuri al-Maliki sa i sin tale til folket onsdag at forsøk på å gripe inn i prosessen med å velge ny statsminister er grunnlovsstridig og vil åpne «porten til helvete» for landet.

Siden ISIL-opprørere erobret store områder i Nord-Irak i juni, har presset økt både nasjonalt og internasjonalt om at Maliki må gi seg og åpne for en bred samlingsregjering.

Politikerne har ennå ikke klart å stable en ny regjering på beina, på tross av at en ny nasjonalforsamling ble valgt 30. april.

Nye kamper Maliki har lenge vært i konflikt med kurdiske myndigheter om hvem som skal ha kontrollen i Nord-Irak. Det har ført til at det militære samarbeidet mot den felles fienden ISIL tidligere har blitt brutt, men tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad.

Ifølge en kuridsk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot ISIL. Onsdag brøt det ut nye kamper mellom ISIL og de kurdiske styrkene kun 40 kilometer sørvest for den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Vil true befolkningen De tre byene Den islamske stat har erobret danner et triangel som strekker seg nordover og vestover fra Mosul til grensene mot Syria og Tyrkia. Dette gir ekstremistene muligheten til å utvide territoriet sitt. 

Det som nå skremmer mest er hva de kan gjøre hvis de får kontroll over Mosul-demningen, Iraks største demning som ligger ved elva Tigris. Det skriver New York Times

Ved å kontrollere demningen får ekstremistene muligheten til å skape en kraftig flodbølge som truer store befolkninger. 

Det har vært ulike meldinger om hvem som nå kontrollerer demningen. Lokale medier har skrevet at det er IS som overtatt den, mens kurdiske myndigheter og det irakiske vannverket nekter for at det er tilfellet. 

20 meter høy flodbølge For sju år siden skrev en av Pentagons samarbeidspartnere i Irak en rapport som satte lys på en rekke strukturelle problemer på demningen, og advarte mot de katastrofale følgende som kunne skje om ISIL tok kontrollen over den. 

I rapporten stod det at en feil ved demningen kunne sende en 20 meter høy bølge over deler av Nord-Irak.