Frykter at Notre-Dame kollapser i ekstremvarmen

Bærer fortsatt preg av den heftige brannen i april.

EN NY HETEBØLGE OVER EUROPA: Varmerekordene står for fall flere steder i Europa. Video: NTB Scanpix/ Google Earth/ Newsflare Vis mer

Ekstremvarmen har inntatt Europa. I blant annet Frankrike, advarer myndighetene mot varmen.

I Paris kan temperaturen nå 42 grader. Det vil i så fall være den varmeste dagen i Paris siden juli 1947. Hetebølgen skjer under en måned etter at temperaturrekorder ble knust i landet. Varmerekorden er på 44,3 varmegrader.

Folk bes om å passe på seg selv, og å holde seg unna gatene. Men det er tilsynelatende ikke bare mennesker som kan lide i heten.

Faktisk står taket på Notre-Dame i fare for å rase sammen. Det skriver Sky News.

Ustabil

Høydramatiske scener utspilte seg i den franske hovedstaden da katedralen - som framstår som et landemerke i Frankrike - sto i brann.

Strukturen var det eneste som var inntakt etter brannen. Byen har mottatt millioner i donasjoner for å bygge Notre-Dame opp til sin tidligere prakt, men nå har altså entrepenørene støtt på et skjær i sjøen.

Ifølge Philippe Villeneuve, hovedarkitekten i arbeidet, er veggene i katedralen fortsatt skjøre etter slukningsarbeidet. Dette gjør strukturen ustabil.

- Vi frykter at steinmurene løser seg opp under opptørkningen. Og plutselig kan de gi etter, sier Villeneuve til Sky News.

DRONEBILDER: Disse bildene viser ødeleggelsene etter brannen i Notre-Dame i Paris. Video: CNN Vis mer

Ekstremvarme

Fortsatt jobbes det med å sikre kirka før den etter planen skal bygges opp igjen. 400 brannmenn kjempet i 15 timer mot flammene som slukte taket i katedralen.

En sigarettglo eller en elektrisk feil kan ha startet den voldsomme brannen som herjet katedralen Notre-Dame i Paris, ifølge etterforskere.

Brannen brøt ut i loftet på katedralen - i det som blir kalt «le forêt» (skogen) på grunn av de gamle eikebjelkene som dekorerer taket.

Hetebølgen som pågår nå blir sammenliknet med hetebølgen Frankrike opplevde i 2003, da nesten 15 000 døde, ifølge BBC.

Temperaturer på 40-tallet kan også nå så langt nord som Belgia, Luxemburg og Nederland. Sistnevnte har allerede satt ny varmerekord, med 38,8 grader på gradestokken.

Til Norge

Fredag og lørdag er det ventet at varmen - om ikke så ekstremt - kommer til Norge.

- Det vil bli godt over 30 grader. Det ser ut som det blir varmest først og fremst i Trøndelag, men også på Østlandet og lokalt på Vestlandet og Møre-kysten, sa statsmeteorolog Magnus Ovhed til Dagbladet onsdag.

Det er usikkert hvor lenge finværet kommer til å holde, men det holder trolig i det minste til mandag.

- Det ser ut som den verste varmen trekker seg unna. Det vil fortsatt være sommertemperaturer, men ikke hetebølge, sier Ovhed.