SLÅR RING OM GRISEN: Norsvin iverksetter tiltak for å hindre at mennesker smitter griser med svineinfluensa. Foto: SCANPIX
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SLÅR RING OM GRISEN: Norsvin iverksetter tiltak for å hindre at mennesker smitter griser med svineinfluensa. Foto: SCANPIX Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Frykter at mennesker vil smitte gris

Norsvin slår ring om grisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Svineavlslag, Norsvin, har iverksatt tiltak for å hindre at mennesker skal smitte griser med influensaviruset A (H1N1) går det fram av en pressemelding fra Norsvin.

Arbeidsutvalget i Helsetjenesten for svin drøftet mandag situasjonen som er oppstått i forbindelse med utbrudd av det «som i media blir kalt svineinfluensa», skriver Norsvin.

- Det er viktig for svinenæringa å understreke at dette er et folkehelseproblem og at vi ennå ikke vet hvor viruset startet, hvordan det ter seg og om det smitter fra dyr til mennesker, heter det i informasjonen fra Norsvin.

Det man vet er at viruset kan smitte fra mennesker til griser, noe som har fått Norsvin til å anbefale tiltak for dem som har kontakt med svinebesetninger.

Blant tiltakene er at det innføres en karenstid på minst tre døgn etter utenlandsopphold.

Folk som har vært i utlandet og føler seg syke, har feber og luftveislignende symptomer skal ikke inn i grisehus uten å ha konferert med lege.

Alle som skal inn i grisehuset pålegges å skifte klær og sko i tillegg til en omfattende kroppsvask før de går inn i grisehuset, heter fra Norsvin.


(NTB)