Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at folk skal dø i ambulansekø

Ambulansepersonell slår alarm etter kutt i ambulansetjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er redd folk kommer til å dø på grunn av kutt i ambulansetjenesten, sier paramedic Erik Bjørnstad til Dagbladet.no.

Han har jobbet 15 år i ambulansetjenesten, og frykter at kuttene i Helse Sør-Øst vil få fatale konsekvenser for mennesker som trenger akutt hjelp.

På Lørenskog fjernes nå én av tre akuttambulanser på natta.

Ei helgenatt i hovedstaden skal tre ambulanser ved Oslo legevakt ha ansvar for rundt alle  som oppholder seg i Oslo sentrum.

Det betyr at dersom du ringer 113 er du ikke garantert hjelp.


- Folk kan dø fordi pengene rår
Bjørnstad får støtte av tillitsvalgt for ambulansepersonellet i Lørenskog, Stig Osnes.

- I verste fall vil folk dø fordi det er pengene som rår, sier Osnes.

- Det sier seg selv at når færre ambulanser skal hjelpe minst like mange som før, så går det ut over pasientene. Det betyr at ambulansen kommer seinere enn før, og da kan det gå galt, sier Bjørnstad.

Han frykter belastningen vil bli for stor for mange ambulanseansatte.

FRYKTER DØDSFALL: De ambulanseansatte i Akershus frykter for pasientenes sikkerhet når ambulansetjenesten reduseres. Her tillitsvalgt Stig Osnes sammen med paramedic Marte Hjelseth og ambulanselærling Thomas Johannesen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
FRYKTER DØDSFALL: De ambulanseansatte i Akershus frykter for pasientenes sikkerhet når ambulansetjenesten reduseres. Her tillitsvalgt Stig Osnes sammen med paramedic Marte Hjelseth og ambulanselærling Thomas Johannesen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi kommer ofte for seint, det er hverdagen vår. Nå frykter vi at det vil skje stadig oftere, sier Bjørnstad.

Reduksjon på 20 prosent
Kuttene i Helse Sør-Øst går hardt ut over ambulansetjenesten i Akershus.

- Når vi får én bil mindre betyr det at vi oftere må rykke ut over større avstander. Å kjøre til Lørenskog fra Bjørkelangen tar nesten 30 minutter. Det betyr at det kan ta en halv time å få akutthjelp, sier Bjørnstad.

Og ofte avgjør minuttene forskjellen mellom liv og død. 

- Hvis en unge setter en eplebit i halsen, og ambulansen tar over tjue minutter, så er det for seint, sier tillitsvalgt Stig Osnes.

Han forteller at de nye kuttene utgjør en reduksjon i ambulanseberedskapen på Nedre Romerike på 20 prosent.

- Samtidig øker antall utrykninger med fire-fem prosent hvert år. Det blir nesten femti prosent på ti år, sier Osnes til Dagbladet.no.

Flere truer med å slutte

image: Frykter at folk skal dø i ambulansekø

Osnes forteller at flere har truet med å slutte på grunn av kuttene.

- Vi har allerede et rekrutteringsproblem, særlig på paramedics, og dersom folk slutter er det dramatisk, sier Osnes.

Også Erik Bjørnstad forteller om kolleger som sier de kommer til å slutte i jobben dersom den ene akuttbilen nå blir borte.

- Vi har selv valgt dette yrket, og er vant til stress og ubehag. Når det blir færre ambulanser risikerer vi å bli sendt videre før vi er ferdige med et oppdrag. Det innebærer en økt belastning både fysisk og psykisk.

Ambulansetjenesten i Oslo og Akershus hadde 113000 oppdrag i  i fjor.

Kutter 14 millioner

I dag er det Prehospital divisjon på Ullevål  universitetssykehus som har ansvaret for ambulansetjenesten i Oslo og Akershus. De må kutte totalt 14 millioner kroner.

Likevel mener avdelingssjef Bjørn Karr ved ambulanseavdelinga at de skal kunne gi et forsvarlig tilbud til sine pasienter.

- Jeg er ikke bekymret for pasientenes sikkerhet per i dag. Men jeg ser at vi på sikt må ha en viss ressurssøkning for å unngå lang ventetid på lavprioriterte tiltak, og i forhold til at antallet oppdrag øker.

- Men er det forsvarlig å fjerne en av tre akuttambulanser på Lørenskog? 

- Det vil kun være snakk om helg og natt. Men vi jobber med å finne en annen løsning, sier Karr.

Helsetilsynet opptatt av forsvarligheten

Pasientombudet i Oslo, Petter Holm, sier til Dagsavisen at det er et faresignal at de ansatte slår alarm.

- Det er ganske faretruende. Det er de ansatte som kjenner dette på kroppen og som opplever at det er for trangt, sier pasientombudet.

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus sier til Dagbladet.no at Helsetilsynet følger ambulansetjenesten nøye, men vil ikke konkludere før endelig vedtak er fattet.

- Dette er en tjeneste folk er helt avhengige av, og vi må legge inn en stor grad av sikkerhetsmargin for å sørge for at den er god nok, sier Schou.

- Vi har bedt om å holdes fortløpende orientert i denne saken for å vurdere forsvarligheten. Helsetilsynet skal i et møte med ledelsen på Ahus på tirsdag, og da vil vi ta opp ambulansesaken, sier fylkeslege Petter Schou.

<B>FØLGER AMBULANSENE NØYE: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media