Frykter at mennesker vil smitte gris

Norsvin slår ring om grisen.

SLÅR RING OM GRISEN: Norsvin iverksetter tiltak for å hindre at mennesker smitter griser med svineinfluensa. Foto: SCANPIX
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SLÅR RING OM GRISEN: Norsvin iverksetter tiltak for å hindre at mennesker smitter griser med svineinfluensa. Foto: SCANPIX Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Svineavlslag, Norsvin, har iverksatt tiltak for å hindre at mennesker skal smitte griser med influensaviruset A (H1N1) går det fram av en pressemelding fra Norsvin.

Arbeidsutvalget i Helsetjenesten for svin drøftet mandag situasjonen som er oppstått i forbindelse med utbrudd av det «som i media blir kalt svineinfluensa», skriver Norsvin.

- Det er viktig for svinenæringa å understreke at dette er et folkehelseproblem og at vi ennå ikke vet hvor viruset startet, hvordan det ter seg og om det smitter fra dyr til mennesker, heter det i informasjonen fra Norsvin.

Det man vet er at viruset kan smitte fra mennesker til griser, noe som har fått Norsvin til å anbefale tiltak for dem som har kontakt med svinebesetninger.

Blant tiltakene er at det innføres en karenstid på minst tre døgn etter utenlandsopphold.

Folk som har vært i utlandet og føler seg syke, har feber og luftveislignende symptomer skal ikke inn i grisehus uten å ha konferert med lege.

Alle som skal inn i grisehuset pålegges å skifte klær og sko i tillegg til en omfattende kroppsvask før de går inn i grisehuset, heter fra Norsvin.


(NTB)