Frykter at folk skal bli kokt

Kombinasjonen forbrenningsanlegg og skibakke kan bli fatal, ifølge en rapport.

FERDIG: ... men ikke kjøreklar. En ny rapport tar for seg ulykkesrisikoen i Amager bakke i København. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP
FERDIG: ... men ikke kjøreklar. En ny rapport tar for seg ulykkesrisikoen i Amager bakke i København. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFPVis mer

Amager bakke er et nylig oppført forbrenningsanlegg i Amager i København - med skibakke på toppen. Men at folk skal bruke bakken, lar enn så lenge vente på seg.

Danske Ingeniøren skriver at det er fordi det er en teoretisk - og ørliten - risiko for at skiløpere kan bli kokt ihjel om det skulle oppstå en ulykke.

Arbeidstilsynet har ifølge Ingeniøren advart om at kjelerommet i bygget ikke må være plassert over eller under rom der personer hyppig oppholder seg. I rapporten som er omtalt i Ingeniøren, skildres forskjellige scenarier på hvordan en kritisk feil vil påvirke skiløperne.

Risikosonen skal være i toppen av bakken, samt i barnebakken i bunnen av bakken.

Grunnen til at rapporten anses som så alvorlig, skal være fordi det alvorlig uhell vil føre med seg flere dødsfall. Scenarioene som skildres er at mennesker kan kokes av damp - eller at de omkommer som følge av en kollaps i anlegget, samtidig som de kokes av damp.

BT skriver derimot at eksplosjoner og damputslipp er ekstremt usannsynlige. Sannsynligheten for et dødsfall regnes i rapporten til å være ett dødsfall hvert 1 000 000. år for besøkende og hvert 100 000. år for personer med tilknytning til anlegget.

Det vil si at det er mindre risiko for å dø etter å ha blitt truffet av lynet, men betydelig større for å dø i trafikken, i arbeidsulykke eller annen risiko knyttet til alpint.

De gangene bakken er prøvekjørt skal forbrenningsanlegget ifølge BT ha vært lukket på grunn av tekniske problemer. Ekstra Bladet omtaler Amager bakke som et «skandaleprosjekt».