Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at muslimer skal kjøpe kirkebygg

STAVANGER (Dagbladet): Plutselig en søndag så kirkegjengere i Haugesund en flokk utlendinger som tok menighetshuset deres i øyesyn. Dermed spredte frykten seg for at kirkebygget vil bli omgjort til moské.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For menighetshuset er til salgs, og den muslimske menigheten i Haugesund er mulig nye eier.

- Dette gjør oss vondt. Menighetshuset er bygd for Den norske kirke med kors og bibel. Det føles så helt galt at muslimer skal overta det, muslimer godtar jo ikke korset, sier Inger Marie Tjøswold i Skåre menighet til Dagbladet.

Administrativ leder Tom Landås i Skåre menighet beklager frykten for islam.

- Kristne bør ikke være redde for muslimene. Denne reaksjonen er en skam, den er pinlig for Kirken, sier Landås til Dagbladet.

Leid ut til ramadan

Menighetshuset har vært til salgs i halvannet år. Det må selges for at menigheten skal få frigjort midler til nytt kirkebygg. Landås vil ikke kommentere om den muslimske menigheten nå er eneste interessent. Men han opplyser at menighetshuset har vært leid ut til muslimer, og det har vært ramadan-feiring der. Menighetslederen får mange telefoner med sterke meldinger om hussalget.

- Sånn må ikke kristne oppføre seg, utsagnene er av en slik art at de ikke egner seg på trykk, forteller Landås.

Menighetshuset er 25 år gammelt og mange trofaste sjeler i menigheten er svært glade i huset sitt. Her er det lagt ned utallige timer med dugnad, og mange har testamentert gaver til huset. Nå er det gjeldfritt.

Vil ha bydelshus

- Hvis muslimene trenger et eget lokale i Haugesund, bør de starte med blanke ark. Jeg er sikker på at mer enn halvparten av menigheten er imot salget, som kom like overraskende som julekvelden på kjerringa, mener Inger Marie Tjøswold.

- Er det ikke bare tradisjonell frykt for noe fremmed som ligger bak motstanden?

- Muslimenes tro respekterer jeg. Menigheten vår måtte i sin tid rive bedehuset. Nå rommer menighetshuset allsidig aktivitet, som også skolen og de gamle i bydelen har glede av. Vårt håp er at kommunen kan komme inn i bildet slik at bygget blir et bydelshus. Muslimene bør helle finne et nøytralt hus som de kan fylle med sine symboler, sier Tjøswold.

Hele Norges coronakart