Sexkjøp

Frykter at lysten til å kjøpe sex blir for stor - ringer hjelpetelefon før cupfinale og julebord

- Det er helt alminnelige mennesker. Med og uten familie, og i ulik alder.

KJØPER SEX: Så mange som 10 prosent av alle norske menn kjøper sex en eller annen gang i løpet av livet. Julebordsesongen er en tid mange kjøper sex for første gang. Foto: Jacques Hvistendahl
KJØPER SEX: Så mange som 10 prosent av alle norske menn kjøper sex en eller annen gang i løpet av livet. Julebordsesongen er en tid mange kjøper sex for første gang. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er julebordsesong, og i helga er det cupfinale. I Oslo ender flere menn opp med å kjøpe sex. En horde med trøndere er på vei til hovedstaden, noen av dem oppsøker sexolog Knut Hermstad før de drar til tigerstaden.

TAR TELEFONEN: Sexologen jobber for Kast-prosjektet i Trondheim, og sier at de som har problemer med dette kan ringe prosjektets telefonnummer og avtale en samtale hvis de ønsker det. Det hele er anonymt. Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX   for Dagbladet. 
TAR TELEFONEN: Sexologen jobber for Kast-prosjektet i Trondheim, og sier at de som har problemer med dette kan ringe prosjektets telefonnummer og avtale en samtale hvis de ønsker det. Det hele er anonymt. Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX for Dagbladet.  Vis mer

- Arrangementer som cupfinalen og julebord, med et høyt alkoholinntak, kan fjerne sperrer og gjøre at folk blir mindre kritisk til egen atferd. Det kan føre til at noen oppsøker prostituerte, sier Hermstad til Dagbladet.

Det var NRK Trøndelag som først omtalte saken.

Anonym telefon

Erfaringer Kast-prosjektet har fra Oslo og andre steder, er at flere enn ellers kjøper sex i julebordsesongen og i forbindelse med store arrangementer.

Sexologen jobber for Kast-prosjektet i Trondheim, og sier at de som har problemer med dette kan ringe prosjektets telefonnummer og avtale en samtale hvis de ønsker det. Det hele er anonymt.

Etter at han gikk ut i NRK Trøndelag, har det ikke vært noe telefonrush, men han syns cupfinalen nå til helga åpenbarte seg som en god anledning til å minne folk om at telefontilbudet finnes.

Så mange som 10 prosent av alle norske menn kjøper sex en eller annen gang i løpet av livet.

- Julebord er høysesong

Nå rundt jul er fristelsene for mange større enn vanlig. Det er julebord og flere festlige sammenkomster enn ellers. Som for eksempel en Oslo-helg og en cupfinale.

- Ytre omstendigheter kan føre til at man gjøre noe man vanligvis ikke gjør. Det kan være at noen skal tøffe seg litt for kompisene, kjøp av sex er ofte forbundet med fest, alkohol og tap av kontroll.

- Vi snakker om ganske få personer. Å oppsøke prostituerte er noe de aller fleste ikke gjør. Men de som gjør det er helt alminnelige mennesker. Med og uten familie, og i ulik alder, sier han.

Mange svært beruset

Bjørg Norli, leder for Pro Sentret i Oslo, som er Oslo kommunes hjelpetilbud for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, sier at kvinnene de snakker med ikke opplever en stor økning i antall sexkjøp i julebordsesongen.

- Det som er vår erfaring, og det kvinnene forteller oss, er at de ikke opplever en stor økning. Tvert imot så er det flere som opplever julebordsesongen som spesielt krevende, fordi mange er svært beruset og ikke alltid har folkeskikken på plass, sier hun til Dagbladet.

Skuffa over seg selv

Hermstad kan fortelle at mennene som ringer til Kast-prosjektet sin telefon, oftest ikke har snakket med noen andre om problematikken.

- Folk ringer fordi de er redde for at de skal kjøpe sex, andre ringer etter de har kjøpt sex, da er de ofte skuffa over seg selv. Andre har et etablert handlingsmønster de gjerne vil komme ut av, sier han.

Sexologen opplever på sin side at holdningene i samfunnet er i ferd med å endres etter sexkjøploven.

- Det ser ut til at sexkjøploven har gjort at det har blitt noen andre barrierer. Jeg opplever at folk sine holdninger er endret. At de som tidligere var i en vippeposisjon, nå er negative til sexkjøp, sier han.

1000 konsultasjoner

Psykiatrisk sykepleier og prosjektleder for Sex og samfunn sitt helsetilbud for personer som kjøper sex (PKS) i Oslo, Anders Røyneberg, sier at de har økt pågang i forbindelse med ferie og julebordsesong.

Prosjektet har siden 2014 hatt over 1000 konsultasjoner med personer som har kjøpt sex, 400 av dem i Sex og samfunns kontorer i Oslo, resten på stiftelsens chat og via telefon.

ØNSKER BEVISSTHET: Røyneberg understreker at han også ønsker at de som kjøper sex skal ha en bevissthet rundt at noen som selger sex er utsatt for tvang og menneskehandel. FOTO: Sex og Samfunn
ØNSKER BEVISSTHET: Røyneberg understreker at han også ønsker at de som kjøper sex skal ha en bevissthet rundt at noen som selger sex er utsatt for tvang og menneskehandel. FOTO: Sex og Samfunn Vis mer

- I forbindelse med rus blir terskelen for å kjøpe sex lavere. Folk oppfører seg annerledes enn de hadde gjort om de ikke var påvirket, sier han til Dagbladet.

Røyneberg forteller at hos dem tar de fleste kontakt etter at de har kjøpt sex.

- Det er mange som er redde, særlig for hiv. En del kommer til oss, og vi tar en smittesjekk og en hiv-hurtigtest.

Reiser langt

Da prosjektet startet i 2014 trodde Sex og samfunn at tilbudet i all hovedsak ville bli brukt av Oslo-folk, men de opplever at folk fra fylkene rundt også kommer på konsultasjon. Noen reiser ganske langt, og folk i hele Norge bruker chat-tjenesten til Sex og samfunn.

- De tør ikke ta det opp med fastlegen sin, og ønsker å snakke med noen som ikke moraliserer eller dømmer, sier han.

Etter loven om kriminalisering av kjøp og salg av seksuell omgang eller handling trådte i kraft, er mange redde for å snakke med venner og helsepersonell.

- Noen vil ha noen å snakke med og noen vil ha hjelp til å slutte med å kjøpe sex. Mange forteller om et sosialt press. Hvis man er fem menn som er ute, og fire kjøper sex, kan det være vanskelig å være den ene som sier nei.

Røyneberg understreker at han i sine konsultasjoner tar opp spørsmål knyttet til blant annet menneskehandel, slik at det skapes en bevissthet om at de som selger sex kan være utsatt for tvang og menneskehandel.