Frykter at menneskerettigheter vil bli underminert i FN

- Norge risikerer å bli «gissel» på FNs rasismekonferanse, sier Janne Haaland Matlary.

- STØRE LEGITIMERER:_ Jeg er redd for at Støres deltakelse vil kunne bidra til å legitimere konferansen, selv om han fordømte Amahinejad på det sterkeste, sier Janne Haaland Matlary. Foto: HENNING LILLEGÅRD
- STØRE LEGITIMERER:_ Jeg er redd for at Støres deltakelse vil kunne bidra til å legitimere konferansen, selv om han fordømte Amahinejad på det sterkeste, sier Janne Haaland Matlary. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Norge kan ikke påvirke fundamentalister gjennom dialog, men risikerer snarere å bli brukt som legitimering for FN-konferansen om rasisme, sier professor ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, til Dagbladet.no.

Europeiske land kommer med sterke reaksjoner på Irans president Mahmoud Ahmadinejads Israel- og USA-kritiske tale på FNs rasismekonferanse mandag ettermiddag. Gikk i protestRundt 40 diplomater forlot salen i protest da Irans president Mahmoud Ahmadinejad begynte å beskrive Israel som det «ondeste og mest rasistiske regimet» under FNs rasismekonferanse i dag. Både amerikanske og europeiske diplomater forlot konferansen, blant annet Sveriges representant. Norge valgte derimot å forbli i salen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gikk rett på talerstolen etter Ahmadinejad, og før innlegget kritiserte han overfor NTB de som ville forlate salen. Utenriksministeren mener dette bare forsterker motsetningene.

- Dette ene innlegget fortjener ikke å avspore denne konferansen, sier Støre til Dagbladet.no. - Legitimerer konferansen- Når USA, Tyskland, Nederland, Canada og Frankrike mener at det ikke går an å påvirke denne konferansen, så er det rart at lille Norge tror man kan gjøre en forskjell. Jeg vet ikke hvorfor Norge bryter ut fra den vestlige gruppen av land, men alene kan en småstat ikke påvirke denne konferansen, sier Matlary.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer