<strong>OMSTRIDT KRAFTVERK:</strong> Dette satelittbildet, tatt av GeoEye 22. august 2012, viser det omstridte atomanlegget Yongbyon i Nord-Korea. Analyser av nyere satelittbilder, som blant annet viser påfallende snøsmelting rundt anlegget, får eksperter til å tro at det er skjult aktivitet ved atomkraftverket. Foto: AFP PHOTO / GeoEye Satellite Image
OMSTRIDT KRAFTVERK: Dette satelittbildet, tatt av GeoEye 22. august 2012, viser det omstridte atomanlegget Yongbyon i Nord-Korea. Analyser av nyere satelittbilder, som blant annet viser påfallende snøsmelting rundt anlegget, får eksperter til å tro at det er skjult aktivitet ved atomkraftverket. Foto: AFP PHOTO / GeoEye Satellite Image Vis mer

Frykter at Nord-Korea har satt i gang atomreaktorene

Mystisk snøsmelting rundt atomkraftverk i Yongbyon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske eksperter frykter at et atomkraftverk i Nord-Korea, atomkraftverket Yongbyon, som kan produsere materiale til atombomber, er i aktivitet.

Det går fram i en rapport fra David Albright og Serena Kelleher-Vergantini ved Washington Institute for Sience and International Security.

Resultatene ble lagt fram i går, ifølge The Guardian.

Antakelsene baserer seg blant annet på satelittbilder som skal vise påfallende snøsmelting rundt reaktoren og turbinene ved Yongbyon, som indikerer at terrenget er påvirket av varme fra bygningene. Ekspertene mener også å ha funnet tegn til at varmt vann har blitt sluppet ut av reaktoren.

Uran og plutonium Anlegget har mulighet for å anrike uran, og reaktoren har tidligere blitt brukt til å produsere plutonium. Begge materialene kan brukes i atombomber.

Sist uke skrev Wall Street Journal at Nord-korea allerede kan ha så mange som 20 atomstridshoder, og nok anriket uran til å produsere ytterligere 20 innen utgangen av neste år.

Amerikanske analytikere har så langt vært noe mer konservative i sine anslag, og mener diktaturet disponerer mellom 10 og 16 stridshoder.

Kina har nå advart USA om at deres antakelser er for lave, og at Nord-Korea har en større atomvåpenkapasitet enn tidligere antatt.

<strong>URAN OG PLUTONIUM:</strong> Dette bildet er tatt fra nordkoreansk statlig tv, og skal vise et kontrollrom ved Yongbyon-anlegget. Anlegget har mulighet for å anrike uran, og har tidligere blitt brukt til å produsere plutonium. Foto: AP
URAN OG PLUTONIUM: Dette bildet er tatt fra nordkoreansk statlig tv, og skal vise et kontrollrom ved Yongbyon-anlegget. Anlegget har mulighet for å anrike uran, og har tidligere blitt brukt til å produsere plutonium. Foto: AP Vis mer

Kina er den største investoren i Nord-Korea, samt den  største bidragsyteren med nødhjelp. Forholdet mellom landene har imidlertid kjølnet siden Xi jinping ble leder i Kina i 2012, og Kim Jong Un tok over i Nord-Korea seint i 2011.

Kan nå USAs vestkyst Nord-Koreas atomprogram vekker bekymring, særlig i Japan og Sør-Korea, som er dikraturets nærmeste fiender. Begge landene har gjensidige forsvarsalianser med USA, som i praksis betyr at et angrep på Seoul eller Tokyo også er et angrep på USA.

USA har ikke holdt samtaler med Nord-Korea siden 2012. Samtalene ble brutt etter at landet testet en langtrekkende missil.

Admiral William Gortney, som leder U.S. Northern Command, sa tidligere i april at de tror Nord-Korea kan montere et atomstridshode på en interkontinental missil med navn KN-08. USA tror ikke missilen har blitt prøveskutt ennå, men estimerer rekkevidden til 9000 kilometer.

Det betyr at de kan nå både USAs vestkyst og, for den saks skyld, Europa.

<strong>SPRENGES:</strong> Et kjøletårn ved Yongbyon går i lufta 27. juni 2008. Nå mener eksperter at det drives omfattende byggearbeider ved kraftverket. Foto: REUTERS/Kyodo
SPRENGES: Et kjøletårn ved Yongbyon går i lufta 27. juni 2008. Nå mener eksperter at det drives omfattende byggearbeider ved kraftverket. Foto: REUTERS/Kyodo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer