Frykter at Nord-Korea har satt i gang atomreaktorene

Mystisk snøsmelting rundt atomkraftverk i Yongbyon.

OMSTRIDT KRAFTVERK: Dette satelittbildet, tatt av GeoEye 22. august 2012, viser det omstridte atomanlegget Yongbyon i Nord-Korea. Analyser av nyere satelittbilder, som blant annet viser påfallende snøsmelting rundt anlegget, får eksperter til å tro at det er skjult aktivitet ved atomkraftverket. Foto: AFP PHOTO / GeoEye Satellite Image
OMSTRIDT KRAFTVERK: Dette satelittbildet, tatt av GeoEye 22. august 2012, viser det omstridte atomanlegget Yongbyon i Nord-Korea. Analyser av nyere satelittbilder, som blant annet viser påfallende snøsmelting rundt anlegget, får eksperter til å tro at det er skjult aktivitet ved atomkraftverket. Foto: AFP PHOTO / GeoEye Satellite Image Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske eksperter frykter at et atomkraftverk i Nord-Korea, atomkraftverket Yongbyon, som kan produsere materiale til atombomber, er i aktivitet.

Det går fram i en rapport fra David Albright og Serena Kelleher-Vergantini ved Washington Institute for Sience and International Security.

Resultatene ble lagt fram i går, ifølge The Guardian.

Antakelsene baserer seg blant annet på satelittbilder som skal vise påfallende snøsmelting rundt reaktoren og turbinene ved Yongbyon, som indikerer at terrenget er påvirket av varme fra bygningene. Ekspertene mener også å ha funnet tegn til at varmt vann har blitt sluppet ut av reaktoren.

Uran og plutonium Anlegget har mulighet for å anrike uran, og reaktoren har tidligere blitt brukt til å produsere plutonium. Begge materialene kan brukes i atombomber.

Sist uke skrev Wall Street Journal at Nord-korea allerede kan ha så mange som 20 atomstridshoder, og nok anriket uran til å produsere ytterligere 20 innen utgangen av neste år.

Amerikanske analytikere har så langt vært noe mer konservative i sine anslag, og mener diktaturet disponerer mellom 10 og 16 stridshoder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.