Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra Mosul

Frykter at én million mennesker kan bli drevet på flukt fra Mosul

De fleste internt i landet, men organisasjoner forbereder seg på flere hundre tusen mennesker vil trenge humanitær hjelp.

PÅ FLUKT: Mosul hadde tidligere rundt 2,5 millioner innbyggere. Anslaget over dagens innbyggertall varierer fra 600.000 til 1,5 millioner. Bildet viser irakiske flykninger som tirsdag hadde kommet seg ut av den IS-kontrollerte delen av Mosul og til Al Qayyarah som kontrolleres av Irakiske styrker.  Foto: Hemn Baban / Anadolu Agency / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Mosul hadde tidligere rundt 2,5 millioner innbyggere. Anslaget over dagens innbyggertall varierer fra 600.000 til 1,5 millioner. Bildet viser irakiske flykninger som tirsdag hadde kommet seg ut av den IS-kontrollerte delen av Mosul og til Al Qayyarah som kontrolleres av Irakiske styrker.  Foto: Hemn Baban / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I storbyen Mosul i det nordlige Irak kjemper en koalisjon av landets hær og flere militser, deriblant kurdiske Peshmerga-styrker, mot rundt 5000 IS-soldater.

Målet er å ta tilbake byen landet mistet da IS erklærte sin såkalte islamske stat tilbake i 2014, og kampen er ventet å drøye ut og ramme sivile svært hardt.

Mosul hadde tidligere rundt 2,5 millioner innbyggere, hvorav flertallet var sunnimuslimer. Anslaget over dagens innbyggertall varierer fra 600.000 til 1,5 millioner, ifølge NTB.

Titusener av irakiske regjeringssoldater, sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere og kurdiske militssoldater deltar i offensiven, som støttes av den amerikanskledede koalisjonen.

Advarer mot «gigantisk flyktningstrøm»

Gjenerobringen av Mosul kan ta uker, kanskje måneder, og hundretusener av sivile i byen kan bli brukt av IS som menneskelige skjold, advarte eksperter og det amerikanske forsvarsdepartementet tirsdag.

UDI, UNE og politiet anslår at det vil komme mellom 3.000 og 12.000 asylsøkere til Norge neste år og at det mest sannsynlige tallet er 8.250 asylankomster.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har på sin side brukt angrepene mot Mosul som et argument for å opprettholde grensekontrollene rundt Øresund, ifølge den svenske avisa Sydsvenskan.

CNNs Nick Paton Walsh havner midt kryssilden i kampene mellom irakiske styrker og terrorgruppa IS nær den svært strategisk viktige byen Mosul. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Det kan bli en ny gigantisk flyktningstrøm fra Irak. Vi må være forberedt på det, sa han til avisa på mandag.

Nødhjelpssjef i Flyktninghjelpen, Mads Almaas, mener imidlertid det ikke er grunn til å vente en ny flyktnignstrøm til Norge eller Norden.

- Basert på det vi så da Mosul ble tatt over av IS og flere andre områder i Irak, så venter vi ikke store flyktningstrømmer til Norge. I verste fall kan en million mennesker bli drevet på flukt fra Mosul, men de fleste vil flykte intern i landet, og ikke minst til det kurdiske områdene i Nord- Irak. I øyeblikket kommer ikke menneskene seg ut av Mosul, og det er vår største bekymring, sier Almaas til Dagbladet.

-Norge må ta ansvar

Han mener at hvorvidt flyktningene vil reise videre til Europa vil være avhengig av hvor god hjelp de kan få i Nord- Irak, og om de har mulighet til å klare seg der.

- I tillegg vil dette bli påvirket av hvor lenge krisen varer. Det er for tidlig å si hva som blir konsekvensen av Mosul- offensiven, men vi i Flyktninghjelpen forbereder oss på at flere hundre tusen mennesker vil trenge humanitær hjelp dersom de kommer seg ut, sier Almaas.

Politisk rådgiver i Norsk Folkehjelp, Solveig Igesund, understreker at det er vanskelig å forutse hvorvidt det vil komme økte ankomster av asylsøkere fra Mosul til Europa. Men hun påpeker at situasjonen kan bli prekær i Hellas.

- Det som kan bli kritisk framover, er at det går mot vinter. Den humanitære situasjonen i Hellas blir verre og verre, og vi mener Norge ikke kan skyve ansvaret sørover. Norge har vedtatt at vi skal motta 1500 asylsøkere gjennom relokalisering fra Italia og Hellas over to år. Foreløpig har den prosessen gått veldig seint, og vi mener at Norge må ta ansvar for å få fortgang i prosessen, sier Igesund, som oppfordrer norske myndigheter til å opprettholde beredskapen i mottakssystemet.

- Vi har kapasitet

Tirsdag fikk også statsminister Erna Solberg spørsmål fra pressen om Norge er forberedt på en eventuell ny flyktningstrøm som følge av kamphandlingene.

- Det er kapasitet til å motta flyktninger i Norge for øyeblikket. Men vi håper de ikke trenger å flykte så langt. Det er klart akkurat under krigføring er det viktig at vi stiller opp med hjelp i nærområdene, svarte Solberg, ifølge NTB.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) avviste at det vil være aktuelt for Norge å ta imot flere kvoteflyktninger, nå som antallet asylsøkere som kommer til landet er rekordlavt.

- Jeg mener at tidene er så usikre nå at vi har mer enn nok med å sørge for å integrere alle som kom i fjor. Vi må være forberedt på at situasjonen på ankomstsiden kan endre seg, svarte Listhaug.

Kritisk til Löfven

Uavhengig av hvor stor sjansen er for en flyktningstrøm til Norge og Sverige, har Löfvens advarsler fått Expressen-kommentator Federico Moreno til å reagere.

FEIRER FRIHETEN: Barn i sør for byen Mosul feirer friheten fra IS. Video: Facebook/Rudaw English Vis mer

Han peker på paradokset at samtidig som Löfven advarer mot flyktningstrømmen, så forbereder flere svenske kommuner seg på å ta i mot hjemvendte IS-krigere.

«Det er viktig at europeiske land kan rehabilitere avhoppere, hindre at de slutter seg til væpnede grupperinger og forhindrer at ekstrimismen får grobunn her. Men det er også viktig at vi spør oss hvilket samfunn vi skaper, når vi gir terrorister flere sjanser enn flyktninger som rømmer fra terrorismen», skriver Moreno.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!