Frykter at Island kan havarere

Alle alarmlamper blinker rødt for Island, mener økonomiske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kredittanalysebyrået Fitch Ratings justerte tirsdag ned utsiktene for Islands kredittverdighet fra «stabile» til «dårlige». Islandske banker, som blant annet har investert tungt i Norge de siste årene, jobber nå for å unngå ringvirkningene av en krise, skriver Dagens Næringsliv.

Skjør situasjon

- Risikoen for en krasjlanding har økt, sier analytiker Paul Rawkins i Fitch Ratings til DN.

- Vi er overrasket over hvor mye den islandske valutaen har falt. Dette viser hvor skjør situasjonen har blitt, og vi ser heller ikke noe som skal snu den. Alle risikofaktorer blinker nå rødt for Island, utdyper han.

Analysen om Islands elendige økonomiske framtid har senket valutaen, aksjemarkedet og har ført til økt rente. På to dager sank prisen på islandske kroner fra 10,68 norske kroner til gårsdagens 10,01.

«Alt» er galt

Årsaken til at det blir slått alarm er det analytikerne mener er merkbar forverring på stort sett alle områder som kan gi forhåndsvarsel om en kollaps.

Klar overoppheting med en inflasjon på nærmere fem prosent, i kombinasjon med rekordstort underskudd i handelsbalansen er en av dem. Samtidig frykter Finch Ratings at både boligmarkedet og aksjemarkedet har blitt bobler som kan sprekke om kort tid.

Blant aksjene som faller på børsen er bankene Kaupthing og Íslandsbanki. Begge har vært svært aktive i Norge, og sistnevnte selskap eier norske BNbank. Styreleder i BNbank Frank O. Reite tror imidlertid ikke det blir kollaps på Island, eller at det eventuelt vil gå ut over de islandskeide bankene.

- De står uansett trygt, med både innlån og utelån i norske kroner, sier han til DN.

Kan spre seg

Investorer sammenligner islandske kroner med valutaene i andre framvoksende økonomier over hele verden, og analysen fra Finch fikk umiddelbart ringvirkninger. I Sør-Afrika sank valutaen kraftig i går.

- Alle framvoksende markeder ser ut til å lide av de samme problemene, sier en aksjemegler i en stor sør-afrikansk bank til Business Report.