STØTTER KJOS: Investor Olav Thon (t.v) og Norwegian-sjef Bjørn Kjos (t.h.) under åpningsfesten da Moss Lufthavn Rygge åpnet for sivile flygninger i 2008. Thon gir sin fulle støtte til Kjos i den betente Norwegian-konflikten. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
STØTTER KJOS: Investor Olav Thon (t.v) og Norwegian-sjef Bjørn Kjos (t.h.) under åpningsfesten da Moss Lufthavn Rygge åpnet for sivile flygninger i 2008. Thon gir sin fulle støtte til Kjos i den betente Norwegian-konflikten. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Frykter at Kjos drar sin kos

Eiendomskonge og investor Olav Thon frykter at Norwegian «flagger ut».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilotene i Norwegian går i dag inn i sitt tiende døgn med streik. 700 piloter streiker, og snart har 200.000 reisende fått sine reiseplaner ødelagt. Bare i dag blir 25 000 passasjerer rammet.

Partene forhandler videre i dag på hemmelig sted.

En av dem som støtter Bjørn Kjos i den steile konflikten, er eiendomsmagnat Olav Thon (91). Han mener at det på sikt er umulig i internasjonal luftfart å ha helt spesielle lønns- og ansettelsesvilkår for norske piloter.

- Stort tap for Norge - Jeg tror at uansett hva løsningen for konflikten som pågår for Norwegian blir, så vil løsningen på lang sikt være at det blir internasjonale regler og forhold som gjelder. Verden blir mer og mer samordnet når det gjelder løsninger på transport, enten det er til sjøs eller i luften, sier Olav Thon til Dagbladet.

- Verden er blitt liten, og man kan sammenlikne dette med situasjonen i skipsfarten for en tid tilbake, der det var voldsomt oppstyr når det skulle være utenlandsk besetning på norske båter, sier Thon.

Thon frykter at Norwegian flagger ut om forholdene i Norge blir for vanskelige.

- Hvis Norwegian, som har vist seg så dyktige, ikke får rimelige vilkår for å utvile sitt selskap i Norge, blir jeg ikke forundret om de flytter ut. Det vil være et stort tap for Norge, sier Thon.

- Vi burde være meget glade for så markante og dyktige bedriftsledere som det Bjørn Kjos har vist seg å være. Han er åpenbart av et format som strekker seg ut over Norges grenser, sier Thon.

Lønnsnivå Også redaktør og investor Trygve Hegnar går ut med støtte til Kjos i dag.

Under tittelen «Kjos vinner - til slutt», skriver Hegnar:

«Norge har verdens høyeste lønnsnivå, og med dette lønnsnivået kan ikke Bjørn Kjos bygge opp et konkurransedyktig internasjonalt flyselskap (...) En streik om hvor norske piloter skal være ansatt og hvor de skal fly vil om få år være noe vi ler av».