Norsk statsborger dødsdømt i Somaliland

Frykter at han blir henrettet

De syv barna og åtte barnebarna i Oslo til dødsdømte Saad Jidre, håper nå at norske myndigheter får stoppet den planlagte henrettelsen.

DØDSDØMT: Saad Jidre er dømt til døden i Somaliland. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. - Pappa forsøkte å berolige meg, da jeg snakket med ham, sier sønnen. Foto: Privat
DØDSDØMT: Saad Jidre er dømt til døden i Somaliland. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. - Pappa forsøkte å berolige meg, da jeg snakket med ham, sier sønnen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Onsdag ble 54 år gamle Saad Jidre fra Oslo dømt til døden i Hargeisa, hovedstaden i den selvutnevnte republikken Somaliland.

Hans familie hjemme i Oslo har fått beskjed om at myndighetene i Somaliland planlegger å iverksette henrettelsen i morgen lørdag.

- Det er helt forferdelig. Far er veldig sliten, da jeg snakket med ham på telefon for noen timer siden, forsøkte han å berolige meg. Han sa at alt kommer til å ordne seg, forteller sønnen Mustafa Hayd (26) til Dagbladet.

- Men jeg hørte på stemmen til pappa at han er fortvilet, og frykter hva som kan komme til å skje, sier Mustafa Hayd.

Håper på anke

Bistandsadvokatene John Christian Elden og Farid Bouras har vært kontakt med myndighetene i Somaliland, og fått forsikringer om at Saad Jidre ikke skal henrettes nå.

- Utenriksministeren i Somaliland har lovet oss at Saad Jidre skal få anke dommen, og at en annen rettsinstans skal behandle saken. Nå håper vi at det skjer, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

Bouras har i hele dag forsøkt å få kontakt med Muse Bihi Abdi, presidenten i Somaliland, for å hans personlige garanti for at Saad Jidre ikke blir henrettet.

- Bekjent av presidenten

I går møtte to av de syv barna til Saad Jidre – Mustafa Hayd og Rachid Yusef – bistandsadvokat Farid Bouras, og ble orientert om utviklingen, etter at faren deres ble dømt til døden i Hargeisa.

HÅPER PÅ HJELP: Sønnene til Saad Jidre, Mustafa Hayd (t.v.) og Rachid Yusef (t.h.), her sammen med bistandsadvokat Farid Bouras, håper norske myndigheter engasjerer seg for å forhindre at faren deres blir henrettet i Somaliland. Foto: Privat
HÅPER PÅ HJELP: Sønnene til Saad Jidre, Mustafa Hayd (t.v.) og Rachid Yusef (t.h.), her sammen med bistandsadvokat Farid Bouras, håper norske myndigheter engasjerer seg for å forhindre at faren deres blir henrettet i Somaliland. Foto: Privat Vis mer

- Vi har fått opplyst at mannen som døde, og som pappa er dømt for å ha drept, og hans familie er nære bekjente av presidenten i Somaliland, forteller sønnen Mustafa Hayd.

- Vårt håp er nå at statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide bruker sin innflytelse til å hjelpe pappa, slik at han kan komme hjem til Norge, sier Mustafa Hayd til Dagbladet.

Sønnen ønsker også å takke alle som nå støtter familien.

- Press på

- Norske myndigheter må umiddelbart presse på å for å få stoppet dødsdommen. Det sitter en norsk statsborger og venter på å bli henrettet i Somaliland, sier Petter Eide, SVs justispolitiske talsmann på Stortinget.

- Da to norske menn var drapstiltalt i Kongo, satte norske myndigheter inn toppdiplomater og utenriksministeren gjorde det som var mulig for å få de to nordmennene hjem til Norge, sier Petter Eide.

Fordømmer dødsstraff

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hadde ikke tid til å svare på spørsmål fra Dagbladet om drapsdommen mot Saad Jidre i dag.

Men i en E-post til Dagbladet fra pressetalsperson Ragnhild Simenstad i UD, heter det at Dagbladet kan sitere utenriksminister Ine Eriksen Søreide på følgende:

«Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på denne saken, der en nordmann er dømt til døden. Vi tar avstand fra all bruk av dødsstraff. Jeg har stor forståelse for at denne situasjonen er vanskelig for både nordmannen og familien hans».

«UD har jobbet konsulært med denne saken siden nordmannen ble arrestert i april, og vi har intensivert arbeidet vårt etter at dommen falt på onsdag. Vi jobber gjennom alle relevante diplomatiske kanaler, både her i Oslo og ved ambassaden vår i Nairobi. Vi fortsetter å ta opp saken med lokale myndigheter og vi samarbeider med EU og den internasjonale Røde Kors-komiteen på bakken».

I e-posten gjentar UD, det de sa til Dagbladet i går, at norske myndigheter har kalt inn Somalilands representant i Norge til UD.

Videre heter det i e-posten:

«Vi ga i møtet tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, og at nordmannen må få tilgang til de ordinære rettsprosessene».

Forventer handling

- Vi håper at norske myndigheter engasjerer seg, og gjør det de kan for å forhindre at Saad Jidre blir henrettet, sier bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

- Vår forventning er at UD bistår Saad Jidre på samme måte som norske myndigheter gjorde, da de stod på for å hjelpe de to norske mennene som satt fengslet i Kongo, sier han.

PIRAT-FENGSELET: Saad Jidre, som har vært norsk statsborger siden 1995, sitter fengslet i det delvis norsk finansierte piratfengselet i Hargeisa. Tony Karuma / AFP
PIRAT-FENGSELET: Saad Jidre, som har vært norsk statsborger siden 1995, sitter fengslet i det delvis norsk finansierte piratfengselet i Hargeisa. Tony Karuma / AFP Vis mer

Dagbladet har ikke lykkes i å få direkte kontakt med drapsdømte Saad Jidre de siste dagene. Han sitter nå i en fengselscelle sammen med 16 andre menn, i det delvis norsk-finansierte pirat-fengselet i Hargeisa.

Nekter skyld

I sommer fikk Dagbladet kontakt på telefon med Saad Jidre i fengselet. Han fortalte da at han bare forsvarte seg da han ble angrepet på gata i hovedstaden Hargeisa.

- Om kvelden den 4. april, ved 21-tida, mens jeg var på ferie i Somaliland, ble jeg uten forvarsel angrepet, fortalte Jidre til Dagbladet.

Jidre har hele tiden nektet et hvert kjennskap til drapet. I retten, og overfor Dagbladet har han fortalt at han er uskyldig. Jidre har vedgått at han var i et basketak med den avdøde.

- Jeg bare forsvarte meg, og kom meg i sikkerhet, har 54-åringen, fortalt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer